Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[2.1 3G] Czym sprzątać system - pozostałości po aplikacjach etc.

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 loon

loon
  • 173 posts
  • SkądLubon, Poland

Posted 26 September 2008 - 06:16

Witam, przeglądając strukturę katalogów w IP zauważyłem pozostałości po aplikacji AppBackup dostępnej w Cydii, którą jakiś czas temu odinstalowałem. Nasuwa się pytanie czy proces odinstalowywania przez Cydię kuleje czy tak jest jak w analogicznych "dużych" systemach - win, mac, linux że zawsze jakieś śmieci pozostaną? Jeżeli tak to jak robić porządki? Ręcznie, czy może istnieje do tego jakiś soft ? Oraz czy można śmiało usuwać wszystko co nie powinno już być na IP ? Jak wiadomo takie śmieci zajmują miejsce w IP nie mówiąc o bałaganie.

#2 seker

seker
  • 192 posts
  • SkądToruń

Posted 26 September 2008 - 08:28

dokładam się do pytania. mam IP3G z softem 2.0.2 i również zauważyłem w systemie plików foldery od aplikacji, które dawno zostały odinstalowane. Niestety nie mam doświadczenia z takim systemem plików i nie wiem co można bezpieczeni usunąć bez szkody dla pozostałych aplikacji. Czy jest jakiś sofcik pozwalający bezpiecznie wyczyścić fonika?

#3 loon

loon
  • 173 posts
  • SkądLubon, Poland

Posted 26 September 2008 - 13:43

System plikow rodem z linuxa a raczej bsd ;-) nie daleko lezy jablko od jabloni ale to nie rozwiazuje powyzszego problemu. Tez licze na opowiedz bardziej zaawansowanych uzytkownikow.

#4 ar3k

ar3k
  • 493 posts
  • Skądfrom apple

Posted 26 September 2008 - 15:09

Ale po co to chcecie robic , to nie windows ze trzeba sprzatac !!!!!!!!

#5 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 September 2008 - 15:22

Usuwanie rzeczy niepotrzebnych? Nie spotkałem się. Jeśli jest jakaś pozostałość po aplikacji, którą "usunęliśmy", to pewnie jest to backup - TimeCapsule zostawia swoje dane, AppBackup też, bo właśnie od tego jest - od robienia kopii zapasowej. :) Wracając do całkowitego czyszczenia - opcja "Wymaż całą zawartość i ustawienia" w Ustawienia>Ogólne>Wyzeruj. Trwa to ok. 2h i po tej operacji iPhone już się nie włączy - trzeba będzie zrobić Restore.

#6 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 26 September 2008 - 15:24

bezpiecznie możecie czyścić wszystko w /var/mobile/Media i TYLKO tam. Reszta katalogów jest za zwyczaj używana przez System. Żeczywiście - skrypty Cydii nie usuwają wszystkiego. Mnie też to wkurza, ale zazwyczaj pozbywają się tylko aplikacji a cała DATA po niej zostaje. nie jest to dużo, bo w tym momencie nie ma w Cydii aplikacji która przetrzymywała by w pamięci 200MB. Ale smietnik zostaje. Przykład: Instalując IntelliScreen pojawią się nast. foldery: /Applications/IntelliScreen.app /Library/Intelliborn /System/Library/CoreServices/SpringBoard.app/*.png (kilka obrazków) /var/mobile/Library/Intelliborn i parę innych... Po odinstalowaniu zniknie tylko to: /Applications/IntelliScreen.app /Library/Intelliborn

#7 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 September 2008 - 15:29

No dobrze, ale nie wpływa to na szybkość działania i nie zajmuje dużo miejsca - nie trzeba tego kasować, nic nam to nie da. Oczywiście - jeśli komuś zależy, nie chce mieć pozostałości - proszę bardzo. Jeśli usuwamy jakąś aplikację, a pozostają po niej jakieś dane, to tylko do użytku w przyszłości przez nią samą. Generalnie można usuwać takie rzeczy. ;)

#8 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 26 September 2008 - 16:31

nie jest to dużo, bo w tym momencie nie ma w Cydii aplikacji która przetrzymywała by w pamięci 200MB. Ale smietnik zostaje.

No dobrze, ale nie wpływa to na szybkość działania i nie zajmuje dużo miejsca - nie trzeba tego kasować, nic nam to nie da.
Oczywiście - jeśli komuś zależy, nie chce mieć pozostałości - proszę bardzo.

Myślę, że obydwie wypowiedzi niewiele się różnią :P

#9 bezybezy

bezybezy
  • 603 posts

Posted 26 September 2008 - 17:20

Ale po co to chcecie robic , to nie windows ze trzeba sprzatac !!!!!!!!

nie ma to jak wyrażenie konstruktywnej opinii :confused:
może mi w takim razie wytłumaczysz czemu po odinstalowaniu kilku tematów, dalej zaśmiecały mi WB i miały swoje katalogi na dysku...

#10 ar3k

ar3k
  • 493 posts
  • Skądfrom apple

Posted 26 September 2008 - 17:57

Zaśmiecały , hmmm taki urok aplikacji , ale nie wpływa to negatwnie na działanie. iPhona trzeba używać i się cieszyć a nie siedzieć i szukać sobie problemów. Dlaczego chcecie czyścić ..?? brak miejsca , wolne działanie .?? wtedy owszem trzeba pomyśleć co jest powodem że wolno działa , lub czemu już nie ma miejsca na dysku . Dla zabawy wole nieryzykować w kasowanie plikow ręcznie . No i zawsze jestes RESTORE ;-)

#11 loon

loon
  • 173 posts
  • SkądLubon, Poland

Posted 27 September 2008 - 12:16

Mysle ze porzadek powienien byc wszedzie. Ciekaw jestem jak bedzie wygladal IP po instalacji kilkudziesieciu a moze set aplikacji i odinstalowaniu ? Czy wtedy nie bedzie to robic roznicy.

#12 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 September 2008 - 12:24

Nie po każdej aplikacji "coś" zostaje. Nie chodzi tu nawet o 50% aplikacji, a o jeszcze mniejszą część. :) Przypominam, że te dane nie zostają bez powodu. Odniosę się do wypowiedzi Cichacz'a, dot. Intelliscreen. Odinstalowałem ową aplikację i fakt - mam po niej kilka plików. Ale dzięki temu, po ponownej instalacji mam wszystko jak wcześniej - te same ustawienia. To, że jakaś część paczki zostaje po odinstalowaniu to nie jest błąd, a zamierzona procedura. Widocznie autor uznał, że się przyda. ;)

#13 bezybezy

bezybezy
  • 603 posts

Posted 27 September 2008 - 12:33

Zaśmiecały , hmmm taki urok aplikacji , ale nie wpływa to negatwnie na działanie.
iPhona trzeba używać i się cieszyć a nie siedzieć i szukać sobie problemów.

nie udawajmy więc, że nie ma problemu, jedynie dlatego, że to Apple. Ja śmietnika nie lubię

No i zawsze jestes RESTORE ;-)

No i tak się skończyło w moim przypadku. Powodem była głównie bateria znikająca w tempie ekspresowym, ale to też świadczy o śmietniku, bo źródła problemu nie udało mi się ustalić.

#14 loon

loon
  • 173 posts
  • SkądLubon, Poland

Posted 27 September 2008 - 12:39

No tak ale jezeli ktos odinstalowuje programik to znaczy ze juz z niego nie bedzie korzystal. A jezeli tak to sa to smieci takie same jak w windzie czy linuxie bo tam tez zostaja configi i userdata zazwyczaj.

#15 szopix

szopix
  • 17 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 October 2008 - 22:15

Panowie mam problem.Próbowałem odinstalować Snapture i nie mogę , próbuje nadpisać przez iTunes i odmawia .w końcu chwiałem usunąć ręcznie(/Applications/Snapture.app) i już nie działa wcale:confused: POMOCY!!!

#16 seker

seker
  • 192 posts
  • SkądToruń

Posted 18 October 2008 - 08:36

odświeżając trochę temat. czy w ostatnim czasie wyszedł jakiś programik do czyszczenia? Ostatnio przypadkowo próbując wrzucić ręcznie themes do winterboarda (w instrukcji żeby wrzucić do katalogu "themes". podaję mu odpowiednią ścieżkę i widzę tam 4 takie katalogi :/ 2 co prawda były puste, lecz 2 były pełne. Są to chyba pozostałości po poprzednich wersji, które próbowałem instalować i odinstalowywać. W międzyczasie jednak robiłem restore i z tego co widzę to przywrócenie z kopii zapasowej przywraca również wszystkie śmieci, które były wcześniej instalowane. No i nie interesuje mnie to, że autor uznał, że się przyda na przyszłość. jak odinstaluje programik to nie chcę, że pozostały jakieś zbędne pliczki czy katalogi. Jeśli znajdzie ktoś jakiś programik konkretny do czyszczenia systemu prośba o podzielenie się tym.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users