Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Boot camp + Parallels

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Sławek

Sławek
  • 160 posts
  • Skądfrom Poland

Posted 12 September 2008 - 08:51

Mam pytanie związane z instalacją Boot campa na iMacu z Tigerem. Kiedy rok temu kupowałem iMaca przed zakupem serwis zainstalował mi Windowsa XP pod Parallelsem. Wszystko do dzisiaj chodzi ok i nie mam żadnych problemów. Potrzebna mi jest jednak większa wydajność Windowsa i chciałbym teraz używać go pod Boot campem. Mam boot campa w wersji 1.4 tylko nie wiem czy mając już zainstalowanego Parallelsa instalacja boot campa się uda i czy będę musiał instalować po raz drugi Windowsa?. Proszę o pomoc.

#2 tgr2007

tgr2007
  • 199 posts
  • SkądPolska

Posted 12 September 2008 - 10:10

Jeśli masz Win jako plik (wirtualny system plikowy, w jednym z folderów Mac OS) to nie da się tego przekonwertować na normalny Windows na Bootcamp. Jeśli Win był zrobiony na partycji Bootcamp i tylko Parallels jej używa, to wystarczy usunąć informacje Parallels z partycji Botcamp i bootować tylko przez 'Option na Windows. Wymagana będzie aktywacja systemu, bo Windows wykrywa zmianę boot-sektora.

#3 Sławek

Sławek
  • 160 posts
  • Skądfrom Poland

Posted 12 September 2008 - 22:07

Udało się :). Wszystko śmiga, że aż miło. Zainstalowałem Bootcampa, win XP. Parallels działa też. Miałem go zainstalowanego w jednym z folderów MacOS. Postawiłem więc Bootcampa i na nim Windows. Winda idzie z pełną mocą. Może komuś się to info przyda. Pozdrawiam

#4 koffcio

koffcio
  • 11 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 September 2008 - 20:41

Udało się :)... Zainstalowałem Bootcampa, win XP. Parallels działa też. ...

I nie miałeś kłopotów z aktywacją windy? Mam XP na partycji BootCamp i korzystam również z parallels. Ale XP widzi to wszystko jako osobne komputery i domaga się aktywacji na obu (na drugim odmawia). Pytałem o to kilka wątków temu i podpowiedziano mi bym aktywował ponownie po wyjaśniającym telefonie do microsoft.

U mnie wygląda to tak: mam partycję dla XP i na niej dysk o nazwie WinHD. Gry uruchamiam parallels jego nazwa zmienia się na mój boot camp - czy u Ciebie jest podobnie?

pozdrawiam

#5 Sławek

Sławek
  • 160 posts
  • Skądfrom Poland

Posted 15 September 2008 - 12:43

u mnie sytuacja była taka, że miałem zainstalowany Win XP na Parallelsie w katalogu Parallels na dysku Macintosh HD. Tego katalogu nie usunąłem - nie ruszałem więc zainstalowanego Windowsa. Zainstalowałem Bootcampa w wersji 1.4 i utworzyłem partycję 80Gb nie nadając jej nazwy - była jako Untitled (w czasie instalki pokazywał mi 3 partycje ale wybrałem do formatowania tą, której rozmiar był 80Gb (wszystkie trzy pokazywał mi jako "untitled". I zainstalowałem na tej partycji Win XP. Po konfigracji system zasygnalizował konieczność aktywacji. Wybrałem funkcję "aktywuj teraz" i otrzymałem komunikat, że aktywacja przebiegła pomyślnie. Wszystko działa jak trzeba. Mam tylko problem z aktualizacją SP 3. wyświetla mi się komunikat, że aktualizacja się nie może udać z powodu brakujących 4 Mb miejsca na dysku, co jest ewidentną bzdurą bo wolne mam ok 65 Gb. Wszystkie inne aktualizacje Windows pobiera bez problemu. Później zmieniłem nazwę dysku z "untitled" na "windows HD" i przy uruchamianiu systemu wyświetliło komunikat, ze "windows HD" już istnieje :?: ale system wystartował. Zmieniłem więc nazwę partycji na "komputer PC" i od tego czasu wszystko śmiga i żadnych komunikatów nie ma.

#6 karo911

karo911
  • 118 posts

Posted 03 February 2009 - 23:07

hej mam Leoparda, parallelsa i chce miec bootcampa. po instalacji nie usunie mi zadnych plikow? na apple.pl pisza, ze nie, gdzie indziej, zeby kopie zapasowa plikow zrobic wiec juz nie wiem a wole sie upewnic przez, zeby pozniej nie plakac.

#7 kacpix

kacpix
  • 24 posts
  • SkądŁódź

Posted 03 February 2009 - 23:28

Czyli da się z jednej partycji korzystać za pomocą bootcamp'a i parallels'a?

#8 shrekKR

shrekKR
  • 576 posts
  • SkądKrólewskie Stołeczne Miasto KRK

Posted 29 December 2009 - 23:51

Mam problem :) z Parallels i nie chce zakładać nowego wątku. Zainstalowałem Parallels na Mac HD jako 2 partyce mam Bootcamp. Po instalacji otwieram Parallels startuje XP i wyskakuje coś takiego i nie chce iść dalej.. Co z tym zrobić ? :)

OK problem rozwiązany :) skasować starą Virtual Machine i utworzyć nową z menubara Parallels/ File/ New jak by komuś miało pomóc :)

#9 oops2k

oops2k
  • 544 posts
  • SkądKrakow

Posted 30 December 2009 - 00:21

Sprawdz konfigracje Parallels bo cos mi sie zdaje, ze parallelsy nie widza, ze masz bootowalny dysk.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users