Napisano 31 maja 2007 - 18:23
U mnie paczka nic nie zmieniła, ale może jest jakiś sofcik który naprawia/sprawdza fonty pod MacOS?
---- Dodano 31-05-2007 o godzinie 23:23 ----
Zrobiłem małe czyszczenie systemu: ONYX, FontNuke. Niestety nic to nie dało jeśli chodzi o fonty. Ale zauważyłem jedną rzecz, na koncie Admin-a, którego praktycznie nie używam polskie litery w przeglądarkach są wyświetlane poprawnie! Nie wiem, czy tak było wcześniej, nie zwróciłem na to uwagi, gdyż tego konta używam sporadycznie.
...a jest sposób na odinstalowanie tej paczki?
---- Dodano 01-06-2007 o godzinie 10:17 ----
Poradziłem sobie z moim problemem! :-)
Tak jak pisałem wcześniej, zauważyłem, że na koncie Admina z fontami jest OK. Więc zerknąłem do mojAdmin/Library/Fonts/ - folder jest pusty! Wchodzę na konto na którym pracuję (z ograniczeniami) i widzę, że mojUser/Library/Fonts zawiera 77 plików. Wykasowałem wszystko (robiąc kopię) i efekt był widoczny jeszcze przed restartem (Firefox, Safari), wszystkie "polskie litery" są wyświetlane tak jak trzeba tzn. bez pogrubień/powiększeń/pomniejszeń etc.
Oby inne aplikacje mi się nie posypały, ale z tego co widzę to te programy których używam na razie nie mają problemów z fontami.
pozdr.!
PS. przy okazji ONYX trochę mi oczyścił system, no i mam wrażenie, że odpala się szybciej ;-) ale to pewnie tylko wrażenie, podobnie jak z tym, że "czysty samochód jedzie szybciej" ;-)
---- Dodano 01-06-2007 o godzinie 10:49 ----
Kurcze, chyba pochwaliłem dzień przed zachodem słońca :-(
Tzn. przed chwilą trafiłem na stronę, gdzie ponownie polskie literki są lekko "powykrzywiane" i niektóre linki zachodzą na siebie, inny font i tylko w Firefox-ie, więc jest lepiej.
Wynika z tego, że za ten problem odpowiedzialne są tylko niektóre pliki z folderu user/Library/Fonts, więc chyba będę kasował każdy pojedynczo i sprawdzał co się dzieje. Innej opcji na tą chwilę nie widzę.