Final Cut Express - przyspieszanie
Posted 25 September 2008 - 14:43
Posted 25 September 2008 - 14:52
Posted 25 September 2008 - 15:06
Posted 28 September 2008 - 00:41
Posted 28 September 2008 - 07:01
,. Gdy przeciągam film bądź jego fragment na oś czasu to zaznacza mi się czerwoną linią u góry time line i film jest nie odczytywany czy ktoś może mi to wyjaśnić?
FCE informuje Cię w ten sposób, że ten fragment musi być przerenderowany zanim będzie możliwy jego podgląd. Wciśnij ⌘+R i poczekaj chwilę.
Posted 28 September 2008 - 10:33
FCE informuje Cię w ten sposób, że ten fragment musi być przerenderowany zanim będzie możliwy jego podgląd. Wciśnij ⌘+R i poczekaj chwilę.
Dziękuje bardzo!! pomogło
Posted 28 September 2008 - 15:51
Posted 28 September 2008 - 22:00
Dzięki! Mam jeszcze jedno pytanko czy wam też zgrywają się tak wolno projekty w film? ja co nie wrzucę film to muszę go przerabiać bo ma ten cholerny czerwony pasek i ogólnie długo się to wszystko ładuje.... czy jest jakiś konkretny format video który bardziej preferuje FCE? albo jakaś inna rada na ten problem?W górnej belce "Window -> Tool Palette".
Posted 29 September 2008 - 00:44
Posted 29 September 2008 - 00:49
Posted 29 September 2008 - 06:51
U mnie film trwający ok. 15 min zapisuje się już ponad 1h...... projekt skończony a zapisywanie go jako video jeszcze się nie skończyło narazie jest ponad 1h
Kwestia mocy maszyny. Na jakim Mac'u zgrywasz i renderujesz filmy?
W kwestii podglądu w timeline - możesz jeszcze ustawić RT na Unlimited RT (patrz obrazek), lecz musisz być przygotowany na to, że po pierwsze niektóre cięższe przejścia i tak będziesz musiał przerenderować, a po drugie podczas przeglądania materiału, który nie do końca zmieści ci się w cache będzie gubił klatki. Spróbuj, może jakoś Ci pomoże :]

Posted 29 September 2008 - 09:02
Czy mozna to ustawic,zeby robil to w automacie??? Np przeciagam film na timeline i robic to w locie,bez wciskania ⌘+R??
Posted 29 September 2008 - 09:03
Kwestia mocy maszyny. Na jakim Mac'u zgrywasz i renderujesz filmy?
W kwestii podglądu w timeline - możesz jeszcze ustawić RT na Unlimited RT (patrz obrazek), lecz musisz być przygotowany na to, że po pierwsze niektóre cięższe przejścia i tak będziesz musiał przerenderować, a po drugie podczas przeglądania materiału, który nie do końca zmieści ci się w cache będzie gubił klatki. Spróbuj, może jakoś Ci pomoże :]
Mam Macbook Pro 2.5 intel 4GB ram właśnie teraz planowane zapisanie projektu jako video będzie trwało ok. 29h a film ma 14 min i 30 sec i nie jest strasznie skomplikowany.... Jeszcze dodam że jakikolwiek klip nie dodaje zawsze zaznacza się na czerwono................
Dodam jeszcze że filmy które aktualnie przerabiam są z kamery która zapisuje je w ogóle w jakiś dziwny format vob. coś tam i mi tego mac nie czyta. Więc konwertuje ten plik przez handBrake do formatu mp4.Konwertowałem również do formatów mov. avi. jednak zawsze jak dodam klip jest zaznaczony na czerwono a jego przerederowanie pokazuje się w godzinach..... a nie ukrywam że zależy mi na czasie bo potrzebuje ten klip na wczoraj. Na próbę skopiowałem film z aparatu i działa wszystko szybko więc jest to wina plików video przekonwertowanych z tej cholernej kamery. Ktoś może mi w tym pomuc?
Dziękuje bardzo za okazaną pomoc
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users