Przekopałem już YouTube w poszukiwaniu tutoriala, ale nic nie znalazłem. Chciałbym w Final Cut Express na obrazek "mapa.jpg" nałożyć trasę mojej wędrówki, krętą linię, która miałaby dynamicznie się rozwijać. Taki efekt węża. Czy ktoś z Was ma pomysł jak to zrobić?
Rozumiem że musiałby na to być nałożony drugi obrazek z ową trasą, ale nie wiem jak zrobić dynamiczne rozsuwanie kiedy trasa jest długa kręta i w dodatku się krzyżuje. Key frame chyba odpada, prawda?

Final Cut - rysowanie trasy na mapie
Rozpoczęty przez
cis-moll
, 27 wrz 2008 22:52
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 września 2008 - 22:52
Napisano 28 września 2008 - 06:57
Obawiam się, że w FCE osiągnięcie takiego efektu może być niezwykle trudne jeśli nie niemożliwe.
Proponowałbym raczej przygotowanie takiej animacji w Apple Motion, jeśli masz do niego dostęp, lub Adobe Flash, wyeksportowanie do .mov i umieszczenie w timeline sekwencji, którą składasz w FCE.
Napisano 28 września 2008 - 10:32
Proste jak droga do więzienia. Do zrobienia w Motion. Jutro pomloze gdzieś tutoriala bo w domu nie mam Motiona. Wyślij mi PM w celu ewentualnego przypomnienia
Napisano 29 września 2008 - 00:36
Dziękuję za odpowiedzi!
Mam Apple Motion, ale nigdy w nim nie pracowałem. Będę wdzięczny za tutoriala :-D

Napisano 29 września 2008 - 06:53
A proszę Cię bardzo. Motion Quick Tip 3: Particles on a Motion Path
Napisano 23 października 2008 - 00:07
Bardzo dziękuję
Mam jeszcze pytanie takie: chciałbym zrobić dynamicznie przesuwającą się, właściwie wydłużającą linię ścieżki na mapie. W Motion mogę bardzo ładnie nadać ruch np. strzałce po mapie - ale nie mogę osiągnąć tego co chcę, a więc właśnie rysowania ścieżki. Czy jest na to jakiś sposób? Może jakiś inny program?
-- edit --
Ten "handwriting animation" da się zrobić we Flashu na zasadzie schodkowego Keyframing. Nie wiem czy da się osiągnąć efekt płynności we flashu :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych