Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

sterowanie iPodem bez uzycia iPoda?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 września 2008 - 21:37

No wlasnie to tak jakos jestem ciekaw czy jest to mozliwe, bo nie moge znalezc stricte odpowiedzi na to pytanie. Tzn. jade sobie wkomunikacji miejskiej. Ipod w torbie lub w kieszeniu i w doatku w etui. Zeby zmienic piosenke, lub glosnosc, musze wykonac naprawde sporo czynnosci, oile latem to spoko, to teraz jest to dosc uciazliwe, tymbardziej w godzinach porannych, kiedy sa tlumy w srodkach transportu miejskiego :). Pilot ktory jest dodawany do stacji dokujacej to pilot do niej, wiem ze Ipod podczerwieni nie posiada. No to czy jest jakakolwiek opcja zeby sterowac Ipodem bez wyciagania go z kieszeni/etui?

#2 Boken

Boken
  • 138 postów
  • SkądŁowicz

Napisano 24 września 2008 - 22:03

Są takie słuchawki firmy Apple
Dołączona grafika

Nowe "douszne" słuchawki z pilotem i mikrofonem od Apple

Firma Apple zapowiedziała wprowadzenie na rynek nowych słuchawek "dousznych" wyposażonych w pilot sterowania multimediami oraz mikrofon. Mają się one charakteryzować znakomitym wyciszeniem otoczenia, dzięki czemu użytkownicy będą mogli bez przeszkód wsłuchiwać się w każdy szczegół odtwarzanej muzyki.

Nowe słuchawki od Apple zostaną wyposażone w wysokiej jakości system oddzielnych głośników – wysoko i niskotonowych. Użytkownik będzie miał do wyboru silikonowe nakładki w trzech rozmiarach – izolujących ucho od dźwięków pochodzących z otoczenia. Dodatkowo na kablu znajdzie się pilot z trzema przyciskami i mikrofonem pozwalający na regulację głośności, sterowanie multimediami oraz zapis notatek głosowych. Niestety pilot i mikrofon będzie kompatybilny jedynie z odtwarzaczami iPod nano (4 generacji), iPod classic (120GB) oraz iPod touch (2 generacji).

LINK NA FORUM

Aukcja na allegro...

#3 miloszz

miloszz
  • 46 postów

Napisano 24 września 2008 - 22:15

iPhone/iPod touch Remote Control - The Unofficial Apple Weblog (TUAW)

Z tego artykułu wynika, że tani pilocik powinien działać z touchem. Widziałem takie na allegro chyba po ~30 pln.
EDIT:
Po wpisaniu w allegro "ipod pilot" wyskakują po kilkanaście złotych.

Te nowe słuchawki apple'a działają z 2g, więc nie ze starymi ipodami :(

A ten pilot z radiem od apple... Może by zadziałał na zasadzie takiej jak ten niefirmowy...

Osobiście nie próbowałem z niczym, ale jestem bardzo zainteresowany tematem.

#4 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 24 września 2008 - 22:15

na aukcji są zupełnie inne słuchawki, chyba coś Ci się pomyliło :)

#5 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 września 2008 - 22:19

Ok, czyli odpowiedz to: nie istnieje takie cos. Szkoda :( Ps. Sluchawki to ja mam Denon C551 i raczej nie predko sie ich pozbede bo graja swietnie, a tych od APPLE to nieskomentuje, bo to zwykle sluchawki, sa tacy ktorym starczaja i tacy dla ktorych to troche nietaktowny zakup. Pozatym wkladanie pilota pomiedzy odtwarzacz a sluchawki ( mowie o super komplecie od slynnej firmy robiacej sluchawki jaka jest APPLE) to durna rzecz bo po to kupuje sie dobre sluchawki zeby nie tracic na jakosci wkladajac przetwornik pomiedzy, ktory niestety znieksztalca sygnal plynacy z odtwarzacza do sluchwek (kabel w pilocie sluchawkowym od APPLE ze standardowych materialow niskiej klasy). Ps2. Kiedys jak widzialem ceny za sluchawki rzedu 400-600zl mowielm matko ale bezsens po co to ludzie kupuja. Sam kupowalem te ktore ladnei wygladaly i mialy napis SONy albo PANASONIC. Dobrze ze to myslenie bylo dawno. Tym co sluchaja innej muzyki niz techno i deach metal (bez urazu) polecam przejsc sie do sklepu (MediaMarkt) z ipodem, wziecia najbardziej wymagajaych dzwiekowo kawalkow, tych instryumentalncyh, tych z wokalem, tych spokojncyh i tych ktore po prosrtu lubicie muzycznie (aranzacyjnie) i odsluchu poczawszy od tych nawet pchelek co je dodaja w standardzie, czy tam nie wiem z pilocikiem i po kolei odsluch na coraz wyzszych modelach. Jelsi nie bedziecie slyszec roznicy to super, oszczedzacie kilka stow :). Podsumowujac Sluchawki nauszne do 300zl = CAL! Sluchawki douszne do 300zl = Senki CX400, Denon C551, SONY EX85, Q-JAYS

#6 miloszz

miloszz
  • 46 postów

Napisano 25 września 2008 - 05:44

Death (black i inne też) metal na niezłych słuchawkach (mam CX300) jest nieporównywalny do tanich :P Też mnie nie korci pchanie jakiegoś dziadostwa pomiędzy ipoda a dobre słuchawki :/ Szczęście w nieszczęściu - do pilota apple można podpiąć każde słuchawki.

Ale jest możliwe ułatwienie. iPody po jailbreaku będą miały niedługo możliwość sterowania gestami bez odblokowywania ekranu ;) Zawsze coś. [VIDEO] PwnPlayer.app - Mobile Music Player with endless possibilities! - iPod touch Fans forum

#7 Stachu_P

Stachu_P
  • 33 postów

Napisano 25 września 2008 - 13:02

Ok, czyli odpowiedz to: nie istnieje takie cos. Szkoda :(

oczywiscie, ze istnieje:

FM RADIO & Remote Control for Apple iPhone 2G 3G Touch (aukcja 190252226373) - Ogłoszenia i aukcje eBay.pl

ten jest jeden z lepszych, bo osobno wyswietla czestotoliwosc. za jakies 12 dolcow w usa mozesz kupic bez tego gadzetu kontroler/radio, pierwotnie do ipod nano, ale dziala tez na touch, tyle tylko, ze nie wyswietla info o czestotoliwosci na playerze.

#8 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 września 2008 - 00:28

Panie miloszz Pan madrze mowi i wie o co chodzi w muzyce widze :) Co do pilota tego pomiedzy playerem a sluchawkami co sie wstawia, no to moze w ostatecznosci sie skusze, aczkolwiek nie jest to mega rozwiazanie.

#9 konrado0905

konrado0905
  • 361 postów

Napisano 27 września 2008 - 10:50

te piloty dzialaja na tej zasadzie ze jeden kabelek wsadza sie pod szyne a drugi do gniazda sluchawek, wiec nie widze problemu zeby sluchawki podpiac bezposrednio do iPOD'a

#10 miloszz

miloszz
  • 46 postów

Napisano 27 września 2008 - 11:31

te piloty dzialaja na tej zasadzie ze jeden kabelek wsadza sie pod szyne a drugi do gniazda sluchawek, wiec nie widze problemu zeby sluchawki podpiac bezposrednio do iPOD'a

Jest to rzeczywiście pewien pomysł. Niektóre (ten link do ebaya - kuszący swoją drogą) nie mają kabla do jacka, więc mniejsza plątanina w kieszeni. Przydałoby się, żeby ktoś sprawdził, bo jeżeli na jacku normalnie jest sygnał, to pilota można używać do sterowania (radio mnie nie interesuje), a słuchawki podłączone "klasycznie" :D

Szkoda, że moje etui (belkin microgrip) zasłania port synchronizacyjny :(

#11 Chance0

Chance0
  • 1 postów

Napisano 28 września 2008 - 13:25

Ja używam słuchawek Motorola Bluetooth™ Active Headphones S9. Tylko problem, że trzeba mieć jeszcze bluetooth w ipodzie, więc trzeba do kupić specjalny nadajnik.

Dołączona grafika

#12 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 września 2008 - 15:01

Super, motorola to jedna z lepszych firm zajmujacych sie sprzetem audio, pozazdroscic.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych