Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

co to za pliki DS_Store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 pawpow

pawpow
  • 48 postów

Napisano 19 lipca 2006 - 09:36

Od pewnego czasu pojawiły się w systemie pliki DS_Store, które tworzą się z nieznanych mi powodów. Czy ktoś moźe wyjaśnić co to za pliki.

Jeżeli pytanie nie dotyczy wątku, proszę nie dopisywać go, ale utworzyć nowy wątek.

Heidi - MF

#2 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2006 - 09:42

W plikach .DS_Store przechowywane są głównie ustawienia sposobu wyświetlania danej teczki w Finderze (rozmiar i pozycja okna, wielkość znaczków, sortowanie, etc.). Normalnie te pliki są niewidoczne.

#3 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2006 - 09:47

A pojawiły się prawdopodobnie dlatego, że włączyłeś jakimś narzędziem (np TinkerToolem) wyświetlanie w Finderze plików ukrytych/systemowych. One były tam zawsze, tylko nie było ich widać :-)

#4 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2006 - 09:53

Wcale nie koniecznie. Te pliki często pojawiają się na woluminach serwerowych, FTP, w teczkach będących wynikiem rozpakowywania i płytach w formatach "niemakowych".

#5 pawpow

pawpow
  • 48 postów

Napisano 19 lipca 2006 - 10:33

Rzeczywiście po wyłączeniu opcji: pokaż pliki systemowe DS_Store zniknęły. Natomiast narzędzie MainMenu oferuje w menu Other Tasks polecenie "Remove DS_Store Files...", czy korzystanie z tego polecenia z wyjątkiem wspomnianych przez Heidiego ustawień może spowodować jakieś zagrożenia z wyjątkiem utracenia tychże ustawień. Z pewnością zwalnia trochę miejsca na dysku, ale czy w sposób bezpieczny.

#6 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 lipca 2006 - 10:51

utracisz jedynie sposób w jaki konkretny katalog jest wyświetlany, a miejsca zyskasz jak na lekarstwo. Jedynym sensownym zastosowaniem usuwania DS storów jest zapis plików na CD lub na FTP do użytku nie-makowego

#7 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2006 - 11:24

A tak BTW: czy jest jakaś sposób, aby pliki .DS_store nie tworzyły się na dyskach wymiennych (pendrivy itd.)? W TinkerTool jest tylko opcja dotycząca plików na dyskach sieciowych...

#8 aldek

aldek
  • 793 postów
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Napisano 19 lipca 2006 - 13:11

Pliki .DS to jeszcze pikuś. Najbardziej upierdliwe są pliki ._, k†óre przegrywają się na memory stika razem z mp3. Widzi je np. moje sony, i próbuje odgrywać... Nie znalazłem sposobu, jak wyłączyć kopiowanie tego draństwa

#9 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2006 - 13:33

W tych ._.mp3 to zdaje się iTunes upycha grafikę (artwork). Nie tworzą się dla plików w których nie ma artworka. Albo trzeba zrezygnować z okładek, albo tak jak ja - po skopiowaniu kasować je ręcznie...

#10 aldek

aldek
  • 793 postów

Napisano 19 lipca 2006 - 13:57

Nie, one tworzą się do każdego pliku. I to chyba system je robi, nie wiem tylko, czy to nie jest specyfika sonoskich kart memory stick. Są z tym różne jaja -- np. jak zaniosę kartę z obrobionymi jpgami do labu, to ich maszyna głupieje i też chce otwierać te ._pliki

#11 pixel

pixel
  • 91 postów

Napisano 19 lipca 2006 - 13:59

iTunes zapisuje artwork'i w tagach plikow mp3 (ktorych wg specyfikacji jest o wiele wiecej, niz sie poczatkowo moglo wydawac, przegldajac IDv3 np. w winampie), stad artwork jest dostepny nawet wtedy, kiedy przegramy plik mp3 z miejsca na miejse (mowa ofkoz o windowsie, bo system plikow mac'u to o wiele milsza bajka), wyrzucimy z library i ponownie wrzucimy, czy najbardziej ekstremalnie: przegramy go na inna maszyne.

#12 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2006 - 14:01

Dlatego do kopiowania na sticka, a szczególnie na odtwarzacze mp3 (nie iPody) używam czegoś, co widzi ukryte/systemowe. Np. muCommandera...

#13 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2006 - 14:03

pliki ._nazwa to nic innego jak reprezentacja resource fork danego pliku. Pliki makowe składają się w rzeczywistości z dwóch plików: resource fork i data fork. System dba o to, żeby były widoczne dla nas jako jeden znaczek, żeby też były razem kopiowane lub przenoszone. Ale obce systemy lub nawet systemy plików nie potrafią tego obsłużyć, więc widzą dwa oddzielne pliki.

#14 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2006 - 14:12

Dzięki, to mamy teraz pełną jasność :-) Tylko jak to jest zrobione, że można zablokować kopiowanie resource forków na dyski sieciowe? Może też da się zablokować dla wymiennych?

#15 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2006 - 14:15

Oj, nie resource fork (._plik), lecz jedynie .DS_store, czyli preferencji wyświetlania teczek, a to dwie różne sprawy.

#16 aldek

aldek
  • 793 postów

Napisano 19 lipca 2006 - 14:21

Jedno pytanie mnie nurtuje -- po cholere OSX trzyma jeszcze te forki? W klasiku rozumiem, był resedit, fajne ikonki, ale w X? Co tam jest, skoro plik od początku do końca był zrobiony (obrabiany) w nowym systemie?

#17 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2006 - 14:24

A słusznie... coś mi się potego... ;-) To z gorąca... Właśnie mi się przypomniało, jaki byłem zdziwiony, kiedy plik stworzony za pomocą hexedita - sam data fork - spuchł mi nieoczekiwanie po zmianie w Get Info > Open with. A on wtedy właśnie bezczelnie i bez mojej zgody samodzielnie dorobił sobie resource... :-)

#18 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 19 lipca 2006 - 14:30

To jest jeszcze bardziej zagmatwane. Na maku każde urządzenie dyskowe składa się z dwóch osobnych dysków (data i resource fork). W data zapisywane są dane a w resource kształty ikonek, domyślny program do uruchomienia pliku itp. Po co trzyma? Kompatybilność przede wszystkim.

#19 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 25 maja 2007 - 11:04

Ja właśnie mam coś takiego z pendrive - po włożeniu na pulpicie pojawiają mi się tak jakby 2 partycje: jedna o pojemności 1,9 GB i druga 10 MB. Nie wiecie jak usunąć tę drugą? Pen drive jest nowy i na niej jest autorun z symbolem zamkniętej kłódki. Partycji tej nie mogę sformatować nawet pod Disk Utility. Za to bez problemów sformatowałem te drugą o poj. 1.9 GB. Strasznie denerwujące jest to montowanie dwóch partycji z jednego memory stick-a. Wy też tak macie?

#20 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 12:04

A propo.. Korzystam z PenDrive'a wymiennie miedzy Makiem a PC. Nagralem na 1GB film, jaies mp3. Skasowalem te pliki na Maku, chce nagrac cos nowego, a tutaj na pustym PenDrive'ie w Get Info mam, ze wolne jest 60 Mega, pozostale 940 jest zajete. I nic zrobic nie moge. Dopiero gdy podlaczylem do PCta tego PenDrive'a zobaczylem pliki Ds_store i inne tego typu z kropeczkami np ktore zajmowaly duuuzo miejsca, po ich usunieciu z poziomu PC dopiero wtedy PenDrive byl czysty pod Makiem. Czy jest jakies narzedzie do kasowania danychz PenDrive'a na Maku aby byl rzeczywiscie kompletnie czysty?

#21 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipca 2007 - 12:20

Jeżeli kasujesz pliki na Macu, usuwane są w całości. I nie ma znaczenia, czy jest to pendrive czy inny rodzaj napędu. To o czym napisałeś może się, natomiast, przytrafić wtedy, kiedy pliki są usuwane z poziomu Windows, na którym wyłączony jest podgląd plików ukrytych. Wtedy Explorer usuwa tylko widoczną część pliku (dane), a zasoby (właśnie te pliki z kropką na początku) pozostają na dysku.

#22 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 16:24

Jak Boga kocham było odwrotnie. Na Windowsie mama pokazywane pliki ukryte i stad wiedzialem, ze sa te Ds_store i inne z kropka. Naprawde przytrafila mi sie sytuacja w której skasowałem pliki z PenDrive'a podłaczonego do Maka, a Mak nie pokazując mi zadnego pliku na tym PenDrivie jednoczesnie w Get Info informowal, ze 940 z 1000 MB jest zajetych. A czy moze miec na to wplyw np to, ze nie usunalem tych plikow z kosza?

#23 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lipca 2007 - 20:00

A czy moze miec na to wplyw np to, ze nie usunalem tych plikow z kosza?

Tak, bo Kosz to zbiorczy podgląd kilku katalogów o nazwie Kosz - po jednym dla każdego woluminu. Tak więc plik w Koszu nadal znajduje się na oryginalnym woluminie (na przykład pendrive'ie).
  • TimmY lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych