Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPod touch Jailbreak 2.1 tutorial

• Please log in to reply
154 replies to this topic

#51 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 17 September 2008 - 17:02

a do czego jest? on jest do instalowania programow i gier wlasnie ;]

Z DUŻYM naciskiem na programów i zazwyczaj takich, których Apple nie umieścił by w AppStore, gdyż ingerują w pliki systemowe.
Po co ktoś miałby pisać gierki do Installera/Cydii za friko (zazwyczaj występuje tylko link do paypala, ale nie jest obowiązkowy), skoro może napisać taka gierke do AppStore i cieszyć się popularnością również wśród tych, którzy nie tolerują JB/nie wiedzą co to JB??

#52 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 17 September 2008 - 18:01

Chyba, że gra jest emulatorem/klonem jakiejś innej, wcześniej wydanej gdy (vide quake4iPhone)

#53 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 17 September 2008 - 18:48

W AppStore też są klony (nowsze gry od EA).

#54 pilaf076

pilaf076
  • 1 posts

Posted 18 September 2008 - 15:01

Mam takie małe pytanie, ponieważ swojego ipoda mam dopiero od 1h, i zastanawiam się jak sprawdzic czy jest juz po odblokowaniu jailbrak'iem. Pytam sie poniewaz ipoda kupilem na allegro dlatego chce miec pewnosc. dzienx z gory!!

#55 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 18 September 2008 - 16:21

Wystarczy, że ma ikonki: Cydia i/lub Installer

#56 rokipat

rokipat
  • 172 posts
  • SkądFrankfurt am Main

Posted 19 September 2008 - 20:46

A ja mam taki problem ze mam IT 8.0, sciaglem iPod1,1_2.1_5F137_Restore, wlaczam IT naciskam (strg - chyba odpowiednik shifta w angielskiej klawiaturze) jednak nie chce mi sie okno pokazac bym mogl wskazac ten iPod1,1_2.1_5F137_Restore. Jak to zrobic? EDIT: chyba juz do tego doszedlem, to nie mial byc strg :D:D

#57 avvi

avvi
  • 2 posts

Posted 20 September 2008 - 01:40

Witam, potrzebuje pomocy:) napotkalem nieoczekiwany opor przy punkcie nr3: "Włącz QuickPwn i kiedy zapyta o firmware wybierz FW 2.1 i naciśnij dalej." mianowicie kiedy chce otworzyc "QuickPwn.exe" wyskakuje mi bląd: "aplikacja nie zostala wlasciwie zainicjowana (0xc0000135). kliknij ok, aby zakonczyc aplikacje" czy ktos juz sforsował ta bariere? i zechce sie tym podzielic? pozdrawiam

#58 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 20 September 2008 - 08:31

Tyle razy o tym mówiłem... Ale powiem jeszcze raz: zainstaluj Microsoft NET Framework 2.0

#59 sercabit

sercabit
  • 313 posts
  • SkądKraków

Posted 20 September 2008 - 13:55

1. Zainstaluj FW 2.1 (bez upgrade'u) (Przytrzymując shift wybierz FW 2.1) (oczywiście wymagany itunes 8 )

2. Ściągnij Quickpwn z linku poniżej:

zSHARE - quickpwn 2.1 gui jailbreak.zip

(Podziękowania dla jfb392)

3. Włącz QuickPwn i kiedy zapyta o firmware wybierz FW 2.1 i naciśnij dalej.

4. Podążaj krokami w quickpwn, poprzez które wprowadzisz ipod'a w tryb dfu. Poczekaj aż proces się skończy i zrestartuje się ipod touch.

5.Zrestartuj ipod touch'a i ciesz się jailbreakiem.

legenda: FW - firmware

by hoo

P.S. WIdzicie jak proste jest zrobienie jailbreake'a bez cwaniactwa, i bez naciągaczy z allegro ;)

ten plik z pnktu 2 to jest chyba pod windowsa? Nie dziala mi na macu...

#60 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 20 September 2008 - 14:40

Jasne. To jest metoda nieoficjalna. Dla mac-a opracowano już oficjalna wersję. Poszukaj tutaj blog.iphone-dev.org programów na mac-a

#61 mario168

mario168
  • 22 posts

Posted 20 September 2008 - 14:57

WItam, Proszę o szybką odpowiedź Jeśli wykonam JB czy zawartość mojego Toucha pozostanie niezmienna: programy które już na nim mam, kontakty, gry, dane w kalendarzu, muzyka i filmy. WIelkie dzięki za odpowiedź :-)

#62 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 20 September 2008 - 15:12

Wszystko zostanie (o ile wykonasz jb za pierwszym razem poprawnie)

#63 hoo

hoo
  • 373 posts

Posted 24 September 2008 - 22:51

Chciałem potwierdzić i rozwiać wszelkie wątpliwości:

-po instalacji jailbreak'a nie traci się gwarancji, gdyż można odtworzyć oryginalne oprogramowanie
-gwarantuje, że ten sposób jest całkowicie bezpieczny
- po tym jailbreaku, będziesz miał także dostęp do aplikacji 3th party, które w innych(oficjalnych) jailbreake'ach wyskakuje komunikat "aplikacja nie może być otworzona"(np. takich z zodttd.com, czy innych, a także tych ściągniętych z p2p czy torrentów)
-itunes będzie pokazywał taki komunikat: Dołączona grafika co w niczym nie przeszkadza oprócz tego, że się pokazuje przy synchronizacji ipod'a
- Czym się różni ten jailbreak od oficjalnego? Tylko tym, że działają na nim wszelkie aplikacje nie pochodzące z appstore a także takie pochodzące z torrentów ,p2p, itd..

Mam nadzieję, że poniższy rozszerzony tutorial rozwieje wszelkie wątpliwości.

Pliki wymagane przed podjęciem instalacji:

firmware 2.1 (iPod1,1_2.1_5F137_Restore.ipsw)
quick pwn zmodyfikowana wersja: [url]http://www.speedyshare.com/data/838120925/12843790/77621581/quickpwn%202.1%20morphed.zip[/url]
net framework 2.0: [url=http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=0856eacb-4362-4b0d-8edd-aab15c5e04f5&displaylang=pl]Szczegóły pobierania: Pakiet redystrybucyjny .NET Framework wersja 2.0 (x86)[/url]
itunes8: [url=http://www.apple.com/itunes/download/]Apple - iTunes - Download iTunes[/url]

JAILBREAK

1. Przytrzymując shift w itunes kliknij przycisk 'odtwórz' i wybierz firmware 2.1(iPod1,1_2.1_5F137_Restore.ipsw) (jeżeli ściągnąłeś go już w itunes, znajdziesz go tutaj: C:\Documents and Settings\twoja_nazwa_uzytkownika\Dane aplikacji\Apple Computer\iTunes\iPod Software Updates)

[URL=http://imageshack.us]Dołączona grafika[/URL]
[URL=http://g.imageshack.us/img237/52651623bi4.jpg/1/]Dołączona grafika[/URL]

2. Uruchom QuickPwn.exe z folderu, który ściągnąłeś(QuickPwnRC3.Morphey.Version).
-wybierz ipod touch
-kliknij 'Browse' i wybierz firmware iPod1,1_2.1_5F137_Restore.ipsw, następnie kliknij dalej,dalej
-będzie widoczny komunikat o podłączeniu ipod'a touch'a

[URL=http://imageshack.us]Dołączona grafika[/URL]
[URL=http://g.imageshack.us/img237/67759043gn6.jpg/1/]Dołączona grafika[/URL]

----------------------------------------------------> podłącz go

3.Teraz po podłączeniu ipod'a touch'a i po kliknięciem przycisku [URL=http://imageshack.us]Dołączona grafika[/URL]
, przygotuj się od razu na wykonanie następujące czynności:
• Przytrzymaj przycisk 'home'(ten kwadrat) przez 5 sekund (w okienku programu cały czas będzie pomocne odliczanie czasu poszczególnych czynności)
• Tuż po tym przytrzymaj jednocześnie przycisk home i power przez 10 sekund
• Dokładnie po 10 sekund opuść palec z przycisku power i trzymaj włączony tylko przycisk home tak około 10-30 sekund.
• Poczekaj aż skończy się cały proces i będzie pisać w okienku quick pwn: finished
(Jeżeli się spóźnisz z wykonywaniem czynności to nic się nie dzieje, możesz wszystkie kroki zacząć od nowa!)

4.Zrestartuj ipod touch'a i gotowe!

#64 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 24 September 2008 - 23:11

30 minut zrobiłem Jailbreaka mojego iPoda Toucha, i jak dla mnie nie warto go robić, pewnie dostaje cydie, installera, i możliwość instalacji aplikacji z innych źródeł niż appstore, ale w ostatecznych rozrachunku stwierdziłem że nie jest mi on potrzebny, a niestabilność installera i bałagan w cydii przyczynił sie do tego że wróciłem do oryginalnego oprogramowania i już więcej nie będę Jailbreakował mojego iPoda, bo po jailbreaku chodzi on znacznie wolniej, z stabilnością jest rożnie, i ogólnie bez sensu jak dla mnie. Wole kupić lub korzystać z darmowych applikacji niż używać tego syfu co się robi w systemie po tych wszystkich zabiegach. To jest moja opinia wy róbcie co chcecie, nawet możliwość wgrywania pirackich aplikacji za bardzo nie rekompensuje tego co tracę czyli : - Stabilność - Szybkość - Bezpieczeństwo - Gwarancja - Problem z updejtami

#65 hoo

hoo
  • 373 posts

Posted 24 September 2008 - 23:37

To jest moja opinia wy róbcie co chcecie, nawet możliwość wgrywania pirackich aplikacji za bardzo nie rekompensuje tego co tracę czyli :

- Stabilność
- Szybkość
- Bezpieczeństwo
- Gwarancja
- Problem z updejtami

-gwarancja -----> To nie prawda, gwarancji się nie traci, zawsze można odtworzyć oryginalne oprogramowanie
-Bezpieczeństwo ------> to jest niemożliwe, żeby uszkodzić po tym jailbreaku ipod'a touch'a, jb 100 % bezpieczny
- Stabilność - bzdura
- Szybkość - bzdura

Przecież jest wybór nie trzeba instalować cydii i installera, albo samą cydię bez installera!!!

#66 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 25 September 2008 - 00:17

Bezpieczny dla sprzętu, ale nie dla moich danych. W każdym razie jailbreak nie jest dla mnie, nie lubię i nie popieram naruszania orginalnego systemu może to z tad ta negatywną opinia o jailbreaku, albo poprostu mam uprzedzenia do takich metod.

#67 Wojtekk

Wojtekk
  • 10 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 September 2008 - 18:44

Mam pytanie bo wgrałem softa ze strony seb235 2.1 restore i czy dało by sie go z jailbreakowac bo ta custom resotre mi nie dziala . Chodzi mi o to zeby dało sie go jak kiedyś ziphone 1.4 z góry dziekuje

#68 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 25 September 2008 - 19:13

@hoo: na następny raz pytaj sie, czy możesz wykorzystać MÓJ obrazek, na dodatek z nie zamazaną nazwą MOJEGO device'a.

#69 hoo

hoo
  • 373 posts

Posted 26 September 2008 - 12:10

@hoo: na następny raz pytaj sie, czy możesz wykorzystać MÓJ obrazek, na dodatek z nie zamazaną nazwą MOJEGO device'a.

Sorry nie zauważyłem, ale teraz już niestety nie mogę zmienić tego obrazka, gdyż ograniczony jest czas edycji..(wątek już zaraportowałem) A reszta screenów jest moja.

Mam pytanie bo wgrałem softa ze strony seb235 2.1 restore i czy dało by sie go z jailbreakowac bo ta custom resotre mi nie dziala . Chodzi mi o to zeby dało sie go jak kiedyś ziphone 1.4 z góry dziekuje

A od czego jest ten temat...

#70 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 September 2008 - 13:39

Sorry ze wtrace sie w rozmowe...ale czy istnieje mozliwosc przy oryginalnym sofcie 2.1 zmienienia limitu glosnosci (blokada EU), bo rozumiem ze normalnie robi sie to przez volume booster czy jakos tak, ale to tylko po jaillbreaku, a nie mozna tego jakos zmienic "bardziej legalnie", przez wgranie innego softu , np wersja USA?

#71 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 26 September 2008 - 15:03

Są jakieś programy, które zwiększały głośność w wielu rodzajach iPodów. Może na Touchu, też to zadziała.

Poszukaj tu: http://www.myapple.p...jego-ipoda.html

Trick z iTunes niekoniecznie dzaiła. Szkoda czasu zajmującego synchronizację.

#72 Adrian4

Adrian4
  • 200 posts
  • SkądCanterbury

Posted 27 September 2008 - 08:54

Chciałbym dodać, że gdy ja zainstalowałem firmware 2.1 na mojego Toucha, stał się on bardzo "wolny" i zwyczajnie się przycinał. Nawet pasek głośności nie chodził za palcem tak jak trzeba (były opóźnienia).

Przegrzebując stare śmiecie, znalazlem coś co dostałem razem z moim laptopem.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Podczas rejestracji konta iTunes (nadal nie mam tam konta) widziałem tam taką "opcję" AOL. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to jest i czy mogę to w jakiś sposób wykorzystać. Pozdrawiam. :)

#73 hoo

hoo
  • 373 posts

Posted 27 September 2008 - 09:17

Chciałbym dodać, że gdy ja zainstalowałem firmware 2.1 na mojego Toucha

Masz na mysli porównanie do 1.x.x, natomiast porównując do 2.0.2 jest szybszy i stabilniejszy.

A ta druga sprawa to nie na temat...

#74 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 27 September 2008 - 09:53

2.1 po JB to shit. Tnie się piekielnie... po tygodniu miałem taki rozp***, że zrobiłem restore do 2.0.2, tutaj jailbroken 2.0.2 bije go na ŁEB. co do czystych (ale topic jest o JB) to fakt, im nowszy tym lepszy.

#75 hoo

hoo
  • 373 posts

Posted 27 September 2008 - 11:05

2.1 po JB to shit. Tnie się piekielnie... po tygodniu miałem taki rozp***, że zrobiłem restore do 2.0.2, tutaj jailbroken 2.0.2 bije go na ŁEB.
co do czystych (ale topic jest o JB) to fakt, im nowszy tym lepszy.

W czym się dokładnie tnie, może dlatego , że zainstalowałeś za dużo aplikacji i na jakim jailbreaku się tnie na tym co tutaj czy oficjalnym?
Jb 2.0.2 nie bije go na łeb, bo w 2.1 szybciej chodzą gry..., jeżeli nie ma się zbyt wiele aplikacji na 2.1 to szybciej chodzi niż 2.0.2.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users