Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki tuner TV do iMaka 24'

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 28 września 2008 - 13:18

Witam. Mam taki problem, bo zamierzam kupić tuner TV do mojego iMaca, ale mogę odpalać go na windowsie XP via bootcamp, więc niekoniecznie musi być pod OS X, ale byłoby miło;) . Aby można było wykorzystać ekran iMaczka do grania na PS3/2 potrzeba takiego tunera. Więc tu moje pytanie: -Czy opłaca się kupić jakiś tuner TV z obsługą HD? Płynnie by to chodziło? -Czy lepiej zwykły SD PAL, podłączyć PS3 przez component i wio? Prosiłbym o jakieś konkretne propozycje, najlepiej na allegro lub innych stronach. Mój iMac to 24 cale, a koszt tego tunera to tak 100-200 zł. Z góry dzięki za propozycje:-D

#2 vrack2

vrack2
  • 291 postów
  • SkądBirmingham/Nottingham

Napisano 28 września 2008 - 13:44

iMaca nie mozna uzywac jako monitor. mozesz tylko podlaczyc telewizje, ps3 nie pojdzie nawet na HDMI (z tego co slyszalem)

#3 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 28 września 2008 - 14:37

A ja słyszałem, że wejdzie. Wiem, że PS2 mi chodził tak na moim starym PC, więc nie wiem czemu PS3 miałby nie zadziałać...?

#4 ademiu

ademiu
  • 984 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 września 2008 - 15:30

Ok ale IMac i Pc to trochę inna bajka. IMac z tego co wiem, nie może służyć jako ekran zewnętrznego urządzenia. PS3 raczej nie ruszysz

#5 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 28 września 2008 - 16:37

A od czego jest boot camp i tuner TV na USB? To wychodzi na to samo (PC + wbudowany tuner) Poza tym są tunery na MAC OS X i czytałem, że PS3 chodzi. Nie w HD, ale hula.

#6 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 28 września 2008 - 16:51

to że nie podłączysz urządzenia i nie odpalisz iMac'a w trybie zewnętrznego ekranu to jedno a to że kupisz tuner i do tunera podłączysz PS3, i uruchomisz to jako jeden z programów, to co za różnica??. A PC i Mac to inna bajka ?? Proszę nie pisz tak więcej bo się kawą poplułem, mac to inna bajka dzięki osx, a kolega pisał że może i na Windowsie pracować. Odpaną wszelkie tunery wewnętrzne, zostają zewnetrznę, które chyba, naprawdę nie wiem, czy znajdziesz w cenie 100-200PLN z wersją HD. Pod maczka zainteresuje się Elgato i Miglią. Ale przedział cenowy jest dużo większy niż sobie założyłeś raczej okolice 600-1000.

#7 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 28 września 2008 - 16:58

Szukaj tunera hybrydowego - analog + DVB-T MPEG-4 (koniecznie MPEG-4, gdyż taki standard będzie obowiązywał w Polsce a nadajniki analogowe zostaną wyłączone za maks. 3,5 roku). Na Maca chyba jest tylko jeden model Miglii w tym standardzie obecnie ale dla Windows jest już ich całkiem sporo. Stara, znana i dobra firma Hauppauge współpracuje z Elgato, więc część ich produktów zadziała na Macu, jak np. HVR-900 (hybryda). Niestety ten tuner działa w standardzie MPEG-2, wiec nadaje się tylko do TV analogowej i radia DVB-T (Polskie Radio swoje programy nadaje na multipleksie TVP).

#8 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 28 września 2008 - 17:26

raptou, ale mi nie chodzi o oglądanie TV, tylko sama możliwość podpięcia PS3. Czy te co podałeś dobrze zadziałają?

#9 kbrelins

kbrelins
  • 30 postów
  • SkądSvalbard

Napisano 28 września 2008 - 17:28

Witam.
Ja z powodzeniem uzywam tunera Pinnacle Hybrid Pro Stick (330e), ktory ma dwie wersje, PC i Mac. Pod wzgledem Hardwaru sie nie roznia, ale ten drugi dostarczany jest z programem Elgato EyeTV Lite.

Wszystkie programy DVB, ktore sa dostepne w mojej okolicy (Poznan) da sie ogladac, chociaz w samym EyeTv mam pewien problem z ogladaniem Programow TVP. W tym programie mam tylko dzwiek i zielony obraz (caly). Mimo to dzieki programowi VLC i jego pluginie dla EyeTv mam obraz we wszystkich programach (nawet TVP HD).

Co do PS3 to nie bardzo sie orientuje, ale tez nosze sie z zamiarem zakupu, wiec chetnie poczytam info o podlaczaniu do iMac'a.

Pozdrawiam

---- Dodano 28-09-2008 o godzinie 16:36 ----
WIdze, ze prawie w tym samym momencie odpowiadalismy :)
Tuner Pinnacle, ktory posiadam, ma mozliwosc obslugi sygnalu Composite lub svideo, wiec da sie bez problemu podalczyc urzadzenie w takim standardzie. Niestety to nie HD ;)

#10 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 28 września 2008 - 17:48

Jutro może się przejdę do jakiegoś sklepu i kupię jakiś tuner, to dam ci znać kbrelins, czy działa mi PS3 z tym. A jeśli jeszcze masz wątpliwości co do kupna PS3 - powiem ci jedno, nie wachaj się, kupuj! ;-)

#11 kbrelins

kbrelins
  • 30 postów
  • SkądSvalbard

Napisano 28 września 2008 - 17:53

Dzieki, jestem kolejny krok blizej zakupu ;) Co do tunera, to ten ktory mam jest calkiem niezly (roznice i modele byly na forum 03-09-2008), ja uzywam go z MB ale ze stacjonarnym tez pojdzie. Pozdrawiam

#12 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 28 września 2008 - 18:14

Dam ci znać, ale ja najpewniej kupię jakiś na windowsa i odpalę go via BootCamp. ;-)

#13 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 28 września 2008 - 21:20

raptou, ale mi nie chodzi o oglądanie TV, tylko sama możliwość podpięcia PS3. Czy te co podałeś dobrze zadziałają?

Hauppauge (wybrane modele) działają z Makiem bardzo dobrze. Są tanie i mają gniazda AV (z boku, po podpięciu przejściówki z gniazkiem mini USB i Chinchami po drugiej stronie)

Osobiście miałem HVR-900 do testów i mocno zabiegałem o jego zakup (właśnie tego egzemplarza, co testowałem i prawdopodobnie go dostanę). DVB-T nie jest mi potrzebne, gdyż mam kablówkę. Na razie działa jeszcze przekaz analogowy w kablówkach ale i on zostanie wyłączony - prawdopodobnie w czasie zbliżonym do wyłączenia analogowych nadajników naziemnych. To jest nieuchronne. Tu żadna hybryda mi nie pomoże, gdyż kablówki nadają w DVB-C a dodatkowo kodują sygnał, więc i tak muszę w przyszłości do tunera podłączyć dekoder DVB-C w taki sam sposób, jak Ty chcesz podłączyć konsolę - czyli przez AV.

Znam Hauppauge od wielu lat. Używałem ich tunerów do TV SAT DVB-S oraz internetu satelitarnego. Produkty z tej firmy mogę polecić z czystym sumieniem. Żadna tam rewelacja ale niedrogie, trwałe i dobrej jakości.

Ciekawostka. Robią jeden wynalazek z procesorem PowerPC. Takie pudełko, dzięki któremu można na telewizorze oglądać zdjęcia i filmy wprost z komputera. Łączy się z komputerem przez LAN.

---- Dodano 28-09-2008 o godzinie 22:25 ----

Wszystkie programy DVB, ktore sa dostepne w mojej okolicy (Poznan) da sie ogladac, chociaz w samym EyeTv mam pewien problem z ogladaniem Programow TVP. W tym programie mam tylko dzwiek i zielony obraz (caly). Mimo to dzieki programowi VLC i jego pluginie dla EyeTv mam obraz we wszystkich programach (nawet TVP HD).

Dla nie to cenne info. Zapewne właśnie wskazałeś, jak odbierać niedrogo TV MPEG-4 na Maku.
Prawdopodobnie ten plugin transkoduje MPEG-4 na MPEG-2. Na Windows tak się robi od dawna i na razie to praktycznie jedyny sposób na oglądanie TV DVB-T Made in Poland na komputerze. Wybrali standard, do którego praktycznie nie ma sprzętu na rynku.

#14 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 28 września 2008 - 22:11

Jutro raczej nie dam rady skoczyć do sklepu, ale myślę, że we wtorek to spokojnie. Kupię jakiś tuner z AV/component i zobaczymy, czy da radę. Jak nie to sprzedam i tyle ;-)

#15 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 września 2008 - 22:25

Nowsza wersja EyeTV powinna pomóc - od wersji 3.0.2 (dopiero) dodano obsługę kodowania MPEG4 AVC a tak właśnie kodowane są*obecnie w Polsce multipleksy DVB-T.

---- Dodano 28-09-2008 o godzinie 23:27 ----

Na Windows tak się robi od dawna i na razie to praktycznie jedyny sposób na oglądanie TV DVB-T Made in Poland na komputerze. Wybrali standard, do którego praktycznie nie ma sprzętu na rynku.

Słucham? Raczej standard, do którego wciąż jeszcze jest zbyt mało oprogramowania - przynajmniej jeśli chodzi o tunery do komputerów. Bo te wbudowane w TV faktycznie mogą wymagać wymiany sprzętu. Ale na komputerze dekodowaniem obrazu zajmuje się oprogramowanie, zaś tuner odbiera po prostu dane i "nie obchodzi" go w jakim są one formacie...

#16 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 30 września 2008 - 00:00

Zgoda. Chodziło mi właśnie o to, że trudno znaleźć sprzęt, który jest fabrycznie wyposażony w odpowiedni soft. Źle się wyraziłem. Oczywiście masz absolutną rację. Trzeba jeszcze dodać, że powyższa metoda działa wyłącznie w prostych, tanich tunerach "sotwareowych". W tych, co mają MPEG-2 na scalaku to już nie jest takie oczywiste (nie w każdym da się wybrać kodek programowy). Są już też tunery ze sprzętowym dekoderem MPEG-4 ale na razie widziałem je tylko w Niemczech na IFA i w broszurach stamdąd przywiezionych (w tym roku nie byłem. Mowa o IFA 2007).

#17 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 02 października 2008 - 20:34

No, kupiłem dzisiaj wreszcie w sklepie VOBIS Digital tuner TV... WinTV-PVR USB2... Zainstalowałem wszystko, podłączyłem Playstation 3 przez czincze/component i nie wiem co dalej...! W ogóle nigdzie mi nie wykrywa, że coś jest podpięte, tam w wykrywaniu kanałów, nawet jak włącze PS3... Ma ktoś jakiś pomysł co jest nie tak?

#18 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 02 października 2008 - 21:06

Musisz w programie przełączyć wejście AV.

#19 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 02 października 2008 - 22:07

Jak? Może pilotem, bo jeszcze nie próbowałem pilota uruchamiać. Jeszcze spróbuję jutro z kabelkiem S-Video. Bo w samym programie to nie widziałem opcji przełączenia na AV...

---- Dodano 03-10-2008 o godzinie 15:42 ----
No dobra, zrobiłem. Trzeba było skonfigurować kanał w ustawieniach, ale nadal mam problem. Po prostu jest straszny czas zwłok. Widać to dobrze np. w menu. Wciskam strzałkę w górę i dopiero po paru sekundach na ekranie zmienia się opcja. Nie da się tak grać w ogóle! Mam pytanie. Czy to jest spowodowane zbyt wolnym USB? Czy kupienie kabla Firewire do tego pomoże? A może to wina tego, że czincza jest za wolna? Może lepiej przez SVideo? z góry dzięki

#20 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 03 października 2008 - 15:07

Nie. To jest spowodowane zwłoką związaną transkodowaniem sygnału analogowego na cyfrowy i przesyłaniem go przez USB. Powinno działać w czasie niemal realnym (w końcu po to jest AV, żeby podłączać konsole. magnetowidy itp.). Opóźnienie jest i będzie zawsze ale powinno być ono niemal niezauważalne. Prawdopodobnie dane USB są buforowane po drodze ale jak to zmienić/wyłączyć w Macu - nie mam bladego pojęcia.

#21 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 03 października 2008 - 16:06

Używam tego na windowsie nie na Maku. Może poszukam czegoś w ustawieniach tego programu. Widzę, że trochę się na tym znasz, więc może ściągniesz ten program (o ile masz windę) i zobaczysz, czy gdzieś tam czegoś nie ma... Daję link:
Hauppauge Computer Works: Support for WinTV-PVR-USB2
To jest program winTV

#22 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 03 października 2008 - 16:40

Nie mam Windows. Dopóki kolega nie odda mi Drive Geniusa to nie będę go miał. Bez defragmentacji nie założę partycji a defragmentacji w Mac OS X nie ma, bo po co ? Znam to oprogramowanie i znam serię WinTV. Jeżeli to Windows to sprawę masz prostszą. Szukaj najszybszego oprogramowania działającego z ta kartą. Umówmy się, że WinTV jest... Takie sobie. Przede wszystkim jest wooolne i strasznie zasobożerne. Mam nadzieję, że tylko tu tkwi problem, bo jak nie to musisz kombinować z ustawieniami USB a jak to nie pomoże to kaplica. Paradoksalnie zabytkowe tunery analogowe na USB1.1 lepiej działają, niż te nowe - rzekomo wypasione. Te nowe polegają wyłącznie na procesorze komputera. Te stare miały wszystko sprzętowe, gdyż komputery były za słabe a USB wolne. Prosty przykład. Lata temu kupiłem Awacs TV PCI. Działa do dziś na 8-letnim PC, reaguje błyskawicznie, ma śladowe wymagania a było to wtedy najgorsze badziewie. Rok temu z Makiem kupiłem Miglię MTV Micro. Miglia już nie żyje a Awacs ma się znakomicie. Sprawdź: Mediaportal (freeware) - Open Source Media Center Windows MCE Cyberlink (nazwy nie pamiętam) Mnóstwo programów z tym działa, gdyż Hauppauge to druga po Technisat najpopularniejsza firma do "kombinowania" Ten tuner powinien też działać na Mac OS X, ponieważ Hauppauge współpracuje z Elgato i razem się wystawiają na targach w Berlinie. Jak nie zadziała to masz 10 dni na oddanie. Niestety już się tym nie zajmuję od dawna i nie jestem na bieżąco ale spytać mogę kolegów. Chwilowo nie mam też żadnego tunera (Miglia padła do reszty) ale mam dostać tego HVR-900 Hauppauge. Wtedy mogę coś pokombinować, ponieważ oprogramowanie jest jednakowe do wielu modeli tego producenta.

#23 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 03 października 2008 - 18:46

Dobra dzięki. Spróbuję te programy co ty podałeś i może poszukam jakiś innych i na OS X. Będę na bieżąco pisał co i jak. Mogę liczyć na twoją pomoc? A i mam pytanie. Skoro może to być wina wymagań, to czy jest to możliwe, że gdy nowy iMac przyjdzie będzie to chodziło płynniej? Bo teraz mam iMaca 20' - 2.0/250 GB/1 GB RAM i karta HD 2400 XT 128, a to słabo. Czy na iMaku 24' 2.8/500 GB/4 GB RAM i kartą Nvidia 8800 512 będzie to chodziło lepiej nawet na tym oprogramowaniu WinTV?

#24 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 03 października 2008 - 19:02

Jak mogę to pomogę ale wiedzę mam nt. bardzo pobieżną a od ponad roku nie mam peceta. Twoja karta powinna działać z Elgato Eye TV. W każdym razie z moim od Miglii HVR-900 działa.

#25 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 03 października 2008 - 21:17

Ten program tak się nazywa na OS X? Spróbuję go pobrać, bo na windowsie, to żaden z tych co podałeś nie działał. No może oprócz tego cybrlink Power Studio, bo wykrył mi, że jest podpięty, ale nie umiał znaleźć sygnału. Nawet jak mu przestawiłem na component. To dam znać jak ten Eye TV Chodzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych