Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Final Cut Express - przyspieszanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 cis-moll

cis-moll
  • 40 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 września 2008 - 14:43

Witam! :) Wiecie może jak w Final Cut Express zwiększyć tempo filmu? W Final Cut Pro klikało się ścieżkę prawym klawiszem i było takie coś jak "Speed.." albo w preview ścieżki w motion można było to ustawić. A w Final Cut Express w preview ścieżki motion mam tylko "Motion blur" :roll: Swoją drogą tego najbardiej brakuje mi w iMovie: regulacji tempa filmu. Pozdrawiam! :)

#2 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 25 września 2008 - 14:52

na youtube poszukaj, na bank jeden gosciu pokazuje tam w jednym z tutoriali jak to zrobic

#3 cis-moll

cis-moll
  • 40 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 września 2008 - 15:06

Dzięki! :D W górnej belce: Modify -> Speed...

#4 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 28 września 2008 - 00:41

Aby nie zakładać nowego wątku ..... Mam pytanie co do Final Cut Express ,. Gdy przeciągam film bądź jego fragment na oś czasu to zaznacza mi się czerwoną linią u góry time line i film jest nie odczytywany czy ktoś może mi to wyjaśnić? Filmy są ok wszystko działa, Otwieram je za pomocą file>open>(wybieram katalog z filmami i klikam na dany film, potem film wyświetla mi się ja go przeciągam do lewego okna i dalej nic.)

#5 macmerkur

macmerkur
  • 31 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 września 2008 - 07:01

,. Gdy przeciągam film bądź jego fragment na oś czasu to zaznacza mi się czerwoną linią u góry time line i film jest nie odczytywany czy ktoś może mi to wyjaśnić?

FCE informuje Cię w ten sposób, że ten fragment musi być przerenderowany zanim będzie możliwy jego podgląd. Wciśnij ⌘+R i poczekaj chwilę.

#6 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 28 września 2008 - 10:33

FCE informuje Cię w ten sposób, że ten fragment musi być przerenderowany zanim będzie możliwy jego podgląd. Wciśnij ⌘+R i poczekaj chwilę.

Dziękuje bardzo!! pomogło :) Ufff.... Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie prawego okienka "tools" znajdującego się obok time line. "Znikneło" mi :( Jak to dziabnąć żeby wróciło?

#7 cis-moll

cis-moll
  • 40 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 września 2008 - 15:51

W górnej belce "Window -> Tool Palette".

#8 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 28 września 2008 - 22:00

W górnej belce "Window -> Tool Palette".

Dzięki! Mam jeszcze jedno pytanko czy wam też zgrywają się tak wolno projekty w film? ja co nie wrzucę film to muszę go przerabiać bo ma ten cholerny czerwony pasek i ogólnie długo się to wszystko ładuje.... czy jest jakiś konkretny format video który bardziej preferuje FCE? albo jakaś inna rada na ten problem?

#9 cis-moll

cis-moll
  • 40 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 września 2008 - 00:44

W Final Cut Express robisz projekt, kleisz, obrabiasz, dodajesz efekty. Jeśli chcesz zobaczyć jak przebiega film, renderujesz (⌘+R) i dajesz play. Renderowanie może trwać nawet kilka dni jeśli projekt jest bardzo duży i zastosowałeś skomplikowane efekty, ale z reguły trwa nie dłużej niż 5 minut (filmy koło 10 minut na YouTube). Przynajmniej na moim MacBook'u, na iMac'u nieco szybciej. A jeśli chcesz chwilowo odpocząć od pracy, zapisujesz projekt jako projekt i to jest chwila. Zgrywanie do pliku mov czy mpg robi się na końcu, bo to rzeczywiście nieco długi proces (kilka minut).

#10 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 29 września 2008 - 00:49

U mnie film trwający ok. 15 min zapisuje się już ponad 1h...... projekt skończony a zapisywanie go jako video jeszcze się nie skończyło narazie jest ponad 1h

#11 macmerkur

macmerkur
  • 31 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 września 2008 - 06:51

U mnie film trwający ok. 15 min zapisuje się już ponad 1h...... projekt skończony a zapisywanie go jako video jeszcze się nie skończyło narazie jest ponad 1h

Kwestia mocy maszyny. Na jakim Mac'u zgrywasz i renderujesz filmy?

W kwestii podglądu w timeline - możesz jeszcze ustawić RT na Unlimited RT (patrz obrazek), lecz musisz być przygotowany na to, że po pierwsze niektóre cięższe przejścia i tak będziesz musiał przerenderować, a po drugie podczas przeglądania materiału, który nie do końca zmieści ci się w cache będzie gubił klatki. Spróbuj, może jakoś Ci pomoże :]

Dołączona grafika

#12 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 29 września 2008 - 09:02

Czy mozna to ustawic,zeby robil to w automacie??? Np przeciagam film na timeline i robic to w locie,bez wciskania ⌘+R??

#13 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 29 września 2008 - 09:03

Kwestia mocy maszyny. Na jakim Mac'u zgrywasz i renderujesz filmy?

W kwestii podglądu w timeline - możesz jeszcze ustawić RT na Unlimited RT (patrz obrazek), lecz musisz być przygotowany na to, że po pierwsze niektóre cięższe przejścia i tak będziesz musiał przerenderować, a po drugie podczas przeglądania materiału, który nie do końca zmieści ci się w cache będzie gubił klatki. Spróbuj, może jakoś Ci pomoże :]

Dołączona grafika

Mam Macbook Pro 2.5 intel 4GB ram właśnie teraz planowane zapisanie projektu jako video będzie trwało ok. 29h a film ma 14 min i 30 sec i nie jest strasznie skomplikowany.... Jeszcze dodam że jakikolwiek klip nie dodaje zawsze zaznacza się na czerwono................

Dodam jeszcze że filmy które aktualnie przerabiam są z kamery która zapisuje je w ogóle w jakiś dziwny format vob. coś tam i mi tego mac nie czyta. Więc konwertuje ten plik przez handBrake do formatu mp4.Konwertowałem również do formatów mov. avi. jednak zawsze jak dodam klip jest zaznaczony na czerwono a jego przerederowanie pokazuje się w godzinach..... a nie ukrywam że zależy mi na czasie bo potrzebuje ten klip na wczoraj. Na próbę skopiowałem film z aparatu i działa wszystko szybko więc jest to wina plików video przekonwertowanych z tej cholernej kamery. Ktoś może mi w tym pomuc?

Dziękuje bardzo za okazaną pomoc ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych