Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zdjąć simlocka w Erze na iPhone z USA (procedura)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 roadkill

roadkill
  • 20 postów

Napisano 24 września 2008 - 19:19

Witam, Kiedy dostałem dwa IP w prezencie bardzo sie z zona ucieszylismy. Przeslo w momencie gdy okazalo sie, ze telefon jest zablokowany. Po miesiacu wydzwaniania do serwisow, jezdzenia po miescie i roznych serwisach/punktach GSM i salonach Ery w koncu doszedlem do sposobu w jaki mozna zalegalizowac telefon i zdjac simlock i postanowiłem sie podzielic. :!: Po pierwsze: Trzeba miec abonament w erze lub znajomego, ktory ma i przejsc sie do salonu Era (najlepiej salonu firmowego a nie punktu sprzedaży). Co trzeba powiedzieć? Jestem abonentem sieci Era dostałem iPhone w prezencie i chciałbym go urzywać w waszej sieci. Konsultant poprosi nas o fakture zakupu - my nie mamy (skoro IP to prezent, albo z allegro, ebay itp), wiec przekonywujemy, ze jako abonenci sieci chcemy uzywac telefonu legalnie na naszym abonamencie. Na poczatku uslyszalem, ze sie nie da. potem, ze najlepiej IP odeslac do Stanow, zeby je tam odblokowac, potem uslyszalem, ze bedzie z tym problem a potem, ze mozna sprobowac zalozyc zlecenie na zdjecie blokady. Mozecie rozne rzeczy uslyszec, kwestia w tym zeby byc stanowczym i spokojnie dazyc do celu. Nie poddawac sie i nie dac sie. Bardzo dobrze dziala argument, ze jako abonenci mamy prawo do takiej uslugi, poniewaz chcemy uzywac IP wlasnie w tej sieci i z karta operatora. Nie chcemy nikogo do czegos zmuszac, ale prosimy o pomoc. Skutkiem czego zostaly zlozone dwa zlecenia serwisowe. Do realizacji w przeciagu 48h. Gdy moje IP zostana odblokowane zrobie update i napisze ile czasu to zajelo. Mysle, ze podobna operacje mozna zrobic w Orange na takiej samej zasadzie. Moze to watek mniejszosciowy, ale pare osob moze miec taki sam problem jak ja. Niestety w Polsce nadal jestesmy klientami II kategorii i o wszystko trzeba walczyc i wydrapac pazurami. Mam nadzieje, ze to moze podpowiedziec paru osobom, co zrobic z zablokowanym IP, czyli dosyc drogim klockiem ;-) Oczywiscie jesli ktos mial/ma inny sposob na legalizacje i odblokowanie IP z zagranicy zapraszam do podzielenia sie refleksjami na forum. Pozdrawiam, RK

#2 susa

susa
  • 2 postów

Napisano 25 września 2008 - 00:51

Chciałem zrobić coś podobnego ale nie wyszło pan w erze powiedział ze w systemie przejda mu tylko telefony zakupione bez umowy... A moj był kupiony na umowe był chetny nawet zeby to zrobic ale mowił ze i tak zgloszenie zostanie odzucone przez system wiec lipa... :] ale moze u ciebie bedzie inaczej :)

#3 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 września 2008 - 08:06

Z sima na sima ?:)) brrr

#4 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 września 2008 - 11:03

wydaje mi się, zew przypadku iP, kupionego gdzieś w pre paidzie, Era powinna simlocka zdjąć ;]

#5 susa

susa
  • 2 postów

Napisano 25 września 2008 - 12:42

Z sima na sima ?:)) brrr

Telefon kupiłem na Allegro z simem na Ere, a ja uzywam Plusa :) i mam ta smieszna nakładke na sima a chciałem sie jej pozbyc... :)

wydaje mi się, zew przypadku iP, kupionego gdzieś w pre paidzie, Era powinna simlocka zdjąć ;]

Jeżeli kupisz w erze telefon bez umowy to robia to bez problemu, natomiast przy umowie musisz poczekac az sie umowa skonczy wtedy dopiero ci to zrobia :)

#6 freeIphone

freeIphone
  • 50 postów
  • SkądWawa

Napisano 25 września 2008 - 13:36

zdjęcie simlocka w czasie trwania umowy = 500 netto

#7 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 25 września 2008 - 17:57

Skutkiem czego zostaly zlozone dwa zlecenia serwisowe. Do realizacji w przeciagu 48h.

Gdy moje IP zostana odblokowane zrobie update i napisze ile czasu to zajelo.

Mysle, ze podobna operacje mozna zrobic w Orange na takiej samej zasadzie.

Moze to watek mniejszosciowy, ale pare osob moze miec taki sam problem jak ja. Niestety w Polsce nadal jestesmy klientami II kategorii i o wszystko trzeba walczyc i wydrapac pazurami.

Mam nadzieje, ze to moze podpowiedziec paru osobom, co zrobic z zablokowanym IP, czyli dosyc drogim klockiem ;-)

Zapowietrzylo mnie... Zapomniales w swoich wywodach i jednej istotnej informacji. To NIE Era zdejmuje SIM-lock tylko Apple. To Apple dysponuje kluczami przy pomocy ktorych mozna zdjac SIM'lock i sa one unikalne dla kazdej sztuki telefonu - generowane na konkretny numer IMEI.
Uwazasz ze Era wystapi o klucz do telefonu zakupionego w USA i go dostanie???? Jestes naiwny... Chociaz jak wyskoczysz ostro z tymi pazurami to kto wie... Najlepiej zaczaj sie na prezesa PTC. Zlapiesz goscia w Warszawie na Al. Jerozolimskich 181
Jak juz Ci sie uda napisz nowa procedure z uwzglednieniem ataku na prezesa. Napisz tez w co drapac.

//T

#8 ar3k

ar3k
  • 493 postów
  • Skądfrom apple

Napisano 26 września 2008 - 15:27

Chyba się to nie uda

#9 ddluk

ddluk
  • 59 postów
  • SkądGliwice

Napisano 26 września 2008 - 15:59

Wiadomo, że się nie uda. Przecież cała ta opisana sytuacja nie ma sensu.

#10 lukoliczan

lukoliczan
  • 37 postów

Napisano 26 września 2008 - 16:12

a nie lepiej kupic x-sim ktory kosztuje 49 zl niz robic takie cyrki?

#11 Churchill

Churchill
  • 81 postów

Napisano 26 września 2008 - 16:35

Człowiek się chciał z wami podzielić swoimi doświadczeniami (które na chwilę obecną są chyba jedyną legalną metodą zdejmowania simlocka z iPhona) a większość postów wg mnie ma na celu za przeproszeniem udupienie na wstępie. lukoliczan - chcesz, kup sobie x-sim i tego używaj; wpisz na forum jako swoją metodę ale innych nie krytykuj jeśli nie znasz ich działania. Dyndas - jesteś pracownikiem Apple lub Ery? Występowałeś kiedyś o zdjęcie simlocka z iPhona, że próbującego takiej metody nazywasz naiwnym? Podziel się swoim doświadczeniem bo jak na chwilę obecną to w tej kwestii autorytet masz zerowy. PS: roadkill - daj znać jak już dostaniesz telefoniki czy udało się załatwić wszystko bez problemu

#12 ddluk

ddluk
  • 59 postów
  • SkądGliwice

Napisano 26 września 2008 - 16:51

Przecież telefon ma simlocka na inną sieć prawda. Czyli został zakupiony u innego operatora co jest równoznaczne, że Era nie może zdjąć takowego.

#13 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 26 września 2008 - 18:02

Oczywiscie ze moze jezeli bedzie chciala. Dla przykladu siec SoftBank zdejmuja simlocki (a dokladnie to sklada taka dyspozycje do Apple) w przypadku telefonu z USA, Polski czy jakiegokolwiek innego kraju. Oczywiscie simlock nie jest "zdjemowany" a zmieniany na SoftBank simlock tak aby dany telefon mogl dzialac w tejze sieci. Powodzenia z owa procedura w ERA! nie sluchaj glupich ludzi/wpisow na forum

#14 locsi

locsi
  • 374 postów

Napisano 29 września 2008 - 16:32

evilboy : masz jakies zrodlo tych informacji ? bo nie moge sie doszukac. po drugie wez pod uwage ze Softbank jest siecia azjatycka i tam sa troche inne zwyczaje, np. w niektorych azjatyckich krajach wogole nie ma simlockow (niezgodne z prawem). porownywanie ze japonski softbank sciaga simlocki z telefonow zakupionych w usa do polskiej ery jest troche nie na miejscu. mysle ze tutaj duzo zalezy od umow pomiedzy apple a sieciami. jak zapewne wiesz apple ma prawie z kazdym krajem inne umowy.

#15 Dogs

Dogs
  • 141 postów

Napisano 30 września 2008 - 03:36

A ja tez mam jedno pytanko. Tez mam iPhone kupionego w USA. Mianowicie kolega zerwal umowe bo mu sie iPhone nie podoba i na legalu zerwal przedwczesnie kontrakt. Czy ktos wie moze czy w takiej sytuacji AT&T musi zdjac sima z takiego telefonu? No i kolega sie nie odzywa wiec domyslam sie ze Era nie pomogla ;)

#16 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 30 września 2008 - 06:40

evilboy : masz jakies zrodlo tych informacji ? bo nie moge sie doszukac.
po drugie wez pod uwage ze Softbank jest siecia azjatycka i tam sa troche inne zwyczaje, np. w niektorych azjatyckich krajach wogole nie ma simlockow (niezgodne z prawem). porownywanie ze japonski softbank sciaga simlocki z telefonow zakupionych w usa do polskiej ery jest troche nie na miejscu. mysle ze tutaj duzo zalezy od umow pomiedzy apple a sieciami. jak zapewne wiesz apple ma prawie z kazdym krajem inne umowy.

z biura obsługi klienta sieci SoftBank, zwyczaje sa rozne w roznych krajach i nie ma znaczenia czy siec jest azjatycka czy nie, tak samo w Europie sa sieci ktore sprzedaja bez simloka (tak jak w HK) dlaczego nie na miejscu? jezeli jakas siec wykonac taki proceder moze to wlasnie znaczy ze w polskiej ERA rowniez mozna probowac

#17 locsi

locsi
  • 374 postów

Napisano 30 września 2008 - 12:13

z biura obsługi klienta sieci SoftBank, zwyczaje sa rozne w roznych krajach i nie ma znaczenia czy siec jest azjatycka czy nie, tak samo w Europie sa sieci ktore sprzedaja bez simloka (tak jak w HK) dlaczego nie na miejscu? jezeli jakas siec wykonac taki proceder moze to wlasnie znaczy ze w polskiej ERA rowniez mozna probowac

Apple z kazdym krajem ma inne umowy na sprzedaz iPhone to raz, dwa to ze jeszcze raz przypomne ze zakladanie simlockow w azji (nie mowie tu tylko i wylacznie o japonii) nie jest popularne.
Wez pod uwage ze nawet w europie te same sieci (np. Orange) w roznych krajach maja rozne umowy - np. w polsce moga sprzedawac iphone, w uk juz nie.
Zycze zainteresowanemu aby udalo mu sie sciagnac simlock z iphone jego i jego zony, ale obrawiam sie ze tutaj era nie ma duzego pola do popisu a kaprys apple i ich umow.

#18 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 30 września 2008 - 12:17

to ze jeszcze raz przypomne ze zakladanie simlockow w azji (nie mowie tu tylko i wylacznie o japonii) nie jest popularne.

W Japonii KAŻDY telefon jest z simlockiem tak samo simloki sa w Chinach (mainland) na Tajwanie, Filipinach w Korei...

wiec nie za bardzo wiem o jakich krajach mówisz...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych