Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Formatowanie bateri w iphone

• Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomekdomat

tomekdomat
  • 43 postów

Napisano 13 września 2008 - 22:39

Witam Mam takie pytanie czy bateria w iphone wymaga formatowania? tzn przez pierwsze 3 razy całkowite rozladowanie i naladowanie gdyz w erze powiedzieli mi ze juz w nowych telefonach nie trzeba tego czynic i przesto tak nie robilem lecz martwi mnie to ze bateria mi bardzo krótko czyma jak go intensywnie eksploatuje to musze codziennie ladowac ...?

#2 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2008 - 22:43

Nie musisz formować/formatować. Raz na jakiś czas trzeba tylko całkowicie rozładować i naładować telefon. Batera trzyma krótko - na więcej jak 2 dni nie licz, choć zależy jeszcze jak go użytkujesz.

#3 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 września 2008 - 23:22

na 3 dni owszem z normalnym używaniem z muzą, filmami ( ale klipy..wybiórczo) podcastami, aktualizacją pogody, poczty, YouTube czy PH :) kilkanaście minut w ciągu dnia przez Wifi, reszta EDGE, aktualizacją Locations ( fotki z kamer internetowych). Wówczas mój 2G trzyma 3 pełne dni. Sam fon - 4. Ostra jazda z wifi i wszystkim co się da - owszem niecałe 2 dni i noce.

#4 SGh

SGh
  • 14 postów

Napisano 13 września 2008 - 23:51

2 dni (2 doby) w iPhone 3G to chyba jak cały czas na sleep masz ustawionego ;)

#5 neverneve

neverneve
  • 718 postów

Napisano 14 września 2008 - 00:09

Raz na jakiś czas trzeba tylko całkowicie rozładować i naładować telefon.

Kolejny inteligent! :D
Nigdy nie rozladowywujcie baterii, az do wylaczenia telefonu bo to jej szkodzi!

Jeszcze raz o bateriach - ważne! Nie ma czegoś takiego jak formatowanie baterii – jest formowanie. Ale dotyczyło ono baterii starych typów; niklowo–kadmowych i niklowo-wodorkowych, posiadały one tzw. efekt pamięci co sprowadzało się do tego że każde ładowanie zostawiało po sobie ślad i obniżało żywotność. Dlatego też zalecało się używać ich aż do całkowitego rozładowania, by następnie ładować je roboczo (zmniejszało się w ten sposób ilość sesji ładowania, a tym samym pomniejszało skutki efektu pamięci)

Natomiast w bateriach litowo–jonowych i litowo-polimerowych nie tylko nie zaleca się formowania, a wręcz zakazuje się ich całkowitego rozładowania (nie posiadają one efektu pamięci i zaleca się ich doładowywanie gdy pozostaje jeszcze ok. 30 procent stanu, to samo z przechowywaniem ich – powinny mieć ciągle ok. 45 procent stanu) . Każde całkowite rozładowanie tego typu akumulatora drastycznie obniża jego sprawność, a czasem doprowadza do jego zniszczenia. Formatując, jak to nazywacie, baterię już na starcie skracacie jej żywotność, a często czynność ta doprowadza do nieodwracalnych uszkodzeń akumulatorka. Stąd też nie dziwcie się że wasze baterie wytrzymują krócej niż opisał producent, lub że są złej jakości bo po pół roku nadają się do utylizacji.

A teraz cos od SE, chyba jako jedyni znają się an swoich telefonach ;D

Dziekujemy za kontakt z Sony Ericsson Call Center.

Bateria Li-Polymer nie wymaga formowania (nie ma ona pamieci ladowania). Zalecane sa pierwsze 3 ladowania okolo 4 godzin do pelnego naladowania baterii, prosimy nie dopuszczac do wylaczenia sie telefonu. Nastepne ladowania wedlug uznania i potrzeby.
W zaleznosci od stopnia czestotliwosci uzywania telefonu bateria powinna funkcjonowac bez ladowania od 3 do 5 dni. Jesli telefon nie jest uzywany zbyt czesto starcza nawet na 6,7 dni pracy. Cecha charakterystyczna tych baterii jest to, ze uzyskuja maksymalna pojemnosc dopiero po kilku ladowaniach (okolo 2 tygodnie). Jesli po uplywie tego czasu nie zostanie stwierdzona poprawa, prosimy skontaktowac sie z centrum serwisowym lub sprzedawca.
Czas czuwania aparatu sugerowany przez firme Sony Ericsson jest czasem uzyskanym w warunkach laboratoryjnych, przy stalym, a zarazem maksymalnym zasiegu sieci. Sposób wyznaczania czasu czuwania telefonu nie bierze pod uwage ilosci przeprowadzonych rozmów, oraz indywidualnego sposobu wykorzystywania funkcji oferowanych w telefonie np.:
- podswietlenia wyswietlacza
- czasu korzystania z technologii Bluetooth
- czasu korzystania z portu podczerwieni IrDA
- czasu korzystania z magicznego slowa
- urzadzen zewnetrznych, których glównym zródlem zasilania jest bateria telefonu.

Czynnikiem, który równiez ma znaczacy wplyw na czas pracy aparatu jest takze odleglosc telefonu od stacji bazowej- im bardziej sa one oddalone od siebie (granica zasiegu) tym wieksza konsumpcja baterii.

#6 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2008 - 00:47

Kolejny inteligent! :D
Nigdy nie rozladowywujcie baterii, az do wylaczenia telefonu bo to jej szkodzi!

A umiesz zacząć dialog bez obrażania kogokolwiek?

Cytowałem tylko oficjalną informację z Apple Support dotyczącą baterii litowo-jonowych:

"Bateria litowa będzie działała prawidłowo wówczas, gdy elektrony zawarte w niej będą się co pewien czas przemieszczać. Pamiętaj, aby wykonać co najmniej jeden pełny cykl ładowania na miesiąc (cykl polega na naładowaniu baterii do 100% i całkowite wyczerpanie baterii)."

i

"Baterie litowo-jonowe osiągają maksymalną wydajność, gdy są używane. Jeśli korzystasz z urządzenia rzadko, wykonaj co najmniej jeden pełny cykl ładowania na miesiąc".

Opieram się więc na oficjalnych wskazówkach producenta i taką też przekazuję innym. Inżynierem ani fizykiem nie jestem, ale z tego powodu nie muszę być obrażany.

A jeśli chodzi o Twoją teorię, to czy jest jakieś naukowe udowiednienie tej tezy? Oprócz cytatów z for i wypowiedzi pracowników SE? I pytam z czystej ciekawości, nie złośliwości - jeśli masz rację, to chętnie zastosuję wskazówkę w praktyce.

#7 grze

grze
  • 156 postów
  • SkądSoCal, US

Napisano 14 września 2008 - 02:34

Kamilu, a czy nie wiesz ze w iphonie bateria jest litowo polimerowa? po drugie nie rozumiem co ma na celu szerzenie informacji nie potwierdzonych i o ktorych sie nie ma wystarczajacego pojecia... co do naukowych potwierdzen to jest ich mnostwo. ale widze ze dobrze kombinujesz z tym fizykiem, wystarczy ze zapytasz kogos zaufanego kto sie na tym zna...

#8 SGh

SGh
  • 14 postów

Napisano 14 września 2008 - 10:47

Kamilu, a czy nie wiesz ze w iphonie bateria jest litowo polimerowa? po drugie nie rozumiem co ma na celu szerzenie informacji nie potwierdzonych i o ktorych sie nie ma wystarczajacego pojecia...
co do naukowych potwierdzen to jest ich mnostwo. ale widze ze dobrze kombinujesz z tym fizykiem, wystarczy ze zapytasz kogos zaufanego kto sie na tym zna...

jak wg Ciebie info które jest na apple.com jest nie potwierdzone to już nie wiem gdzie mamy szukac informacji....

#9 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2008 - 10:59

Kamilu, a czy nie wiesz ze w iphonie bateria jest litowo polimerowa? po drugie nie rozumiem co ma na celu szerzenie informacji nie potwierdzonych i o ktorych sie nie ma wystarczajacego pojecia...
co do naukowych potwierdzen to jest ich mnostwo. ale widze ze dobrze kombinujesz z tym fizykiem, wystarczy ze zapytasz kogos zaufanego kto sie na tym zna...

Nie wiem, że jest litowo-polimerowa, gdyż jest litowo-jonowa :).

#10 neverneve

neverneve
  • 718 postów

Napisano 14 września 2008 - 12:07

A umiesz zacząć dialog bez obrażania kogokolwiek?

Jesli uznales to za obrazę - przepraszam, nie powinienem tak napisac ;)

A jeśli chodzi o Twoją teorię, to czy jest jakieś naukowe udowiednienie tej tezy?

A czy jest potwierdzenie Twojej tezy? Poza informacjami z Apple Suport?
Otoz to...

Ja wiem swoje Ty wiesz swoje, kazdy zrobi jak uważa.
W wielu telefonach uzywalem swojej "teori" i zawsze czas trzymania bateri byl +/- taki jak producent przewidywal. Czasami dluzej, czasami krocej...
Przyklad N70 trzymala mi 4-5 dni, przy prawie ciaglym uzytkowaniu (SMS, w autobusie muzyka, czasami internet no i gry na przerwasz w szkole, oraz od czasu do czasu dluzsza rozmowa), gdzie u innych osob, ktorzy sformowali baterie trzymala 2-3 dni... ;)

#11 iFan_

iFan_
  • 72 postów

Napisano 15 września 2008 - 17:51

Cytat ze strony apple dotyczącej baterii w iPhone: "For proper maintenance of a lithium-based battery, it’s important to keep the electrons in it moving occasionally. Be sure to go through at least one charge cycle per month (charging the battery to 100% and then completely running it down)."

#12 19ivonka19

19ivonka19
  • 3 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 03 listopada 2008 - 07:11

Hmmm... Jakby wam to powiedzieć, w każdym salonie powtarzają zawsze to samo jak papugi "Sformatujcie baterie w telefonie ! Czyli rozładujcie ją aż telefon się nie włączy i ładujcie przez 8h do 10 h na wyłączonym telefonie." Ja oczywiście tak zrobiłam ale jak miałam starego SE i dobrze było ale kolega mi powiedział ze z nowymi tak się nie robi jak jak rok temu kupiłam nowy tel. No i posłuchałam go i nie rozładowywałam do padnięcia i lądowałam tylko zawsze jak zostało ok 10% to doładowywałam go na 100%. Bateria w moim SE k6100 trzymała i trzyma nadal po roku czasu ok 5 nawet do 6 dni gdy użytkuje go normalnie do dzwonienia (ok.2h dziennie), smsowania (ok. 10 dziennie) i gadu gadu (jakieś 20 do 30 min dziennie) a tak czasem gra czasem nie troszkę muzyki od czasu do czasu. No i brak formatowania baterii wyszedł mi na dobre bo koleżance która sformatowała baterie i o pół roku znów teraz tel trzyma ze 2 możne 3 dni. A wiec nie formatujcie baterii litowo-jonowych ani litowo-polimerowych. Czyli tej a iPhonie też nie należy doprowadzać do pełnego rozładowania. Pozdrawiam:))

#13 gnacik

gnacik
  • 37 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 listopada 2008 - 03:22

Ja swojego iP ładuje właśnie 3ci raz, oczywiście po pełnym rozładowaniu, wcześniejsze 2 razy specjalnie go rozładowałem, aby potem naładować, mam nadzieję, że te 2 razy nie zaszkodzą, teraz będę ładować przy byle okazji :) Ma jakieś znaczenie to ile czasu ładuje się telefon ? bo np. ja często robię tak, że podłączam do ładowarki na noc i idę spać, a rano mam naładowany telefonik :)

#14 Quimeen

Quimeen
  • 1 004 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 04 listopada 2008 - 15:10

gnacik no to gratuluje, akumulatorki litowo-jonowe jakie sa w iphone nie lubia pelnego rozladowywania. Te akumulatorki lubia jak je sie czesto laduje i kompletnie nie ma znaczenia czy laduje je sie godzine czy dziesiec. Poniewaz przeladowanie ich moze je uszkodzic, urzadzenia w ktorych wystepuja same je odlaczaja, gdy zostana naladowane.

#15 Nestpr0

Nestpr0
  • 2 postów

Napisano 04 listopada 2008 - 21:51

zrobiliscie ten temat aby sie wymienic informacjami pt.
"jakie istnieja baterie?"
@temat
Bateria w Iphone jest taka jak kazda inna, mam na mysli to ze to zalezy od uzywalnosci sprzetu.
nie mozna "FORMATOWAC" baterii poniewaz "format" to znaczy (w branzy) utworzeniem systemu plików lub wykasowaniem znaczników plików.
Mozna MODELOWAC baterie, powodowac do krotszego dzialania (nie koniecznie umyslnie) jak i dluzszego (kazdy prawdopodobnie by wolal. :P) "wykonczenie baterii" nie jest najlepszym wyjsciem lecz jakims jest.
Najlepiej jest ROZLADOWAC do konca i nastepnie NALADOWAC [2x]

#16 Ceboś

Ceboś
  • 1 postów

Napisano 04 listopada 2008 - 23:14

No to jak jest w końcu z tymi bateriami ? Nie interesują chyba nas inne telefony tylko ten. Czy mamy postępować tak jak zaleca producent czy rozładować 2 razy na amen i potem naładowac do 100 % ??

#17 ontoid

ontoid
  • 251 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 listopada 2008 - 23:41

Teoretyczne zasady uzywania dla akumulatorow litowo-jonowych (polimerowych) po raz 10^6: Nihdy, nie rozładowywać do zera, osłabia to ogniwo, ladowanie powinno odbywac sie malymi porcjami, unikac nalezy zupelnych rozladowan oraz pelnych naladowan (elektronika dba o to) okolo 40% naladowania nalezy pozostawic jesli akumulator bedzie przechowywany dluzszy czas, wplywa to pozytywnie na jego zywotnosc, Przy czym elektronika pilnuje aby nie rozladowac akumulatora do 0, zawsze zostaje tam jakies 5% zapasu. W praktyce kilka takich cykli rozladowywania oraz ladowania nie powinno zaszkodzic ogniwom nie polepszy to takze dzialania baterii. Wogole nic to nie zmieni. :) PS. Bateria Litowo-polimerowa jest takze litowo-jonowa. Pierwsze generacje Li-Ion nie mialy domieszki polimerow. Mozna wiec smialo mowic ze wspolczesne akumulatory to: Akumulatory litowo-jonowo-polimerowe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych