Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brakujące czcionki CE w OSX? Problem z polskimi znakami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipca 2006 - 22:47

Mam problem z wyświetalniem polskich znaków na stronach www. Chyba chodzi o brakujące ogonki w standardowych czcionkach dostarczonych z OSX. Wygląda to tak:

Dołączona grafika

czyli w miejsce ogonków podstawiane są standardowe pl literki jednego kroju. Co można z tym zrobić. Wystarczy poszukać krojów CE? Np. skopiować czcionki z Windowsa? czy może jakoś inaczej da się ten problem rozwiązać. Bo chodzi tu o zupełnie elementarne czcionki używane na forach i portalach typu Arial, Verdana itd. Niestety w archiwum nieznalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi... pomórzcie ;).

#2 rafal_k

rafal_k
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2006 - 06:03

Wygląda to tak:

Dołączona grafika

Skąś znam te wątki :)

W pierwszej kolejności w FontBooku albo FontExplorerze powyłączaj dublujące się fonty bez pl znaczków (np. makowy office ładuje fonty MS bez plznaczków), zostawiając jedynie te z naszymi diakrytykami.

A jak to nie pomoże (niektórych fontów może Ci nadal brakować) - możesz przerzucić sobie brakujące z Windy.

#3 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 13 lipca 2006 - 07:46

Diodak, a nie kombinowales przypadkiem nic z fontami? Mi forum CB (jak i inne) pod safari dzialaja bez problemu i nie musialem instalowac zadnych fontow.

#4 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2006 - 09:04

No właśnie nic nie kominowałem (jeszcze) i nawet nie mam Office także żadne czcionki mi się nie dublują... mam standardowy zestaw fontów dostarczony z systemem. I to już kilka razy zaobserwowałem (jeszcze w Tigerze 10.4), przy różnych instalacjach systemu nie akurat teraz. DoMiNiQuE a może Ty coś kombinowałeś i dorzucałeś jakieś PL fonty albo jak mówi rafal_k masz jakis soft z dodatkwoym zesytawem czcionek ... Photoshop, Illustrator w wersji CE? Nawet to co teraz piszę ma nieprawidłowe ogonki - trochę wyższe dla odmiany niż czcionka całego tekstu ;).

#5 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 13 lipca 2006 - 16:05

Moze to sprawka Office 2004? PS'a nie mam w wersji CE i tez ma problem z niektorymi czcionkami (np z Times New Roman). Podmienie fonty na windowsowe i zobacze co bedzie :-) ąćńłóńźżĄĆŁŻŹÓŁ ;-)

#6 tommy

tommy
  • 17 postów

Napisano 13 lipca 2006 - 16:11

polecam zainstalować przez skopiowanie do user/library/fonts paczki fontów z ogonkami bez CE w nazwie. Są tam podstawowe czcionki i wszytkie wszędzie nie mają problemów.

#7 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 13 lipca 2006 - 16:13

Nawet to co teraz piszę ma nieprawidłowe ogonki - trochę wyższe dla odmiany niż czcionka całego tekstu ;).

U mnie występują identyczne problemy, także z nie pogrubionymi polskimi znakami.

Czekam aż ktoś rozwiąże ten irytujący co nieco problem ;-)

#8 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2006 - 23:07

Może to nie jest jakiś straszny problem, bo czytać się da, ale mnie takie detale denerwują. DoMiNiQuE a możesz podesłać mi swoje fonty? te wszystkie Verdany, Ariale, Tahomy na adres: dvdmaster [maupka] poczta onet pl to bym popróbował ktore to fonty są do wymiany. Niby to pewnie też są TTF ale jak przygotowane dla Maca to mogą sie czyms roznic od wersji Win.

#9 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 14 lipca 2006 - 07:35

DoMiNiQuE a możesz podesłać mi swoje fonty? te wszystkie Verdany, Ariale, Tahomy na adres: dvdmaster [maupka] poczta onet pl to bym popróbował ktore to fonty są do wymiany. Niby to pewnie też są TTF ale jak przygotowane dla Maca to mogą sie czyms roznic od wersji Win.

Jasne, przesle Ci paczuszke jak tylko wroce z fabryki ;)

#10 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2006 - 10:04

Usiadłem nad tymi czcionkami z rana bo umysł wypoczęty ;). Przeglądnąłem czcionki Typeset-em i inspektor wykazał że do każdego tekstu bez ogonków podstawiana jest czcionka Lucida Grande która jako jedna z niewielu odstarczonych z OSX ma polskie literki.

Czcionki z OSX które mają polskie znaki:
Courier
Courier Bold
Courier BoldOblique
Courier Oblique
Geneva
Helvetica
Helvetica Bold
Helvetica BoldOblique
Helvetica Oblique
Lucida Grande
Lucida Grande Bold

Nie jest tego dużo i dlatego na stronach www na których definicja czcionek zaczyna się od windowsowych a dopiero potem są makowe wyglądają niewłaściwie. Większość generatorów stron zaczyna definiować czcionkę zastepczą jako Arial, Verdana, Tahoma a dopiero potem Helvetica, Geneva itd. Wiadomo, że jak przeglądarka znajdzie w systemie Arial to nie ważne czy jest ona CE czy też nie i czy jest taka sama makowa czcionka z polskimi znaki... znalazł Arial to podstawia Arial :-( mało inteligentne, ale to tylko html ;).

No i jeszcze lista czcionek "windowsowych" bez polskich znaków które de facto są dla Polaka mało użyteczne:
Arial Black
Arial Bold Italic
Arial Bold
Arial Italic
Arial
Arial Narrow
Arial Narrow Bold
Arial Narrow Bold Italic
Arial Narrow Italic
Arial Rounded MT Bold
Comic Sans MS
Comic Sans MS Bold
Courier New Bold Italic
Courier New Bold
Courier New Italic
Courier New
Georgia
Georgia Bold
Georgia Bold Italic
Georgia Italic
Impact
Times New Roman
Times New Roman Bold
Times New Roman Bold Italic
Times New Roman Italic
Verdana
Verdana Bold
Verdana Bold Italic
Verdana Italic

Zaraz przygotuję zestaw czcionek CE na podmianę, zamienię i jak będzie wszystko OK to wieczorem można będzie pobrać paczkę instalacyjną.

#11 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2006 - 18:17

Chciałem przekonwertować ten zestaw czcionek do formatu TTF (Mac) ale skoro OS X obsługuje czcionki True Type (Win) to nie widziałem potrzeby żeby sobie utrudniać życie ;). Instalator podmienia oryginalne fonty na wersje z polskimi znakami. W zestawie są kroje czcionek oryginalnie dostarczanych z systemem aby nie było problemów z prawami autorskimi ;).

Paczka instalatora jest do ściągnięcia ze strony z drobiazgami u Heidiego:
http://homepage.mac....leSharing8.html TrueType Fonts PL (3.6 MB)

Krzyfar, możesz sciągać. I jeszcze apel do Heidiego... jakbyś mógł upchać ten pakiecik na swojej stronie to by bardzo pomogło. Plik jest spory a łącze kiepskie ;).

Edit:
Mały Update, dorzuciłem jeszcze rodzinę Arial Narrow bo brakowało jej za pierwszym razem.

#12 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 14 lipca 2006 - 20:10

Diodak, robota pierwsza klasa! :D Teraz wszystko wygląda znacznie lepiej. Myślę że temat nadaje się do Know-How.

#13 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2006 - 21:45

W sumie sprawa prosta ale można dorzucić krótki opis problemu i link do paczki. Jak dla mnie ten zestaw to niezbędnik - zamiast szukać wystarczy ściągnąć jeden pliczek i problem z glowy ;).

#14 Banano

Banano
  • 354 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 lipca 2006 - 21:51

Łącze nie jest takie złe mi średnia wyszła 15 kB/s :D Aha paczuszka ekstra p.s.trzeba dodać że trzeba być zalogowanym na koncie administratora, nie dało by się jakoś tego zmienić, tak dla ułatwienia :D

#15 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 14 lipca 2006 - 22:33

W sumie sprawa prosta ale można dorzucić krótki opis problemu i link do paczki.

No to napisz :D

#16 Banano

Banano
  • 354 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 lipca 2006 - 23:13

A wyjaśnicie mi to:
Dołączona grafika

Installer mi wszystko zainstalował, restart zrobiłem no i nic.....aha mam Panterę 10.3.9, może to tego wina, ale nie wierze w to akurat:D

#17 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2006 - 23:14

p.s.trzeba dodać że trzeba być zalogowanym na koncie administratora, nie dało by się jakoś tego zmienić, tak dla ułatwienia :D

No to trzeba bylo tak odrazu... nie sprawdziłem czy bedzie wymagana autoryzacja... już poprawiam ;).

A wyjaśnicie mi to:
Dołączona grafika

Installer mi wszystko zainstalował, restart zrobiłem no i nic.....aha mam Panterę 10.3.9, może to tego wina, ale nie wierze w to akurat:D

Akurat nie ma znaczenia wersja systemu, ma działać na wszystkich OSX. W tym napisie używa jest czcionka Verdana. Może instalator nie podmienił jej prawidłowo. Co rozumiesz przez "zrobiłem restart". Jeśli instalator sam nie wylogował cie z systemu to znaczy, że coś poszło nie tak. Zerknij do Window > Installation Log i sprawdz jakie są błędy.

#18 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 19 sierpnia 2006 - 17:14

Udało mi się zainstalować te poprawione fonty na MacOSX 10.2.8 :)

#19 newman

newman
  • 164 postów

Napisano 24 maja 2007 - 22:34

Witam!
Odgrzeję ten stary wątek.
Mam dokładnie problem opisany tutaj. Postanowiłem zainstalować paczkę. Instalacja przebiegła bez problemu (MacOS 10.4.9). Jednak polskie literki w przegladarce (Safari, Firefox) nadal są "koślawe". Dodam, że dotyczy to tylko niektórych fontów, np tutaj: http://www.gazetawyb...48,4167974.html

Jak można inaczej to naprawić ...?

