Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Polski a Polski Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maticzek

Maticzek
  • 76 postów

Napisano 17 września 2008 - 17:32

Przy pierwszym uruchomieniu Mac OS X Leopard były do wyboru wersje językowe. Gdy zatrzymałem się przy "p" zobaczyłem Polski oraz Polski Pro. Tu nasunęło mi się pytanie, czym różni się zwykła wersja od wersji Pro? Z góry dzięki za odpowiedzi.

#2 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 17 września 2008 - 17:46

Polski - tzw układ maszynistki - są klawisze ę, ę, ł... itp Polski Pro - polskie znaki uzyskuje się trzymając alt i klawisz odpowiadający za daną literę

#3 Maticzek

Maticzek
  • 76 postów

Napisano 17 września 2008 - 18:01

Aha, dzięki za odpowiedź. Myślałem, że są też jakieś różnice w tłumaczeniu. Dobrze, że wybrałem PRO :)

#4 FaSSoL

FaSSoL
  • 104 postów
  • Skądniewiadomo

Napisano 17 września 2008 - 18:25

pro = programisty :)

#5 andy76

andy76
  • 406 postów
  • SkądDołuje Mierzyn, Zachodniopomorskie, Poland, Poland

Napisano 17 września 2008 - 19:44

Niestety przy pełnowymiarowej klawiaturze US lub IE (np. tej aluminiowej), polskim języku w systemie oraz Numbers przydaje się również układ polski maszynistki. Nie znam innego sposobu aby wprowadzić "," w liczbach za pomocą "." na klawiaturze numerycznej.

#6 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 września 2008 - 14:00

pro jest dla na prawde pro ludzi, zwykly jest dla leszczy ;)

#7 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 postów

Napisano 20 września 2008 - 12:52

pro jest dla na prawde pro ludzi, zwykly jest dla leszczy ;)

Tak tak, a ilu znasz "leszczy" którzy umieją pisać na klawiaturze maszynistki..?
Maszynistka jest naszym narodowym układem, na którym pisze się najsprawniej. O ile umie się pisać poprawnie, tj. dziesięcioma palcami. A nie metodą "szukajcie a znajdziecie". W ogóle to skandal, że nie uczy się tego w szkołach na informatyce, w ogóle pisania się nie uczy.

#8 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 20 października 2008 - 12:33

Tak tak, a ilu znasz "leszczy" którzy umieją pisać na klawiaturze maszynistki..?
Maszynistka jest naszym narodowym układem, na którym pisze się najsprawniej. O ile umie się pisać poprawnie, tj. dziesięcioma palcami. A nie metodą "szukajcie a znajdziecie". W ogóle to skandal, że nie uczy się tego w szkołach na informatyce, w ogóle pisania się nie uczy.

Idąc dalej, uważam, że na nowej, aluminiowej klawiaturze pisze się zdecydownie gorzej, gdyż posiada bardzo mały skok klawiszy. Dla ludzi wprawionych w maszynopisaniu powoduje to sporą liczbę błędów w pisowni.

#9 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 20 października 2008 - 17:17

Idąc jeszcze dalej uważam że na klawiaturach z dużym skokiem pisze się jeszcze gorzej :P Dla mnie, osoby przyzwyczajonej do laptopowych klawiatur, klawiatury z dużym skokiem są strasznie niewygodne i powodują dużo błędów. Właśnie alu była przełomem w obsłudze Mini (wcześniej miałem Apple Professional) który oszczędził mi stresów w codzielnej wędrówce PC<->Mac. Generalnie co osoba to inny nawyk i nie warto generalizować. A co klawiatury maszynistki, to ona jest dobra tylko dla osób używających tylko Worda, wszelkie kodowanie czy korzystanie np. z terminala wymaga dostępu do zupełnie innych klawiszy, które w układzie Pro są lepiej dostępne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych