Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zasieg w iPhone 3g ERA GSM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 tommik

tommik
  • 30 postów

Napisano 01 października 2008 - 19:25

HEJ! Mam nowego iPhone'a w Erze od jakichs 4 tygodni i zauwazylem 1 rzecz - gorzej niz moja poprzednia Nokia łapie / trzyma mi zasięg. Jak u Was jest z zasięgiem? Nie wiem czy oddac antene na gwarancje. Nie jest to bardzo uciazliwe ale czasem przeszkadza. Mam nadzieje ze nie dubluje tematu - jesli tak podeslijcie pliz linka. Pozdrawiam z gory dzieki tomek

#2 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 października 2008 - 20:28

U mnie w domu zasięg jest identyczny we wszystkich telefonach, które mam. iPhone jak i inne pokazjuą maksymalny zasięg(orange i era).

#3 tommik

tommik
  • 30 postów

Napisano 01 października 2008 - 21:15

mi nie chodzilo w domu jak lezy w domu dziala idealnie ale np w budynkach w miescie w przejsciach podziemnych na uczelni, etc.

#4 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 października 2008 - 21:28

U mnie w liceum w podziemiach iP ma 2 kreski, a niektóre telefony nie mają zasięgu wcale. Ogólnie nie ma problemu. Nie zdażyło mi się żebym nie miał zasięgu, ale Ciechanów to małe miasto...

#5 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 02 października 2008 - 07:03

Od razu do reklamacji. Po co się stresować.

#6 tommik

tommik
  • 30 postów

Napisano 02 października 2008 - 10:12

chodzi o to ze mam na iPhonie invisible shield i musialbym ja zdjac a potem po odebraniu z serwisu znowu odebrac wiec to jest jednak pewien klopot ... :|

#7 freeIphone

freeIphone
  • 50 postów
  • SkądWawa

Napisano 02 października 2008 - 12:57

A jak jest z szybkością blueconnecta u was? Czy mając włączonego blue 500 mb powinien się pojawic znaczek 3G obok napisu era? U mnie jest tylko E, a paczkę mam już aktywną.

#8 tommik

tommik
  • 30 postów

Napisano 02 października 2008 - 14:04

to jest chyba out of topic totalnie

#9 ddluk

ddluk
  • 59 postów
  • SkądGliwice

Napisano 02 października 2008 - 14:36

A jak jest z szybkością blueconnecta u was? Czy mając włączonego blue 500 mb powinien się pojawic znaczek 3G obok napisu era? U mnie jest tylko E, a paczkę mam już aktywną.

OT. Ale wyjaśnię. Mając włączona paczkę blueconnect masz włączony pakiet danych. 3G oznacza, że jesteś w zasięgu sieci 3G i z takiej transmisji korzystasz, zaś E oznacza EDGE.

#10 freeIphone

freeIphone
  • 50 postów
  • SkądWawa

Napisano 02 października 2008 - 21:30

to jest chyba out of topic totalnie

Totalnie to chyba nie za bardzo. Tematem jest zasięg ery. Chodziło mi o zasięg 3G w erze co myślę że też można zaliczyć do tego wątku. Chciałem jedynie rozwiać wątpliwość gdyż zamówiłem blueconnecta 500MB i nic się nie zmieniło. Tzn paczka została aktywowana ale na wyświetlaczu cały czas miałem tylko literkę E a nie 3G. A mieszkam w Warszawie gdzie zasięg 3g powienien być doskonały (patrząc na mapy Ery).
Zabrałem się jednak za test. Wsiadłem do samochodu i przejechałem kawałek warszawy. Muszę z przykrością przyznać że zasięg blue jest tragiczny. Jedynie w centrum była bardzo stabilny. Inne dzielnice to już przeskakiwanie E/3G albo tylko edge. Gdyby ktoś miał blueconnecta to niech się podzieli swoimi spostrzeżeniami. Może to gelaskin naklejony na tył blokuje sygnał? Jeśli chodzi o zwykłe gsm to jest ok wszędzie.

#11 Baton1203

Baton1203
  • 65 postów

Napisano 03 października 2008 - 00:20

Mam iphone w erze. Gdy wylacze 3g zasieg mam swietny, wszystkie kreski. Jednak gdy wlacze 3g przez 2 sekundy trace zasieg po czym pojawiaja sie moze z 2-3 kreski i tak juz zostaje :( Dlaczego tak sie dzieje? Dzieki za odp.

#12 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 października 2008 - 12:29

Czułość 3G w iPhone jest generalnie dużo gorsza w porównaniu z telefonami innych producentów. "Zasługą" tego jest zastosowany chip do obsługi 3G firmy Infineon. Ten sam problem ma również Samsung Omnia - zastosowano ten sam chip. Liczono na to że problem rozwiąże poprawka na 2.1, niestety nie pomogła. Tam gdzie inne telefony chodzą pod 3G bez problemu iPhone niestety spada na EDGE. Przykre ale prawdziwe.

#13 Baton1203

Baton1203
  • 65 postów

Napisano 03 października 2008 - 14:08

Dzieki za odpowiedz. Faktycznie przykre. Z tego 3g praktycznie nie da sie korzystac. Po wlaczeniu prawie nie ma zasiegu, a po chwili pojawia sie E albo "koleczko" i tak w kolko. Wczoraj mialem 2-3 kreski caly czas, dzisiaj w tym samym miejscu w Warszawie jw. Pozdrawiam.

#14 Koko35

Koko35
  • 39 postów

Napisano 05 października 2008 - 21:20

W Polsce zasięg 3G jest do d...y, nasi operatorzy najbardziej znają się na wyciaganiu od nas kasy, to im wychodzi najlepiej, a 3G w Orange to pomyłka. Mieszkam w Łodzi, a żeby na IP złapać 3G muszę udać sie do centrum, a w budynkach nie ma 3G, nawet w samym centrum. Dla przykładu przejechałem w Niemczech całe Oberhausen, nawet w przysłowiowych zadupiach 3G nie zniknęło z IP.

#15 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 października 2008 - 21:27

Ja w Lodzi w znacznej czesci miasta mam zasieg 3G, tak samo w centrum jak i troche dalej (okolice pabianickiej/dubois) Nie widze wiekszych problemow... :) Inna bajka, ze u mnie na uczelni WZ UŁ prawie wogole nie ma zasiegu. Nie mialem na zadnym telefonie :/

#16 Koko35

Koko35
  • 39 postów

Napisano 05 października 2008 - 22:54

Ja w Lodzi w znacznej czesci miasta mam zasieg 3G, tak samo w centrum jak i troche dalej (okolice pabianickiej/dubois)

Nie widze wiekszych problemow... :)
Inna bajka, ze u mnie na uczelni WZ UŁ prawie wogole nie ma zasiegu. Nie mialem na zadnym telefonie :/

A masz IP w Orange czy w erze

#17 grottu

grottu
  • 7 postów

Napisano 07 października 2008 - 15:47

Dzieki za odpowiedz. Faktycznie przykre. Z tego 3g praktycznie nie da sie korzystac. Po wlaczeniu prawie nie ma zasiegu, a po chwili pojawia sie E albo "koleczko" i tak w kolko.

Wczoraj mialem 2-3 kreski caly czas, dzisiaj w tym samym miejscu w Warszawie jw.

Pozdrawiam.

Mi w wawie malo kiedy znika 3g - Era , w innych wiekszych miastach to samo , w mniejszych okolice centrum - zawsze.

#18 Koko35

Koko35
  • 39 postów

Napisano 18 października 2008 - 16:14

W Łodzi zasięg w Orange się poprawił, na Chojnach w mieszkaniu miałam miałem słaby EDGE, teraz mam pełny 3G i jestem bardzo miło zaskoczony

#19 pax

pax
  • 20 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 października 2008 - 10:43

Ja mam duże problemy z zasięgiem. W Warszawie zasięg ERY jest ok ale BlueConnect często nie działa albo działa słabo, żadko kiedy jest stabilnie. Poza Warszawą (Białystok) jest problem ze zwykłym zasięgiem ERY (inne telefony nie maja problemów). Często mam brak uslug i pomaga restart komórki (ale zasięg i tak słaby). Według ERY w Białymstoku jest zasięg 3G, ale ledwo i sporadycznie udaje mi się cokolwiek ściągnąć na Iphone. Jeszcze jedna osoba którą znam ma identyczne problemy z IPhone więc myślałem, że jest to norma, a może jednak zgłosić to na gwarancję ?

#20 Koko35

Koko35
  • 39 postów

Napisano 19 października 2008 - 11:42

Ja mam duże problemy z zasięgiem. W Warszawie zasięg ERY jest ok ale BlueConnect często nie działa albo działa słabo, żadko kiedy jest stabilnie. Poza Warszawą (Białystok) jest problem ze zwykłym zasięgiem ERY (inne telefony nie maja problemów). Często mam brak uslug i pomaga restart komórki (ale zasięg i tak słaby). Według ERY w Białymstoku jest zasięg 3G, ale ledwo i sporadycznie udaje mi się cokolwiek ściągnąć na Iphone. Jeszcze jedna osoba którą znam ma identyczne problemy z IPhone więc myślałem, że jest to norma, a może jednak zgłosić to na gwarancję ?

Wydaje mi się że już tak jest z IP. Jakiś czas temu traciłem wogóle zasięg w domu, gdy wyszedłem IP długo nie mógł się zalogować do sieci. Chyba się go pozbędę w trybie przyśpieszonym. Gubi się też gdy zmnienia EDGE na 3G, za to z 3G na EDGE przechodzi płynnie. Nie wiem, może nowy soft 2.2 sprawę poprawi, bo 2.1 niewiele zrobił, no może trochę więcej niż niewiele. Poczekam jeszcze trochę, jak nie będzie poprawy to z dużym żalem ale wymienię IP na Nokię 5800

#21 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2009 - 16:32

Wrocław - Krzyki - 3-4 kreski - transfer do 1,3-2,1 mbit od ,25 mbit Jastrzębie Zdrój - Rybnicka - 5 kresek (w domu :) - transfer do 2,3 mbit od ,35 mbit Dziwne, nie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych