Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wolfenstein ET MAC i PC

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 20 September 2008 - 00:19

Witajcie, ostatnio natrafiłem na nie lada zagwozdkę. Zainstalowałem Wolfensteina na MACu i na PC. Podłączyłem je w jednej (wewnętrznej) sieci do Internetu celem pogrania z kolegą na serwerach zewnętrznych i każdy z nas miał inną listę serwerów. Jeżeli MAC łączył się z jakimś serwerem i podawał IP serwera dla PC, ten otrzymywał informację, że nie może się podłączyć bo ma złą wersję gry. Na MAC-u mam wersję 2.60b4, na PC-ie mogę sprawdzić jeżeli to konieczne. Pamiętam, że wcześniej grałem z jednym PC-owcem i widzieliśmy serwery bez problemów. Co może być powodem takiego zachowania? Pozdrawiam

#2 drabina

drabina
  • 112 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 September 2008 - 10:38

za pewne różne wersje gier. Być może ta wersja na windows jest nowsza (późniejsza) od tej na maca

#3 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 20 September 2008 - 13:07

właśnie, to jedyny ślad po którym. Najdziwniejsze jest to,że ściągaliśmy je w tym samym czasie szukając najnowszych. Czy znaczenie mają literki na końcu? Obie gry to wersja 2.6

#4 xanael

xanael
  • 387 posts
  • SkądPL

Posted 20 September 2008 - 21:36

2.60d sprobuj?

#5 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 21 September 2008 - 00:00

ha, wszystkie wersje, które ściągnąłem (2.60d) po nadpisaniu mają tą wersję 2.60b.
Po odinstalowaniu Wolfa i ponownej instalacji mam zjawisko wieszania się aplikacji opisane tutaj.
Teraz to już nic nie rozumiem, bo nie mogę wrócić do wersji, która działała.

---- Dodano 21-09-2008 o godzinie 01:42 ----
ok, problem ruszania rozwiązany: potrzebny plik autoexec.cfg (podpowiedział kolega dredzik).
Niemniej obojętnie co zainstaluję mam wersję 2.60b.

Ostatnią zassałem nawet z ID Software i objaw taki sam.

Skąd wziąć wersje d?

#6 xanael

xanael
  • 387 posts
  • SkądPL

Posted 21 September 2008 - 19:21

nie rozumiesz...
wersja 2.60d to kod zrodlowy z 2.60b i skompilowany tak, by dzialal pod Intel Makami. Dla serwera, twoja wersja to 2.60b
Ale..
nie zagrasz praktycznie na zadnym modzie et (etpro, etpub itp.), a jest to 95% serwerow ET

Pure Mac: Action Games - Software for Macintosh

#7 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 21 September 2008 - 22:13

nie rozumiesz...
wersja 2.60d to kod zrodlowy z 2.60b i skompilowany tak, by dzialal pod Intel Makami. Dla serwera, twoja wersja to 2.60b

chyba faktycznie nie rozumiem....
jak klikam na info przy pliku pojawia mi się za każdym razem wersja 2.60b, gdzie jest info o tym, że to wersja d?

Ale..
nie zagrasz praktycznie na zadnym modzie et (etpro, etpub itp.), a jest to 95% serwerow ET

i tu cię zaskoczę, bo grałem z jednym PCtem na jednym serwerze, chyba, że to właśnie był ten jeden, na który trafiliśmy, ale dziwnie było ich kilka i nic nie wskazywało na to żeby mógł to być kłopot związany różnymi wersjami.
Dopiero teraz przy nowej instalacji Wolf ET.

Czy może to być kwestia starszej wersji WInET na PC, która była zainstalowana dużo wcześniej?

Jak można sprawdzić wersję na PC i czy w ogóle to coś da?

#8 xanael

xanael
  • 387 posts
  • SkądPL

Posted 24 September 2008 - 11:12

i tu cię zaskoczę, bo grałem z jednym PCtem na jednym serwerze, chyba, że to właśnie był ten jeden, na który trafiliśmy, ale dziwnie było ich kilka i nic nie wskazywało na to żeby mógł to być kłopot związany różnymi wersjami.

wiec trafiliscie na serwer etmain - czyli zwykle et, bez zadnej modyfikacji. Proste :)

jak klikam na info przy pliku pojawia mi się za każdym razem wersja 2.60b, gdzie jest info o tym, że to wersja d?

wyobraz sobie, ze biore kod enemy territory. dotychczasowe wersje et dzialaja pod linuxem, windowsem i mac os x ale sterowanym przez prcoesor IBM. I chce by ta gra dzialala natywnie pod Intel Makiem. Wiec co robie? Kompiluje ten kod pod Intel Makiem (kod z wersji 2.60b!) tak aby mozna bylo go odpalic pod Mac OS X sterowana przez procesor Intela (oczywisice wszystko tlumacze w uproszczonej wersji ;) ) Po czym nazywam ta wersje (ale tylko dla sciagajacych, w kodzie to jest nadal 2.60b) "d" po to, by uzytkownicy makowek mogli ja odroznic - wersja na powerPC to 2.60b a na Intel 2.60d :)

#9 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 24 September 2008 - 23:06

ok, rozumiem kwestie z wersjami, ale dlaczego mając mod inny niż podstawowy, nie mogę zagrać na serwerze obsługującym ten własnie?
Mody wziąłem od pc-towca więc logicznie rozumując nie są przekompilowane na MACa?
Jeżeli jest jak mówię dlaczego nikt tego nie zrobił?

---- Dodano 25-09-2008 o godzinie 00:08 ----
i jeszcze jedna kwestia: widzimy (PC i MAC) zupełnie inne listy serwerów.

#10 xanael

xanael
  • 387 posts
  • SkądPL

Posted 26 September 2008 - 10:11

akurat mody maja jedna wersje, niezaleznie od systemu. wazne, ze nie ma wbudowanej wspolpracy z et 2.60d nikt tego nie zrobil, bo chociazby etpro jest juz od dawien dawna nie rozwijany. Ma sie pojawic nowy promode na et - anti3, ktory bedzie oparty na etpro ale bedzie mial wbudowany system anti-cheat. I na pewno bede lobbowal na rzecz obslugi wersji 2.60d. Co od problemu z lista serwerow to nie wiem. Moze na wersji PC et bylo odpalone z jakims modem? Nie wiem, nie mam pojecia. Jak bede cos wiedzial to napisze. Na razie sam czekam na Maka

#11 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 26 September 2008 - 10:45

nie rozumiesz...

Ale..

nadal nic nie rozumiem (chociaż i tak coraz więcej)

wczoraj podłączyłem się z moim poprzednim PC-towym znajomym i udało się zalogować do serwera obsługującego jaymod: 195.22.24.54:27960 i etpub 77.75.122.232.27960.

Nie potwierdza to twojego stanowiska, że tylko mod postawowy obsługiwany jest przez MAC-a.

Kłopot z logowaniem się na te serwery ma z kolei mój drugi PC-towy kolega.
Info, że wersja jest nieodpowiednia.

#12 xanael

xanael
  • 387 posts
  • SkądPL

Posted 26 September 2008 - 14:06

tzn, nie do konca mod podstawowy jak Ty to mowisz (nie ma czegos takiego, btw mod to modyfikacja, wiec jak gra bez zadnego modu moze byc modyfikacja, po prostu zwyklo sie mowic o zwyklym et "etmain" ze wzgledu na nazwe w katalogu, w ktorym znajduje sie glowne pliki). Wiem tylko tyle, ze gdy pojawilo sie 2.60d to zaden mod jej nie obslugiwal; nie interesuje sie modami jaymod i etpub itp. (bo gra tam plebs), ale wiem, ze np. w wypadku etpro, ktorego ostatnia wersja pojawia sie 16 wrzesnia 2006, obsluga nowej wersji makowej nie dziala, bo sam mod powstal wczesniej, zanim 2.60d ujrzalo swiatlo dzienne. Jesli chcesz wiedziec, czy mod oblsuguje wersje gry, to poszukaj na stronie moyfikacji. Jesli chcesz dokladniejszych informacji to musisz poszukac na forach dyskusyjnych etpub itp. Zapewne tam udziela Ci dokladniejszych informacji. Mozesz sprobowac sciagnac makowa wersje 2.60b i odpalic ja przez rosette

#13 FuNnYm

FuNnYm
  • 152 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 28 September 2008 - 17:08

sorry ze sie wtracam, mam problem z et na ibooku g3 dual usb (500mhz 12'') wlacza sie tylko dzwiek, ekran jest czarny i nic sie nie dzieje;( co jest nie tak??

#14 xanael

xanael
  • 387 posts
  • SkądPL

Posted 30 September 2008 - 13:02

jaka wersje masz? powinienes sciagnac wersje 2.60b dla Maca. Ale wydaje mi sie, ze Twoj sprzet jest zbyt slaby, by udzwignac et... wiec daj sobie spokoj

#15 xanael

xanael
  • 387 posts
  • SkądPL

Posted 01 October 2008 - 16:21

sprawdzilem mody (tak pobieznie). Z ET 2.60d na pewno dziala NO QUARTER, ktory jest chyba teraz najpopularniejszym modem :)

#16 bartek1001

bartek1001
  • 12 posts

Posted 14 July 2009 - 16:15

Et zacina Witam. mam maca pro z grafa gforce 8600 gt. Wczesniej mialem zainstalowane et na windzie. Teraz postanowilem usunac winde i sciagnalem et na os. Problem jest taki ze w goracych momentach mam 20 fps-ow co na windzie niemialo miejsca. Zastanawiam sie czy moze mam jakies slabe sterowniki do tej grafy czy jak? poradzcie cos prosze. Oprocz tego mam tez pytanie odnosnie cfg. Wzialem sobie moj stary cfg z windy i wciagnalem do etpro w maczku...i nic:) nieda sie wgrac configa. Czy sa jakies roznice miedzy konstrukcja tych konfigow?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users