Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Airport Express jako wireless client

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 gier0

gier0
  • 69 postów
  • SkądWest Yorkshire, UK

Napisano 21 września 2008 - 15:45

Witam, czy istnieje możliwość użycia Airport Extreme jako wireless client. Mam Airport Extreme podpięty do internetu - wszystkie komputery poza jednym korzystają z wi-fi. Z tym jednym jest kłopot - to stary e-mac bez karty wirelessowej. Posiadam dodatkowo urzoądzenie Airport Express, który chciałbym, by pracował jako klient sieci bezprzewodowej - czyli będąc podłączony do sieci "głównej" udostępniał dostęp do tej sieci na porcie Ethernet. Próbowałem osiągnąć ten efekt poprzez rozszerzenie sieci, ale wówczas port ethernet na express był wyłączony. Czy to wogóle jest możliwe, by uzyskać efekt o którym pisałem? pozdrawiam

#2 andy76

andy76
  • 406 postów
  • SkądDołuje Mierzyn, Zachodniopomorskie, Poland, Poland

Napisano 22 września 2008 - 09:34

W temacie piszesz AExpress jako klient, natomiast w pierwszym zdaniu AExtreme jako klient. Jeśli chodzie AExpress to możesz go jak najbardziej użyć jako bezprzewodowego klienta, który rozszerzy twoją sieć za pomocą portu ethernet. O ile dobrze pamiętam to powinieneś skonfigurować sieć w trybie WDS. Miałem w ten sposób podłączony Xbox do domowej sieci.

#3 gier0

gier0
  • 69 postów
  • SkądWest Yorkshire, UK

Napisano 23 września 2008 - 09:13

Chodziło mi oczywiście o Express-a. Próbowałem bawić się z WDS ale napotkalem problemy. Skoro piszesz, ze u Ciebie w ten sposob dzialalo, sprobuje jeszcze raz. Jak napotkam problemy, odezwe sie :-)

#4 andy76

andy76
  • 406 postów

Napisano 23 września 2008 - 09:27

Również napotkałem u siebie problemy z konfiguracją WDS. Konfigurowałem u siebie 2xAE i TC. Schody zaczynają się wtedy, gdy 2 lub więcej urządzeń ma tą samą nazwę sieci. Najprościej jest chyba zresetować wszystkie urządzenia, spisać Airport ID z klienta i rozpocząć konfigurację od stacji bazowej. Coś mi świta, że nawet używając kreatora jest opcja przyłączenia AE poprzez WiFi do sieci i udostępnienie jej po porcie Ethernet.

#5 ar3k

ar3k
  • 493 postów
  • Skądfrom apple

Napisano 27 września 2008 - 15:41

Tak można . Airporta przyłancza sie do bezprzewodowej sieci i kablem udostepniasz neta na innego kompa lub sprzet , ale warunek : ariport nieprzydzieli adresu serwer musi zezwalac na udostepnienie internetu dla tej maszyny. Tym sposobem mam internet na NTV bo to jest jedyny sprzet bez WiFi u mnie.

#6 andy76

andy76
  • 406 postów

Napisano 28 września 2008 - 20:14

No i właśnie to jest dla mnie najdziwniejsze. AE ma opcję dystrybucji zakresu adresów IP stacji bazowej (serwera - jak użyto powyżej), a nawet własnych adresów IP. Jednakże przy tym ostatnim ustawieniu port Ethernet milczy. Znakomicie działa natomiast gdy adres IP nadaje stacja bazowa. Przypadku, gdy AE przyznaje adresy z określonej puli przydzielonej ze stacji bazowej nie testowałem.

#7 Fast128

Fast128
  • 387 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 02 października 2008 - 19:21

Mam bardzo podobny problem, ale u mnie między powermakiem a xboxem nie ma AE, tylko jest router linksysa i access point planet wap-4033pe.
Schemat sieci
powermac - kabel - linksys - sieć bezprzewodowa - planet - kabel - xbox
net - kabel -------/\

Problem: nie mogę podłączyć się z planeta do linksysa
Na linksysie jest wifi-g only, wep 128bit, 26 hex key i filtrowanie po adresach mac.
Na razie próbuję na końcu podpinać zamiast xboxa laptopa.

Instrukcja od planeta: PLANET WAP-4033PE - 54Mbps Wireless PoE Access Point - Aktive Netzwerkkomponenten distributed by TRIOTRONIK

czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak to zrobić?

#8 andy76

andy76
  • 406 postów

Napisano 02 października 2008 - 19:35

Nie przemawia do mnie ten rysunek ale rozumiem, że chcesz bezprzewodowo podpiąć planet do linksysa. Nie wiem jaki to linksys ale na 100% nie jest to WRT-54G więc nie uruchomisz go w trybie wds (nie ma tam takiej opcji ale potrafi on udostępnić sieć do innego routera bezprzewodowo). WRT-54GL, który jest identyczny z modelem G nie posiada opcji wds ale w odróżnieniu od tego wyżej nie potrafi udostępnić sieci po wifi. Ustawiałem go na alternatywnym firmware kilka dni. Jak wreszcie zaskoczył to straszliwie mulił na p2p. Skończyło się na zakupie Lucenta CellPipe jako modemu i AE. Teraz dokupuje podzespoły sieciowe typu AEn lub TC.

#9 Lilkris

Lilkris
  • 1 postów

Napisano 08 października 2008 - 10:13

W WDSie ważne jest odznaczenie zezwalaj na klientów bezprzewodowych i wpisanie MAC np Time Capsule jako main, a ustawienie AE jako remote. Poza tym należy ręcznie ustawić ten sam kanał dla obu urządzeń. O wiele prościej jest zezwolić na rozszerzanie sieci w Time capsule, a w AE ustawić tryb rozszerzania sieci bezprzewodowej i wyłączyć klientów bezprzewodowych - tak działa bez najmniejszych problemów (oprócz tego, że AE nie przydziela prawidłowego IP PCtowi). Po skonfigurowaniu na 135 różnych sposobów mam inny problem. Po pierwsze muszę ręcznie przypisać IP dla PC, który jest podpięty pod AE. Po drugie 7 Gb pliki kopiują się na TC godzinę. Gdy zapodam PCtowi kartę Asusa 130N, pliki kopiują się około 10-20 minut. Co jest? Myślałem, że urządzenia apple będą sie lepiej ze sobą dogadywały...

#10 piotrszysz

piotrszysz
  • 237 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 02 stycznia 2015 - 18:53

Witam

Chciałbym do Linksysa E2000 rozprowadzającego sieć na dom podłączyć AirPort Express (dalej APE), który działałby w trybie rozszerzenia sieci. Ustawiam APE, jednak nie może się połączyć.

- Czy to prawda, że w trybie repeatera nie można ustawić WPA2?

- Co zmienić w Linksysie, abym mógł połączyć te urządzenia?

EDIT: Znalazłem:

http://myapple.pl/fo...sys/?p=1743794

Użytkownik piotrszysz edytował ten post 02 stycznia 2015 - 18:53

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych