Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2.1 3G] Push, Fetch, a żywotność baterii i wykorzystanie sieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2008 - 15:31

We wszystkich poradnikach i artykułach na temat wydłużania czasu życia baterii wyczytałem, że jednym z największych killerów baterii jest usługa Push. Wszyscy zgodnie radzą, żeby włączyć Fetch i ustawić interwał na choćby 15 minut. Podobno zauważalny jest wtedy znaczny wzrost pracy iPhone na baterii. I szczerze mówiąc mam kilka wątpliwości. Jeśli się nie mylę, to usługa Push polega na tym, że serwer pocztowy, gdy dostanie nową pocztę, sam się upomni i da nam znać naszemu iPhone'owi. W jaki więc sposób usługa Push wykorzystuje Internet? Przykładowo, jeśli dostaję jedną wiadomości e-mail dziennie, to iPhone nie będzie się łączył z Internetem co 15 minut i sprawdzał, czy nie ma nowej poczty, tylko połączenie z Internetem wykorzysta raz, w momencie przyjścia poczty? Jaka może być więc oszczędność baterii, gdy korzystając z usługi Fetch z interwałem 15 minut iPhone połączy nam się z Internetem 96 razy na dobę, a podczas korzystania z Push tylko tyle razy, ile wiadomości otrzymamy? Nie wspominam nawet o kosztach łączenia z Internetem co 15 minut - w przypadku taryfikacji po 100 kB i Fetch co 15 minut zużyjemy 19,2 MB na dobę? Czy mam rację? Ponawiam więc pytanie: ktoś wie, w jaki sposób łączność z Internetem wykorzystuje usługa Push? Jakie są Wasze doświadczenia? I trzecie pytanie. W domu korzystam z sieci WiFi, i tak też połączony z Internetem jest iPhone. Zauważyłem jednak, że z chwilą obudzenia telefonu ze stanu uśpienia przez moment wyświetla mi się ikona E lub 3G i dopiero po sekundzie wskakuje ikonka WiFi, w czasie której iPhone prawidłowo wykorzystuje łączność z Internetm przez WiFi. Co się jednak dzieje, gdy iPhone przechodzi w stan uśpienia? Budząc telefon, wygląda to tak, że podczas uśpienia był w zasięgu E lub 3G, a nie WiFi. Co więc z usługami Fetch lub Push podczas uśpionego telefonu? Łączą się przez E/3G czy WiFi? Z góry dziękuję za polemikę i Wasze obserwacje... :rolleyes:

#2 bastor

bastor
  • 9 postów

Napisano 13 września 2008 - 17:16

Push w przypadku Iphone nie działa tak jak w przypadku BlackBerry w opraciu o specjalna usluge operatora. Dzialanie push polega na podtrzymywaniu polaczenia z serwerem pocztowym. Dokladniej wyglada to tak ze korzystajac z mozliwosci TCP iphone nawiazuje polaczenie z serwerem pocztowym a ten nie odpowiada mu odrazu ale dopiero jezeli cos sie pojawi w skrzynce lub kiedy polaczenie zbliza sie ku timeoutowi. Tak wiec teorecznie troche mniej ruchu jest wymienianie miedzy serwerem i telefonem ale w praktyce jak to sie przeklada na zuzycie bateri to ciezko mi powiedziec

#3 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2008 - 17:29

Czyli mając włączone Push podtrzymywana jest cały czas sesja połączenia z Internetem? I jak to się wtedy przekłada na np. Safari? Można zamknąc przeglądarkę i za godzinę połączyć się powtórnie w ramach tej samej sesji, którą podtrzymuje Push?

#4 bastor

bastor
  • 9 postów

Napisano 13 września 2008 - 18:45

Szczegolow implementacji nieznam. Poszukaj na sieci. Kiedys czytal ciekawy artykul ktory rozwieiwal wiele mitow dotyczacych push. Jak znajede linka do podam

#5 Teck

Teck
  • 237 postów

Napisano 13 września 2008 - 23:35

jest cos w rodzaju dwoch sesji.. tylko to druga - pocztowa jest ukryta.. iPhone podtrzymuje sesje i przesyla co jakis czas po kilka kb. Obserowowalem cos takiego na SE w880i w Play. Widzialem po bilingach.

#6 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2008 - 23:49

Zgadzam się. Około południa wyłączyłem Push i Fetch w telefonie i na billingu od tamtej pory nie widzę żadnych nawiązywanych połączeń. Natomiast wciąż nie mam pewności jaką drogą iPhone nawiązuje takie połączenie - w końcu WiFi nie zawsze jest dostępne, a podczas usypiania telefonu WiFi usypiane jest również.

#7 Ma.N

Ma.N
  • 73 postów
  • SkądSkibniew/Warszawa

Napisano 14 września 2008 - 01:58

Z moich obserwacji wynika, że nawet w stanie uśpienia iPhone potrafi włączyć WiFi jeśli sprawdzanie poczty ustawione jest na automatyczne co jakiś czas. W swoim telefonie mam wyłączony EDGE przez usunięcie APN. Jednak, gdy wracam do domu, zanim wyjmę telefon z kieszeni, dostaję powiadomienie o nowej poczcie. Podobny przypadek miałem raz gdy stojąc w korku iPhone znalazł sieć o nazwie, z którą już się kiedyś łączył - np. standardowe "linksys". Tel. był zablokowany w kieszeni i pobrał nowe wiadomości z poczty. Z tego wynika, że WiFi nie do końca działa tak jak się niektórym wydaje.

#8 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2008 - 11:03

W takim razie jest to pozytywna informacja, priorytet WiFi na E/3G nawet w stanie uśpienia.

#9 bastor

bastor
  • 9 postów

Napisano 15 września 2008 - 10:14

Oto i link [url=http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1639236]Apple - Support - Discussions - Push vs Fetch - the facts instead of ...[/url]

#10 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 września 2008 - 10:39

Oto i link Apple - Support - Discussions - Push vs Fetch - the facts instead of ...

Dziękuje, kilka ciekawych faktów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych