Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

DIR-300 problemy z DD-WRT v24sp1

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 ARS

ARS
  • 57 posts
  • SkądGlobetrotter

Posted 15 September 2008 - 00:11

Przejrzałem forum DD-WRT i szperałem w internecie ale rozwiązania nie ma... Coś mnie natchnęło po 2 miesiącach korzystania z routera d-link DIR-300 by wgrać alternatywne oprogramowanie DD-WRT. Wszedłem na polską stronę d-linka, ściągnąłem instrukcję, oraz najnowszy firmware z ftp DD-WRT. Instalacja przebiegła bez większych problemów i mogłem cieszyć się nowymi możliwościami mojego routerka... problem w tym, że nie zajrzałem na ich forum ani do żadnych komentarzy w sieci i nie wiedziałem jakie będą skutki tej operacji. Pierwszy problem - nie można sklonować adresu MAC korzystając z GUI webowego - pomógł krótki skrypcik startowy. Problem drugi i ostatni - brak możliwości ustawienia zabezpieczonej WEP/WPA/WPA2 sieci wifi ... Rozwiązania nie znalazłem :/, więc postanowiłem wrócić do firmwaru oryginalnego (ver. 1.03). Korzystając z tej samej instrukcji ze strony d-linka wróciłem do 1.03, a tu kolejne niespodzianki. Oryginalny MAC został nadpisany przez inny, ale klonowanie działa więc powiedzmy, że problemu nie ma. Za to problemy z korzystaniem z zabezpieczonej sieci WiFi zostały (chociaż oryginalnie, przed flashowaniem, wszystko działało)... Pytanie mam takie, czy ktoś posiadający ten router miał taki problem i udało mu się z nim poradzić? Alternatywnie zadowolę się informacją o działającej wersji DD-WRT na tym sprzęcie. Dzięki z góry!

#2 majksee

majksee

The Funny Man

• 1816 posts
  • SkądLublin

Posted 24 September 2008 - 21:00

Niestety, nie pracowałem jeszcze z tym modelem, ale właśnie przymierzam się do kupna. Byłbym wdzięczny za informację, czy na oprogramowaniu standardowym działa bezproblemowo.

#3 ARS

ARS
  • 57 posts
  • SkądGlobetrotter

Posted 24 September 2008 - 21:41

Niestety, nie pracowałem jeszcze z tym modelem, ale właśnie przymierzam się do kupna.

Byłbym wdzięczny za informację, czy na oprogramowaniu standardowym działa bezproblemowo.

Fabryczny firmware (1.03 bo chyba nie ma jeszcze oficjalnej 1.04) spisuje się bez zarzutów. Wszystkie szyfrowania WEP/WPA/WPA2 działają, tzn. mój MB i ACER nie miały żadnych problemów z podłączeniem się w tych konfiguracjach (oczywiście do czasu, aż namieszałem wgrywając DD-WRT :P ). Teraz mam zainstalowaną wersję firmware 1.04b16 i muszę się zadowolić WEP+filtrowanie adresów MAC.
Do plusów oryginalnego firmware należy dodać stabilność (router praktycznie nie wymaga restartowania).
Do minusów - ubogość konfiguracji, słabe statystyki i możliwości logowania.
Mimo wszystko w/g mnie jest to dobry sprzęt za taką kasę :)

#4 majksee

majksee

The Funny Man

• 1816 posts
  • SkądLublin

Posted 25 September 2008 - 08:12

Wielkie Dzięki za pomoc :) Naczytałem się rozmaitych (pozytywnych) informacji o tym routerze, ale nie ma to jak zdanie użytkownika. Niebawem będę kupował MBPro i stąd nagłe zapotrzebowanie na sieć bezprzewodową. Do samego PC wystarczał mi kabel ;) Jeżeli w trakcie użytkowania nasuną mi się jakieś wnioski nt DD-WRT - podzielę się nimi w tym wątku. Ale MBPro będę miał najwcześniej w listopadzie, zatem nieprędko ... Dziękuję raz jeszcze za cenną opinię.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users