Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brakujące czcionki CE w OSX? Problem z polskimi znakami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#26 newman

newman
  • 164 postów

Napisano 03 czerwca 2007 - 13:25

Z tego co wiem, to fonty są cachowane.

Jeśli reinstalacja systemu ma pomóc na te problemy, to ja dziękuję. Mam laptopa z Windowsem, którego nie przeinstalowywałem od nowości (ponad 2 lata)!

Dziwi mnie jedno, że Firefox i Safari zaczęły wyświetlać inaczej polskie litery! W tej chwili w Safari wygląda prawie dobrze ;-)

---- Dodano 04-06-2007 o godzinie 09:44 ----
w katalogu user/Library/Fonts/ zostawiłem Arial i Tahoma.
W tej chwili Firefox wyświetla większość stron dobrze (mam na myśli pol. litery), jednak do tego co pokazuje Safari to jeszcze daleko. Problem jest z odstępem między literami, a także przy bardzo małych czcionkach.

Oczywiście zawsze mogę się przesiąść na Safari, ale to nie jest rozwiązanie, tym bardziej, że potrzebuję rozszerzenia Web Developer, które jest pod FF.

#27 bumelant

bumelant
  • 3 postów

Napisano 05 czerwca 2007 - 00:53

Witam

Wydaje mi sie, ze udalo mi sie rozwiazac tymczasowo problem z fontami (dopoki autor nie znajdzie czasu, aby wystawic jakas zautomatyzowana odtrutke) - nie wiem, czy to zadziala u wszystkich, u mnie pomoglo. Nalezy wyposazyc sie w 20 minut czasu i plytki instalacyjne z OS X (obie). Oto, co zrobilem:

1. Usunalem nastepujace fonty z katalogu (HD)/LIbrary/Fonts

Arial Black.ttf
Arial Narrow.ttf
Courier New.ttf
Times New Roman Bold.ttf
Arial Bold Italic.ttf
Arial.ttf
Georgia Bold Italic.ttf
Times New Roman Italic.ttf
Arial Bold.ttf
Comic Sans MS Bold.ttf
Georgia Bold.ttf
Times New Roman.ttf
Arial Italic.ttf
Comic Sans MS.ttf
Georgia Italic.ttf
Verdana Bold Italic.ttf
Arial Narrow Bold Italic.ttf
Courier New Bold Italic.ttf
Georgia.ttf
Verdana Bold.ttf
Arial Narrow Bold.ttf
Courier New Bold.ttf
Impact.ttf
Verdana Italic.ttf
Arial Narrow Italic.ttf
Courier New Italic.ttf
Times New Roman Bold Italic.ttf
Verdana.ttf

Sa to fonty, ktore byly w paczce, ktora sciagnalem z tego forum - wyciagnalem ich liste przy pomocy programu Pacifist (o nim dalej). Fontow w folderze systemowym w sumie jest u mnie znacznie wiecej, wiec usuniecie wszystkich nie wchodzio w gre.

2. Zainstalowalem program Pacifist, do przegladania paczek z witryny [url]http://www.charlessoft.com/[/url]
3. Uruchomilem go i wlozylem plytke 1 z OS X, program pyta, czy zindeksowac plytki, indeksuje je dobre kilka minut, po czym pokazuje liste paczek na plytkach instalacyjnych.
Wybralem
Contents of OSInstall.mpkg -> Contents of EssenialSystemSoftware -> Contents of EseentialSystemSoftwareGroup -> Contents of Essential -> Library
i na folderze Fonts wybralem z menu kontekstowego Install to default location. Program pyta, czy nadpisac pliki, w tym inne fonty. Na wszelki wypadek wybralem tak dla wszystkich.

Po restarcie problemy z FF u mnie juz sie nie pojawiaja, a przynajmniej nic podejrzanego nie dostrzegam. Byc moze ze komus jeszcze to pomoze, niestety dalej nie mam w zwiazku z powyzszym polskiego Ariala do napisow w mPlayerze :-). Pozdrawiam!

#28 newman

newman
  • 164 postów

Napisano 05 czerwca 2007 - 10:47

Pewnie będę musial wykonać taką operację, ale zastanawiam się, czy w ten sposób nie stracę czcionek wrzuconych przez inne programy ..? :-/

#29 bumelant

bumelant
  • 3 postów

Napisano 05 czerwca 2007 - 11:59

Nie, jeśli usuniesz ręcznie tylke fonty z listy, którą podałem. Lista ta zawiera tylko fonty wgrane przez paczkę z fontami Diodaka - wyświetla się przy starcie instalatora tej paczki.

#30 karaluchy

karaluchy
  • 19 postów

Napisano 09 czerwca 2007 - 23:10

instalowałem paczkę Diodaka i też skończyło się na złym wyświetlaniu czcionek...

spróbujcie tego, póki co wszystko chodzi ładnie :-) póki co :P

[url]http://fonty.bez.ce.apple.eu.org/zaciag.html[/url]

należy je dodać za "wszelką cenę" ;), jak czcionki nie da się nadpisać to przenieść oryginalną z katalogu fonts np na pulpit i wtedy wgrać nową

po nadpisaniu czcionek log out, ewentualnie restart

enjoy :)

#31 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2007 - 00:11

Nie mam pojęcia skąd wzięły się problemy z czcionkami u niektórych userów. Czcionki które wrzuciłem do paczki to normalne TTF z Windows XP PL ale tylko te które już są w OS X w wersji bez ogonków. Jeśli ktoś zaglądał w skrypt instalacyjny to wie że przed instalacją fontów PL są usuwane oryginalne czcionki dostarczane z OS X. /Library/Fonts/Arial /Library/Fonts/Arial Black /Library/Fonts/Arial Narrow /Library/Fonts/Comic Sans MS /Library/Fonts/Courier New /Library/Fonts/Georgia /Library/Fonts/Impact /Library/Fonts/Times New Roman /Library/Fonts/Verdana i nowe o takich samych nazwach wedrują na ich miejsce. Czcionki są cache'owane dlatego wymagany jest restart. Żadnych cudów tutaj nie ma, prosta podmiana.

#32 amperior

amperior
  • 41 postów

Napisano 10 czerwca 2007 - 14:14

dzisiaj przetestuje czciony diodaka i zobaczymy bo tez mam problem z firefoxem (taka ciekawostka - opera wyswietla prawidlowo)

#33 newman

newman
  • 164 postów

Napisano 12 czerwca 2007 - 07:42

Ja w tej chwili mam problem tylko z Firefox-em (Opera i Safari 'piknie' ;-) no i PS w niektórych okienkach wyświetla mi trochę za dużą czcionkę. Wcześniej zainstalowałem paczkę Diodaka, która pomogła tylko na niektóre fonty, a potem wykasowałem prawie wszystkie z folderu User/Library/Fonts (zostawiłem Arial i Tahoma, bo Firefox zaczął koszmarnie wyświetlać te fonty) no i teraz jedne fonty się naprawiły a inne 'skopały'.

W zasadzie nie wiem co mam robić :-/
Czy przywrócić te fonty w user/Library/Fonts i nadpisać te w HD/Library/Fonts ? Już nie wiem co może pomóc (opcja - przeinstalowanie systemu odpada!)

Przy okazji mam pytanie trochę z innej beczki, ale dotyczące fontów. Jak w Appearance ustawić "Font smoothing style", żeby były gładkie fonty i jednocześnie nie było tego efektu w przegladarkach:
http://www.eoghanmcc...problem-fix.htm

#34 kharde

kharde
  • 17 postów

Napisano 08 lipca 2007 - 17:10

cholera :/ mój firefox zwariował na niektórych stronach po zainstalowaniu tej paczki.. i na dodatek jak drukuję pdfy z worda to też się coś pochrzaniło...
co dziwne na myapple jest wszystko git.. a wchodzę na jakieś inne forum i w polu tekstowym do wpisywania postów robi się miszmasz... kursor gdzieś ucieka.. ehh.. .. czyżby system refresh?? :(

---- Dodano 08-07-2007 o godzinie 23:30 ----
dobra.. spróbowałem już każdej metody wspomnianej na tym forum... powywalałem wszystkie 'felerne' czcionki i zamieniłem je na te z płytki instalacyjnej... problem w FF wygląda tak: na niektórych forach dyskusyjnych i stronach z pocztą np. o2 kiedy wpisuję tekst w okno to kursor przy wpisaniu literki przesuwa się o dwie pozycje w przód zamiast o jedną.. jeżeli w linijce nie ma polskiego znaku to wpisuje się arialem a jeżeli pojawi się jakiś polski znak to cała linijka zamienia się w jakąś inną czcionkę.. (nie jestem pewny jej nazwy więc nie będę podawał) .. ponadto gdy np chcę skasować napisany tekst to kursor przesuwa się do tyłu i kasuje tekst tylko literki nie znikają z ekranu (robiłem test i spróbowałem skopiować je do worda ale nawet nie da się tych literek zaznaczyć)....

przeinstalowałem FF i nic to nie dało..
czy ktoś w ogóle spotkał się z czymś takim ??? jeżeli tak to czy jest jakaś opcja pomocy?

#35 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2007 - 15:53

Firefox ma w ustawieniach inne czcionki niż używane na stronach i używane w Safari. Nie pamiętam już dokładnie o co chodziło ale nie jest to dobrze zrobione. Czcionki z paczki ode mnie miały likwidować podobny problem w Safari. Na niektórych stronach w definicji stylów w pierwszej kolejności jest czcionka windowsowa a dopiero później odpowiednik makowy np. Arial i Helvetica, Times New Roman i Times. W Firefoxie jest to jeszcze inaczej rozwiązane ale nie wiem jak pogodzić obie przeglądarki.

#36 daffit

daffit
  • 17 postów

Napisano 12 września 2007 - 16:22

Jeżeli jeszcze to komuś pomoże to u mnie naprawa wyglądała tak:

1. Odinstalowałem FireFoxa - tak na wszelki wypadek - co pewnie nie było konieczne.
2. Wywaliłem wszystkie czcionki z katalogów /Library/Fonts i ~/Library/Fonts.
3. Postępowałem zgodnie (prócz punktu pierwszego) z tym co napisał już wcześniej bumelant - [URL="http://www.myapple.pl/showpost.php?p=315751&postcount=27"]http://www.myapple.pl/showpost.php?p=315751&postcount=27[/URL]
4. Restart systemu.
5. Usunąłem wszystkie pozostałe po restarcie czcionek z kosza.
6. Ściągnąłem i zainstalowałem czcionki podane przez karaluchy - [URL="http://fonty.bez.ce.apple.eu.org/pliki/Fonty_PC2.zip"]http://fonty.bez.ce.apple.eu.org/pliki/Fonty_PC2.zip[/URL]
7. W Font Booku (/Applications/Font Book.app) wyłączyłem te zdublowane czcionki, które nie miały polskich znaków.
8. Zrobiłem restart, a po nim zainstalowałem FireFoxa.

Wiem, że nie wnoszę nic nowego bo wszystko to już było napisane, ale połączyłem dwa patenty i zadziałało... a z problemem próbowałem się uporać od dwóch dni :-/
Jak na razie sprawdziłem na wszystkich stronach, na których miałem problem - czy to z niepoprawnym wyświetlaniem pogrubionych czcionek, czy z brakiem polskich znaków.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych