Bawiłem się w instalowanie windowsa na boot camp, miałem trochę problemów i ostatecznie jakimś cudem zablokowałem sobie dysk twardy. System OS X nie chce się odpalić, bo nie może go znaleźć. Odpaliłem Apple Hardware test, nie ma problemów, chciałem sformatować dyskiem instalacyjnym, ale jak wyświetla się "wybierz partycje" - nie ma nic do wyboru. Wszedłem w narzędzia dyskowe i tam okazało się ze głowny dysk twardy jest "locked", ustawiony na 'read only'. Jestem w kropce, nawet nie mogę go sam sformatować. Jest jakaś nadzieja by samemu to naprawić czy muszę dać do serwisu?
Z góry dziękuje za pomoc.
---- Dodano 14-09-2008 o godzinie 20:43 ----
Jak nie da się odblokować to proszę o porade jak sformatować.

Jak odblokować dysk twardy? Pomocy!
Rozpoczęty przez
Doc Muerte
, 14 wrz 2008 11:46
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 września 2008 - 11:46
Napisano 16 września 2008 - 01:05
spoko chlopie .. sciagnij sobie LIve iso gparted GParted -- Download
wypal iso odpal kompa z wcisnietym alt lub c odpali ci sie linux gnome z softem do partycji
powinno to rozwiazac twoj porblem

pozdr
wypal iso odpal kompa z wcisnietym alt lub c odpali ci sie linux gnome z softem do partycji
powinno to rozwiazac twoj porblem

pozdr
Napisano 16 września 2008 - 14:45
Dzieki temu bede w stanie sformatowac dysk przez linuxa? Bo o to mi chodzi, jesli nie ma innego wyjscia, a jesli chodzi o te sprawy to zielony jestem.
---- Dodano 16-09-2008 o godzinie 19:11 ----
Odpalilem dokladnie tak jak mowiles, i w GParted tak samo jak w makowym disc utilities, nie moge nic zrobic z dyskiem.
---- Dodano 16-09-2008 o godzinie 19:11 ----
Odpalilem dokladnie tak jak mowiles, i w GParted tak samo jak w makowym disc utilities, nie moge nic zrobic z dyskiem.
Napisano 17 września 2008 - 11:16
powinienes jeszcze poprobowac z dyskiem instalacyjnym i programem diskutil
ewentualnie odpalic terminal i tam spobowac Apple - Support - Discussions - Locked HDDs Help! ...
ewentualnie odpalic terminal i tam spobowac Apple - Support - Discussions - Locked HDDs Help! ...

Napisano 17 września 2008 - 17:32
Nie wiem jak ale nagle gdy patrze w Disc Utilities dysk jest jako odblokowany. Skasowalem wszystko i zrobilem partycje glowna ,Macintosh HD - wlasnie sie instaluje system. DZIEKI WIELKIE !!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych