Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Intel nagle padł i nie chce się uruchomić

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Winston_Wolf

Winston_Wolf
  • 6 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 27 września 2008 - 20:58

iMac działał bez przeszkód od grudnia ...i dzisiaj nagle się wyłączył (sam od siebie) i nie chce się uruchomić.. Przeszukałem to forum jak również support na Apple i nie spotkałem się z dokładnie takim problemem: - podczas normalnej pracy ..niezbyt wymagającego cięcia layout'u w Photoshop'ie nagle ekran mrugnął i cały iMac zgasł - próbowałem wszelkich metod restartu z instrukcji i nic.. - włożyłem installation dvd 1 do napędu .. a może z płyty pójdzie .. włącznik + C ..co niby ma mu w tym pomóc ..napęd zaczyna czytać płytę i po chwili przestaje ..wracam do punktu wyjścia - wyłączyłem z gniazdka na kilka minut ...próbuje włączyć i nic - PRAM Resetting też nic nie dało .. teraz płyta jest w napędzie, przy włączaniu napęd czasami zaskakuje i zaczyna ją czytać i na tym koniec .. acha .. dioda świeci cały czas... Co tam mogło się w nim stać? Acha ..wcześniej w tle chodził Winsyf i antivir coś tam wykrył (niby jakiegoś trojana) i standardowo wywalił te pliki (.dll) ..ale po temu nic z iMac'iem nie robiłem .. nie był wyłączany tylko tak od siebie padł.. Czyżby coś tam wywalił ważnego z dysku? A jak juz dysk padł to ile będzie kosztowała wymiana w serwisie - bez gwarancji? Albo w ogóle ile może kosztować dysk (+/- 500GB), coby go można do iMac'a wpiąć?

#2 Slawus

Slawus
  • 525 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 27 września 2008 - 21:07

watpie zeby to o dysk chodzilo. tym bardziej ze mowisz ze na poczatku mrugnal ekran i ze komp wogole sie nie wlacza... to bardziej zepsutym zasilaczem smierdzi jak na moje

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 września 2008 - 21:12

Dyski są teraz tanie.
Najprawdopodobniej to będzie właśnie dysk.
U mnie padła płyta główna i w ogóle się nie załącza.
500GB ok 200,- kosztuje. wymiana nie jest trudna.
http://www.myapple.p...przewodnik.html

#4 Winston_Wolf

Winston_Wolf
  • 6 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 28 września 2008 - 17:22

Dzięki za odpowiedź... Jutro zabieram się za wyciaganie dysku coby sprawdzić, czy działa ... i jak to możliwe wyciągnę z niego najważniejsze w tej chwili pliki... Prawdopodobnie to jednak coś z zasilaniem, bo od dysku chyba powinien jakiś komunikat wywalić, a nie zgasnąć, jakby go z gniazdka wyłączyć... Niby mam ostatni backup Time Machine z ok. godziny przed awaria, ale jak z niego wyciągnąć dane z poziomu Winsyf'a, bo nikt w pobliżu Mac'iem nie dysponuje? O ile pamiętam to mam tam Partition Explorer'a, którym mogę podgladnac pliki na unix'owych partycjach .. Tylko nie wiem, czy to sie uda na kopiach z TM?! Bo jak podlacze dysk Mac'owy do peceta to powinien z niego wystartować? Lub choćby dostanę się do plików na nim? Muszę też sie dostać na jego Winsyf'ową partycje po dane z programu księgowego :/ //EDIT: Już wiem, że z poziomu Winsyf'a nie dostanę się do Time Machine :/

#5 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 29 września 2008 - 13:41

Nie baw się tym dyskiem. Każdy zły ruch jest niebezpieczny dla danych. Zmien na nowy zainstaluj system i w czasie instalacji daj ustawienia z TM. (podłącz dysk z TM) Teoretycznie powinien ci wszystko wrzucić. (tylko o tym czytalem) A jak już bedziesz miał wszystko postawione i będzie ci brakowało jakiś danych, to wtedy podłącz ten walnięty przez USB lub Fire i poszukaj na nim danych.

#6 Winston_Wolf

Winston_Wolf
  • 6 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 03 października 2008 - 14:35

Kupiłem dysk, zamontowałem wszystko jak ma być i kicha... Po włączeniu zaczyna kręcić plytą, która w nim jest i tak przez ok. 15 sekund poczym sie wyłącza... ekran cały czas pozostaje czarny tylko słychać napęd :/ Jak już był rozkręcony to patrzyłem, czy może coś tam przepalone jest, ale wszystko wygląda ok.. //edit: Podlaczylem latarkę do usb i święci, czyli prąd jest, ale myszka już nie.. Nie wiecie czy tam w środku jest jakiś bezpiecznik, albo coś, bo może za mało prądu dostaje.. Klawiatura też nie działa, bo podlaczona do niej latarka nie świeci ... Po próbie włączenia, jak już płyta przestaje sie obracac latarka nadal swieci :/

#7 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 03 października 2008 - 15:58

Hm... Miałem taką przygodę, że mi się dysk rozjechał w iMacu i system nie wstawał, ale objaw był nico inny - iMac bootował się (pojawało się jabłko i kreciołek na szarym ekranie, ale po chwili sam się wyłączał - wstawał wtedy zarówno z dysku zewnętrznego po FW, jak i z płyty instalacyjnej (po przytrzymaniu alt mogłem go bootować z dysku FW lub CD). Pomogła naprawa dysku, narzędzia systemowe sobie z tym nie radziły, ale diskwarrior (99$) dał radę. Szczerze mówiąc jeżeli wymiana dysku nic nie dała, to nie najlepiej to wygląda - jeżeli ekran jest cały czas czarny to nie masz nawet jak odpalić z CD. Czy tak też było przed wymianą dysku (ekran czarny)? To może być problem z czymkolwiek, pamięcią, płytą, grafiką, wyświetlaczem LCD. Samemu mozesz jedynie chyba sprawdzić pamięci (jeżeli masz 2 to sprawdzić czy działa z jedną, jak masz 1 to nie ma jak tego sprawdzić). A co z dźwiękiem, słychać gong (bo chyba tak należy go nazwać?), czy nie? Czasem pomaga reset SMC (odłączenie na kilka minut od zasilania to załatwia) lub PRAM, ale zdaje się, że próbowałeś z oboma rozwiązaniami bez skutku. Wiem, że iMac ma w środku diody LED pomagające w diagnostyce, to co wyświetlają może pomóc zlokalizować awarię, ale najprawdopodobniej (jeżeli SMC, PRAM ani wymiana RAM dla przetestowania nie pomoże) pozostaje wizyta w serwisie.

#8 Winston_Wolf

Winston_Wolf
  • 6 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 03 października 2008 - 17:48

Podłączyłem dysk z Mac'a do starego komp'a ..i z poziomu linux'a udało się go zamontować .. Pobrałem wszystkie dane, które teraz są dla mnie najważniejsze, więc dysk jest sprawny .. Dioda LED (ta zielona z dołu obudowy) po włączeniu świeci cały czas .. i jak pisałem wyżej latarka też świeci i napęd się kręci przez ok.20 sekund ..nie słychać gong'a, ekran odkąd padło jest czarny, na klawiaturze podczas włączania nie zapala się dioda na Caps Lock'u, mysz nie działa ..tak jakby mu prądu brakowało ..więc pewnie coś z zasilaczem.

#9 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 03 października 2008 - 19:58

Udało Ci się sprawdzić pamięci? Uszkodzony RAM może skutecznie blokować start kompa. W okolicy gniazda pamięci powinny być 4 diody LED (przynajmniej tak jest w wersji 20"), - pierwsza odpowiada za zasilanie (świeci się zawsze gdy podłączony jest kabel zasilający, niezależnie od tego czy komputer jest włączony czy nie, - druga to zasilanie płyty głównej, powinna się świecić gdy komputer jest włączony i zasilacz działa prawidłowo - trzecia to karta grafiki - powinna się świecić gdy komputer jest włączony, jeżeli 1 i 2 się świecą a 3 nie, to albo mamy problem z kartą albo jej podłączeniem - czwarta odpowiada za wyświetlacz LCD, powinna się świecić przy włączonym kompie, jeżeli się świeci i dalej nie ma obrazu, to masz padnięty wyświetlacz lub inwerter. jeżeli się nie świeci to problem jest albo z kartą albo LCD - tak czy inaczej serwis.

#10 wasylios

wasylios
  • 35 postów

Napisano 04 maja 2009 - 21:19

hej jak znalesc te diody w iMac z prockiem intela Hay mam ten sam problem nic na ekranie myszka niedzila jak znalec te diody

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych