Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[2.1 3G] Eksport kontaktów na kartę SIM

• Please log in to reply
50 replies to this topic

#26 dario321

dario321
  • 711 posts
  • Skądok.Radom

Posted 29 October 2008 - 15:48

jestes tego pewien,ze iSim przenosi kontakty z telefonu na karte sim?

#27 rsnasa

rsnasa
  • 47 posts

Posted 06 November 2008 - 14:01

No z opisów na forum i z archiwum wygląda na to, że tak była taka możliwość.

#28 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 November 2008 - 14:11

Przenosi, a raczej przenosił - na oprogramowaniu 1.1.4.

#29 kinsky

kinsky
  • 53 posts

Posted 14 January 2009 - 12:45

no dobrze to jeszcze odswieze watek z pytaniem kontakty z iTunesa mozna potem przeniesc na inny iPhone to oczywiste, a co jesli chcemy je potem zaimportowac na inny tel, powiedzmy Nokie - da rade?

#30 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 14 January 2009 - 13:45

Z iTunesa raczej nie, ale może nokia ma możliwość synchronizacji z Outlookiem, z którym iPhone'a można synchronizować?

#31 kinsky

kinsky
  • 53 posts

Posted 14 January 2009 - 15:15

no tak tylko outlook to winda pytam o mac

#32 domeen

domeen
  • 270 posts
  • Skądja to znam?

Posted 07 October 2009 - 08:22

czy coś może drgnęło w temacie??

#33 tomito86

tomito86
  • 222 posts
  • SkądMińsk Mazowiecki

Posted 07 October 2009 - 12:25

a jak myslisz ? to jednak jakas bariera od Apple, zreszta nie mam zamiaru zmieniac telefonu :)

#34 buli90

buli90
  • 32 posts

Posted 24 April 2010 - 17:29

heh przepisać kontakty. ;p kiedyś musiałem to zrobić jak miałem pierwszy raz iPhone..

#35 kisio

kisio
  • 414 posts
  • SkądBartoszyce

Posted 24 April 2010 - 17:41

heh przepisać kontakty. ;p kiedyś musiałem to zrobić jak miałem pierwszy raz iPhone..

SIManager z Cydii. Poza tym odkopałeś temat sprzed kilku miesięcy.

#36 Burczyk

Burczyk
  • 662 posts

Posted 16 September 2016 - 09:55

I co nadal pomimo IOS 10 nie można przenieść numerów z iPhone na kartę sim?

#37 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 16 September 2016 - 10:58

A niby jak sobie to wyobrażasz technicznie, bo jest to co najmniej niemożliwe, może chciałbyś jeszcze na dyskietkę je zapisać? Idź trollować gdzie indziej a nie odkopujesz wątek po 6 latach!
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#38 Burczyk

Burczyk
  • 662 posts

Posted 16 September 2016 - 11:00

To nie trollowanie. Po prostu nie kazdy przesiada sie z iPhona na drugiego. Są jeszcze zwykle dumb fony

#39 Delano90

Delano90
  • 434 posts
  • SkądW-wa

Posted 16 September 2016 - 11:02

A niby jak sobie to wyobrażasz technicznie, bo jest to co najmniej niemożliwe, może chciałbyś jeszcze na dyskietkę je zapisać? Idź trollować gdzie indziej a nie odkopujesz wątek po 6 latach!

Nie wiem czemu uważasz, że to jest technicznie niemożliwe? Jakoś wszystkie urządzenia z androidem potrafią to zrobić pozbywając się danych, których się nie da na sim zapisać, ale pozwalają na taką opcję. Jedynie iPhone nadal nie umożliwia takiego zrzucenia kontaktów.

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#40 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 16 September 2016 - 11:02

To nie trollowanie. Po prostu nie kazdy przesiada sie z iPhona na drugiego. Są jeszcze zwykle dumb fony

No ale chyba nawet zwykły dumbfon umie się z czymś zsynchronizować np. po kablu. A jak nie, to trudno. Nie da się technicznie przenieść na kartę SIM. Jest to zabytkowa technologia niekompatybilna ze współczesnymi książkami adresowymi.

#41 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 16 September 2016 - 11:03

No tak ale kontakt w iPhone ma więcej informacji niż to co można zapisać na karcie SIM dlatego jest to niemożliwe. Poza tym w dzisiejszych czasach jest tyle możliwości kopiowania i synchronizacji kontaktów, że na prawdę nie trzeba sobie zawracać głowy kartą SIM. Choć oczywiście gdyby się tak dało to było by to proste i szybkie.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#42 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 16 September 2016 - 11:05

Nie wiem czemu uważasz, że to jest technicznie niemożliwe? Jakoś wszystkie urządzenia z androidem potrafią to zrobić pozbywając się danych, których się nie da na sim zapisać, ale pozwalają na taką opcję. Jedynie iPhone nadal nie umożliwia takiego zrzucenia kontaktów.

Ponieważ wyrzucenie danych, których się nie da przenieśc to nie jest rozwiązanie. Kto decyduje który numer przenieśc i czy wywalić nazwisko czy imię a może pseudonim. Taka książka jest BEZUŻYTECZNA i możliwość przenoszenia danych powodowała by mega wściekłość u użytkowników kiedy chcieli by użyć tego gdzie indziej i się by okazywało, że nie ma 3/4 rzeczy a stary telefon sprzedali. To, że android pozwala, android pozwala też instalować wirusy, ale to nie znaczy, że jest to dobre rozwiązanie.

#43 Burczyk

Burczyk
  • 662 posts

Posted 16 September 2016 - 11:11

Panowie temat jest taki, że sprzedaję iPhona bo chcę kupić 7. A zanim go będę miał muszę się zadowolić starą nokią - 3310. Wklepywanie ręcznie 100 numerów do telefonu nie ma sensu . Kontakty skopiewane do iCloud, ale nie będę chodził z iPadem? Stąd moje pytanie o proste przerzucenie kontaktów na sim. Wystarczy mi opcja nazwa-nr telefonu, bez danych dodatkowych danego numeru. Dziwne ze dla Apple to jest takie trudne.

#44 Delano90

Delano90
  • 434 posts
  • SkądW-wa

Posted 16 September 2016 - 11:18

Nie mówię, że ma odrzucić imię i nazwisko, czy pseudonim. Takie rzeczy w urządzeniach z innymi OSami się nie zdarzają. Może i technologia jest przestarzała, ale wiele osób chętnie by z niej skorzystało, ale dla Apple nawet jack jest już przeżytkiem to co ja tam będę się rozwodził o eksporcie na SIM.

Poza tym ja nie chcę się o to kłócić :). Po prostu uważam, że to słabe, że software'owo nie można było tego ficzera dodać kiedyś. Ja na przykład kiedyś potrzebowałem kontaktów na sim żeby je wrzucić na modem LTE do wysyłania smsów, wtedy musiały być na sim. Teraz może już nie muszą.

EDIT: To co mnie skłoniło do komentarza w tym wątku to wpis Admina, który z miejsca wszystko uznaje jako trollowanie, trochę jesteście przewrażliwieni, a to że Ty Adminie z czegoś nie korzystasz to nie znaczy, że wszyscy z tego nie mogą korzystać.

Edited by Delano90, 16 September 2016 - 11:20.

• Burczyk likes this

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#45 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 16 September 2016 - 11:54

Panowie temat jest taki, że sprzedaję iPhona bo chcę kupić 7. A zanim go będę miał muszę się zadowolić starą nokią - 3310. Wklepywanie ręcznie 100 numerów do telefonu nie ma sensu . Kontakty skopiewane do iCloud, ale nie będę chodził z iPadem? Stąd moje pytanie o proste przerzucenie kontaktów na sim. Wystarczy mi opcja nazwa-nr telefonu, bez danych dodatkowych danego numeru. Dziwne ze dla Apple to jest takie trudne.

Nokię możesz zsynchronizować kablem z outlookiem za pomocą PC suite...

#46 Delano90

Delano90
  • 434 posts
  • SkądW-wa

Posted 16 September 2016 - 11:58

Nokię możesz zsynchronizować kablem z outlookiem za pomocą PC suite...

Nokię 3310? PC Suitem? Ty tak serio? Takie kable nie istnieją już do tych urządzeń praktycznie. Pomijam już całkowicie kwestię namierzenia gdzieś wersję tej aplikacji, która w ogóle umożliwi zgranie czegokolwiek z outlooka (ah no i znaczenie ma też wersja outlooka).

Chyba pozostanie Ci wklepanie tego ręcznie, no chyba, że tak jak Oleyek napisał masz odpowiedni kabelek, odpowiedni software PC suite i odpowiednią wersję outlooka, bo z tego co pamiętam z nowszymi niż 2003 już te urządzenia w ogóle nie chciały współpracować (mówię z doświadczenia).

#47 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 16 September 2016 - 12:04

Nie mówię, że ma odrzucić imię i nazwisko, czy pseudonim. Takie rzeczy w urządzeniach z innymi OSami się nie zdarzają. Może i technologia jest przestarzała, ale wiele osób chętnie by z niej skorzystało, ale dla Apple nawet jack jest już przeżytkiem to co ja tam będę się rozwodził o eksporcie na SIM.

A coś musi wyciąć. Limit znaków dla kontakty to od 11 do 25 znaków i teraz jak ma zapisać np. Jolanta kowalska-Iksińska w 14 znakach? A który z czterech numerów telefonów ma wyeksportować? Komórkę prywatną, służbową, domowy, faks? A co z danymi innymi jak adresy e-mail czy adresy domowe czy pracy, notatki etc. Są to rzeczy równie istotne co cała reszta.

Poza tym ja nie chcę się o to kłócić :). Po prostu uważam, że to słabe, że software'owo nie można było tego ficzera dodać kiedyś.

Ale powiedz, czy Ty do swojego produktu dodałbyś ficzer przeznaczony dla ludzi przesiadających się na konkurencyjne rozwiązanie? Ani to uzasadnione ekonomicznie ani logicznie, tym bardziej, że w przeciwieństwie do Androida iOS NIGDY nie korzystał z kontaktów na karcie SIM, więc jaki sens miałoby robienie obsługi czegoś z czego system nie korzysta od początku swojego istnienia?

Ja na przykład kiedyś potrzebowałem kontaktów na sim żeby je wrzucić na modem LTE do wysyłania smsów, wtedy musiały być na sim. Teraz może już nie muszą.

Ale czemu wymagasz od Apple implementacji czegoś, żeby mogło działać ze sprzętem innej firmy? To raczej producent modemu powinien zadbać o obsługę kontaktów z google, outlook czy nawet iCloud... lub też w ostateczności możliwośc importu ich przez CSV czy synchronizacji z komputerem.

EDIT: To co mnie skłoniło do komentarza w tym wątku to wpis Admina, który z miejsca wszystko uznaje jako trollowanie, trochę jesteście przewrażliwieni, a to że Ty Adminie z czegoś nie korzystasz to nie znaczy, że wszyscy z tego nie mogą korzystać.

Bo złośliwe trochę pytanie w wątku odkopanym po 6 latach brzmi bardzo jednoznacznie...

Nokię 3310? PC Suitem? Ty tak serio? Takie kable nie istnieją już do tych urządzeń praktycznie. Pomijam już całkowicie kwestię namierzenia gdzieś wersję tej aplikacji, która w ogóle umożliwi zgranie czegokolwiek z outlooka (ah no i znaczenie ma też wersja outlooka).

No i tu właśnie dochodzimy do sedna. Jeżeli producent porzucił sprzęt to dlaczego uważasz, że Apple ma dodawać ficzery, pozwalające na eksport kontaktów dla urządzeń firm trzecich?

#48 Delano90

Delano90
  • 434 posts
  • SkądW-wa

Posted 16 September 2016 - 12:19

A coś musi wyciąć. Limit znaków dla kontakty to od 11 do 25 znaków i teraz jak ma zapisać np. Jolanta kowalska-Iksińska w 14 znakach? A który z czterech numerów telefonów ma wyeksportować? Komórkę prywatną, służbową, domowy, faks? A co z danymi innymi jak adresy e-mail czy adresy domowe czy pracy, notatki etc. Są to rzeczy równie istotne co cała reszta.

Ale powiedz, czy Ty do swojego produktu dodałbyś ficzer przeznaczony dla ludzi przesiadających się na konkurencyjne rozwiązanie? Ani to uzasadnione ekonomicznie ani logicznie, tym bardziej, że w przeciwieństwie do Androida iOS NIGDY nie korzystał z kontaktów na karcie SIM, więc jaki sens miałoby robienie obsługi czegoś z czego system nie korzysta od początku swojego istnienia?

Ale czemu wymagasz od Apple implementacji czegoś, żeby mogło działać ze sprzętem innej firmy? To raczej producent modemu powinien zadbać o obsługę kontaktów z google, outlook czy nawet iCloud... lub też w ostateczności możliwośc importu ich przez CSV czy synchronizacji z komputerem.

Bo złośliwe trochę pytanie w wątku odkopanym po 6 latach brzmi bardzo jednoznacznie...

No i tu właśnie dochodzimy do sedna. Jeżeli producent porzucił sprzęt to dlaczego uważasz, że Apple ma dodawać ficzery, pozwalające na eksport kontaktów dla urządzeń firm trzecich?

1. Trochę wytnie, numery zwykle dzieli dublując kontakty. Na takim telefonie to i tak może się nie udać bo karty sim mają ograniczoną pojemność - masz rację.

2. Nie ma sensu, apple dba tylko o własny biznes, co im na dobre wychodzi, więc zgodzę się także z tym, jednak zaprogramowanie takiej pierdoły przy ich zasobach ludzkich nie pochłonęłoby dużo (wiem, apple nie chce wydawać czegokolwiek)

3. zgadzam się - jednak dla ludzi korzystających z różnych urządzeń, taki android może pomóc, a iOS nie. ale ma to związek z punktem 2gim więc okay.

4. Nie wiem czemu pomyślałeś, że złośliwe, pytanie jak pytanie. Ja sam w sumie tego rozwiązania nie sprawdzałem i nie szukałem od kilku lat na iPhone (bo dopiero teraz mam pierwszego na własność, a nie jakieś firmowe). Ale jak widzisz nie był to troll tylko pytanie kogoś kto ma dziwny problem. Zluzuj trochę, bo mam wrażenie, że szukasz trolli na siłę :).

5. zgadzam się jak w 2 i 3.

#49 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 16 September 2016 - 14:42

Konkludując karty SIM i tak przechodzą do lamusa, bo coraz częściej mówi się o e-sim więc używanie i rozwijanie czegoś w wymierającej technologii mija się z celem, bo na miliard sprzedanych urządzeń pewnie z tego z 1000 osób by skorzystało co jest za mało, żeby przeznaczyć nawet roboczogodzinę na to przy tej ilości problemów z przeniesieniem tak rozbudowanych kontaktów do pojedynczych rekordów na kartę sim :)
  • Delano90 likes this

#50 Burczyk

Burczyk
  • 662 posts

Posted 16 September 2016 - 19:30

Panowie dziękuję za merytoryczną dyskusjé. Problem jest poważny i nadal nie rozwiązany przez Apple.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users