#20 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 28 maja 2007 - 11:38

Odkopuje, aby nie zakladac nowego watku.
Otoz zainstalowalem czcionki z paczki ze strony haidi i niestety pojawia sie dziwny problem.
Tam gdzie czcionka jest pogrubiona teksty nachodza na siebie.

Tutaj screen:
http://img503.images...picture1yk7.png
(obrazek to ten z wynikami Google - zaczyna sie od "Apple - ...")

Zobaczcie na opisy wynikow - napis Apple zachodzi na lewa strone.

Ktos ma na to jakis pomysl ? :/

Update:
I jeszcze jeden screen (tym razem nie ma pogrubienia, a problem nadal sie pojawia):
http://img300.images...picture2cw9.png

#21 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 maja 2007 - 23:15

Powtórzę pytanie Setha - ktoś ma jakiś pomysł? Bo u mnie i wielu innych występuje problem taki, jak u Niego.

#22 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 30 maja 2007 - 10:31

I jak Panowie? Nie znajdziemy tu zadnego fachowca albo kogokolwiek z kilkudziesieciu osob na tym forum, ktorzy zainstalowali ta paczke i poradzili sobie z tym problemem? :/

---- Dodano 30-05-2007 o godzinie 15:47 ----
Update:
Hahaha teraz to juz calkowicie jestem zaskoczony dzialaniem FF i tych durnych czcionek:
http://img502.images...picture1nz4.png

Czas sie pozegnac z ta paczka i juz do niej nie wracac :P

#23 newman

newman
  • 164 postów

Napisano 31 maja 2007 - 18:23

U mnie paczka nic nie zmieniła, ale może jest jakiś sofcik który naprawia/sprawdza fonty pod MacOS?

---- Dodano 31-05-2007 o godzinie 23:23 ----
Zrobiłem małe czyszczenie systemu: ONYX, FontNuke. Niestety nic to nie dało jeśli chodzi o fonty. Ale zauważyłem jedną rzecz, na koncie Admin-a, którego praktycznie nie używam polskie litery w przeglądarkach są wyświetlane poprawnie! Nie wiem, czy tak było wcześniej, nie zwróciłem na to uwagi, gdyż tego konta używam sporadycznie.

...a jest sposób na odinstalowanie tej paczki?

---- Dodano 01-06-2007 o godzinie 10:17 ----
Poradziłem sobie z moim problemem! :-)

Tak jak pisałem wcześniej, zauważyłem, że na koncie Admina z fontami jest OK. Więc zerknąłem do mojAdmin/Library/Fonts/ - folder jest pusty! Wchodzę na konto na którym pracuję (z ograniczeniami) i widzę, że mojUser/Library/Fonts zawiera 77 plików. Wykasowałem wszystko (robiąc kopię) i efekt był widoczny jeszcze przed restartem (Firefox, Safari), wszystkie "polskie litery" są wyświetlane tak jak trzeba tzn. bez pogrubień/powiększeń/pomniejszeń etc.

Oby inne aplikacje mi się nie posypały, ale z tego co widzę to te programy których używam na razie nie mają problemów z fontami.

pozdr.!
PS. przy okazji ONYX trochę mi oczyścił system, no i mam wrażenie, że odpala się szybciej ;-) ale to pewnie tylko wrażenie, podobnie jak z tym, że "czysty samochód jedzie szybciej" ;-)

---- Dodano 01-06-2007 o godzinie 10:49 ----
Kurcze, chyba pochwaliłem dzień przed zachodem słońca :-(
Tzn. przed chwilą trafiłem na stronę, gdzie ponownie polskie literki są lekko "powykrzywiane" i niektóre linki zachodzą na siebie, inny font i tylko w Firefox-ie, więc jest lepiej.

Wynika z tego, że za ten problem odpowiedzialne są tylko niektóre pliki z folderu user/Library/Fonts, więc chyba będę kasował każdy pojedynczo i sprawdzał co się dzieje. Innej opcji na tą chwilę nie widzę.

#24 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 02 czerwca 2007 - 14:17

Nietstey ja po 3 dniach zauwazylem, ze nie tylko na stronach mam problem z czcionkami (zachodzenie na lewa strone, brak liter etc) ale takze w aplikacjach - w niektorych nie mialem polowy liter (po prostu sie nie wyswietlaly). I niestety mimo usuniecia wiekszosci czcionek problem nie znikal. Dopiero reinstalacja systemu pomogla (w moim przypadku akurat nie byl to problem bo 3 dni temu zainstalowalem go od nowa, ale moze ktos zna na to inny sposob?) :/ P.S. Czy Mac OS X ma cache czcionek jak to ma miejsce np w Linuxie?

#25 MarcinTomaszG

MarcinTomaszG
  • 73 postów

Napisano 03 czerwca 2007 - 12:54

Na ten moment u mnie wszystko ok, ale... Word nie widzi polskich liter... np. Ariala. Czy jest na to rada?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych