Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Usypianie po zamknięciu klapy w macbook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 nemesisss

nemesisss
  • 377 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 września 2008 - 11:55

Witam Gdy zamknę klapę w moim macbook to przechodzi on w stan uśpienia. I bardzo dobrze. Ale dzieje się tak również gdy cały czas pracują tam jakieś programy np. klient do torrenta. Czy można ustawić tak parametry usypiania aby nie usypiał gdy ciągną się dane albo gdy są aktywne wybrane programy?

#2 ajfik

ajfik
  • 263 postów

Napisano 15 września 2008 - 12:03

Ale dzieje się tak również gdy cały czas pracują tam jakieś programy np. klient do torrenta.

i tak właśnie ma być, zamknięcie = uśpienie niezależnie od tego co jest uruchomione.
Oczywiście można to ominąć, poszukaj, było o tym pisane całkiem niedawno.
A tak na marginesie to nie radzę tego robić, pamiętaj ze jak zamkniesz pracującego MacBooka to będzie się w nim gotowało w środku.

#3 oloko

oloko
  • 164 postów
  • SkądLwówek Śl.

Napisano 15 września 2008 - 12:04

Możesz zainstalować program InsomniaX, po włączeniu go twój macbook nie przejdzie w stan uśpienia po zamknięciu klapy.

#4 sevenoo

sevenoo
  • 157 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 września 2008 - 15:52

nie robil bym tego bo ci sie sprzet zagotuje ...

#5 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 16 września 2008 - 16:10

do tego można dorzucić smcFanControl2 ten programik, ustawić na 4k obrotów i się nie zagrzeje... sprawdzałem, był zupełnie chłodny... chodził aktywnie tylko torrent ~1MB/s

#6 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 16 września 2008 - 16:18

Nie zamykaj... Bo jak pomieszasz w sofcie, zamkniesz i się coś spali...to serwis ci tego nie uzna

#7 ZaawansowanyUser

ZaawansowanyUser
  • 2 postów

Napisano 11 października 2010 - 17:20

Czy osoby które tu piszą mają jakikolwiek rozum? Czy któremukolwiek spalił się Macbook? Nie wiem jak miał się spalić ogniem czy może zapalił całe biurko czy spowodował pożar na pół okolicy. Jednak muszę poprawić tych zacofanych użytkowników i poinformować ich że procesory nie palą się ogniem jak i również nie palą się na skutek wysokiej temperatury (tym bardziej że nikt nie poddaje ich OverClockingowi), jest takie cudowne coś co kontroluje temperaturę i automatycznie zwiększa wydajność chłodzenia przyspieszając obroty wiatraka a jeżeli procesor przekroczy maksymalną temperaturę to się WYŁĄCZY a razem z nim cały komputer. To pewnie was zszokuje ale projektanci przewidzieli jaka będzie potrzebna wydajność chłodzenia i zostawili zapas!Dlatego piszę pozdrawiam nieuków i zapraszam do zapoznania się z teorią a potem zapraszam do wypowiedzi na forum ponieważ nie mam ochoty czytać takich bzdur jakie tu widnieją i krew mnie zalewa. prof. Arkadiusz Zambicki

#8 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 października 2010 - 17:58

nie polecałbym bym zamknięcia zamknięcie klapy powoduje wylaczenie ekranu a co za tym idzie uspienie całego komputera. może i nie będzie pożaru jak tutaj wypowiedzial się powyżej "prof...." lecz zapewne dojdzie do przegrzania co dalej może zniszczyć laptopa. o ile pamietam to wentylacja lapotpa w przypadku macbooków jest poprzez klawiaturę i wurzuca powietrze wentylator przez przeznaczony do tego otwór więc zamknięcie klapy powduje ograniczenie wymuszonej cyrkulacji powietrza przy zamknietej klapie. dodatkowo nie cudowalbym bym z niewyłączonym ekranem przy zamknieciu klapy. czujniki i obliczenia producenta to pikuś jak się okaże że coś się zepsuje i serwis wystawi na naprawe odpowiedni rachunek fakt... grożby pożaru może nie być lecz czy warto tracić kasę jakby naprawdę coś się stalo gdyż jakiś element z powodu przegrzania eległ uszkodzeniu? a teraz odnośnie pożaru i słów wypowiedzianych przez "prof" mimo że w lapotpie panują inne napięcia niż w gniazdu elektrycznym gdyż laptop jest zasilany poprzez zasilacz to może dojść do tzw pożaru lub jak to woli usmażenia lapopa więc nie próbować a do "prof....." warto nie używać słowa nieuk gdyż miło jest widziane wytłumaczenie i doradztwo w przedmiotowej sprawie a nie dawac wielki popis z dopiskiem "prof...."

#9 radeg

radeg
  • 470 postów
  • SkądFG/ZS

Napisano 11 października 2010 - 18:18

i szanowny prof. mógłby nie "odgrzewać kotletów" sprzed dwóch lat.

Nazywanie niektórych nieukami też jest na miejscu, szczególnie gdy piszę się

jest takie cudowne coś...

co równie dobrze można nazwać czujnikiem i wykazać się większą wiedzą...

#10 ZaawansowanyUser

ZaawansowanyUser
  • 2 postów

Napisano 12 października 2010 - 14:42

Nadal nie rozumiem co ma się przegrać? Matryca? Matryca nie wydziela tak dużych ilości ciepła jak i również katody które są użyte do podświetlenia, matryca ma wysoki zakres temperatur pracy, osobiście korzystałem latem z Macbooka w słoneczny dzień i nic się matrycy nie stało a była tak nagrzana że nie można było jej dotknąć, oczywiście też w granicy normalności ponieważ nie nagrzała się powyżej 70 *C a zatem jeżeli mamy procesor w Macbooku to nie zauważyłem żeby nagrzał się powyżej 80 *C zatem według praw fizyki nie da się przegrzać matrycy z powodu nr.1 - nie ma styczności z gorącymi elementami (można zauważyć też że klawiatura nas nie parzy) 2. Według waszego twierdzenia cały czas występuje obieg powietrza między zamkniętą matrycą (bo musi występować, nie jest to szczelnie zamknięte) a zatem jeżeli mamy temperaturę pokojową (21*C) to pod klapą temp. nie przekroczy 35 *C. Można wymieniać wiele teorii ale jeżeli ktoś podchodzi to tematu bo coś się zepsuje to nic do niego nie przemówi, a niestety to wszystko da się wyjaśnić w teorii co ma 100% przełożenie na praktykę. Dlaczego odgrzewam? Bo nie mogę patrzeć na taki fałsz... bo coś się zepsuje - równie dobrze możemy nie jeździć autem bo możemy złapać kapcia. Panowie skupcie się na rzeczach potwierdzonych a nie domniemaniach. Zaznaczę jeszcze że na oficjalnej stronie Apple jest podany przypis jak uruchomić laptopa z zamkniętym ekranem zarazem nie informując o możliwości przegrzania. Wyjaśnienia. Napięcia panują niższe jednak nie ma problemu aby rozgrzać drut do czerwoności przy napięciu 1V, wystarczy odpowiednie natężenie prądu nawet kilkuset amper przy tym napięciu. BTW. nie widziałem jeszcze stopionego Macbooka Dla wyjaśnienia, takie cudowne coś miałem na myśli czujnik + moduł sterujący który kontroluje pracę tego typu urządzeń. Pozdrawiam serdecznie prof. Arkadiusz Zambicki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych