Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Wideo] nagrywanie filmu w formacie HD na DVD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 tom_mac

tom_mac
  • 734 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 lipca 2006 - 14:05

Mam nagraną wersję demo HDTV 1080p (1,8GB) w formacie mpg (chyba). Czy nagrywając ten film za pomocą Toasta 7 zostaną zachowane (nagrane) właściwości obrazu HDTV (toast coś tam kompresuje)? Jeżeli nie, czy jest jakiś dedykowany program do nagrywania DVD w formacie HD? pozdrawiam

#2 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 10 lipca 2006 - 14:26

Masz już nagrywarkę HD DVD? ;-) A tak serio: chyba Ci się ta sztuczka nie uda.

#3 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 lipca 2006 - 14:42

Sztuka się uda, żaden problem:
http://www.hdbeat.co...dvds-on-dvd-rs/

Pytanie tylko na czym chcesz to odtwarzać?

#4 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lipca 2006 - 14:56

Jeżeli nie, czy jest jakiś dedykowany program do nagrywania DVD w formacie HD?

Może tu?
http://www.apple.com/ilife/

#5 tom_mac

tom_mac
  • 734 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 lipca 2006 - 15:37

Dzięki, biorę się do roboty :)

Pytanie tylko na czym chcesz to odtwarzać?

może na tym się uda ;) - nie pełne HD ale symuluje ;)

Właśnie mam nagrany plik video w formacie .ts, Toast "łyknął" to bez problemu. Zobaczymy co będzie jak wypali płytę DVD.
Następnie postaram się przegotować nagranie za pomocą iLife
Porównam i dam znać czy jest jakaś różnica

#6 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 10 lipca 2006 - 17:04

Ten odtwarzacz, do którego umieściłeś powyższego linka działa dokładnie w drugą stronę. Więc to, co chcesz wykonać - czyli umieścić film HD na nośniku DVD i odtworzyć go na takim odtwarzaczu - po prostu Ci się nie uda. Oczywiście można wykonać to, o czym pisał Lack ale po prostu nie sądzę, żeby nakład poniesionych środków (multum oprogramowania po drodze!) i końcowy efekt był zadowalający (np. odtwarzanie tylko na określonej platformie). Poza tym w tamtym linku jest mowa o specyficznym odwtarzaczu DVD, Toshiba HD A1, która jak najbardziej potrafi odtworzyć zawartość HD. A sama procedura - jak sądzę - jest wynikiem małej jak dotąd oferty takich filmów w sklepach. Aby zdekodować (odwtorzyć) film w HD potrzebujesz znacznie większej mocy obliczeniowej niż w przypadku zwykłego DVD. Dlatego też większość odtwarzaczy po prostu nie podoła takiemu zadaniu. W sieci jest mnóstwo różnych filmików w HD (np. na stronach BBC HD, Microsoftu WindowsMedia itp.). Spróbuj ściągnąć taki film i odtworzyć na swoim komputerze. Mój PB (1,67) odtwarza co 20-30 ramkę, natomiast dopiero PC (Intel 3,2 GHz, HT) radzi sobie zadowalająco.

#7 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 lipca 2006 - 17:55

Dzięki, biorę się do roboty :)

może na tym się uda ;) - nie pełne HD ale symuluje ;)

Nie uda się.

Do odtwarzania materiały wysokiej rozdzielczości potrzeba 1) specjalnego odtwarzacza (jest pare do WMV-HD i DivxHD 2) komputera z oprogramowaniem (Mac Mini niemal idealny).

#8 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 10 lipca 2006 - 19:18

niestety piecyk P4 2,26 GHz 256 RAMu, nie radzi sobie z odtwarzaniem filmów HD :/ jestem ciekaw czy MB 1,83Ghz 512 RAMu bedzie sobie z tym radzil :|

#9 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 lipca 2006 - 19:52

niestety piecyk P4 2,26 GHz 256 RAMu, nie radzi sobie z odtwarzaniem filmów HD :/ jestem ciekaw czy MB 1,83Ghz 512 RAMu bedzie sobie z tym radzil :|

Mój piecyk P4 GHz z 720p radził sobie bezproblemowo (.tsy, mov'y, wmv i wsio inne).
Na Centrino 1.4 również działają.

#10 Krzysztof-n

Krzysztof-n
  • 109 postów

Napisano 10 lipca 2006 - 20:28

który dzięki funkcji HD Enhancer, może przekonwertować sygnał wideo na sygnał HD.

Zdanie to mówi samo za siebie, nie jest to odtwarzacz HD...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych