Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z przeplotem (spadek plynnosci po usunieciu)

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Wakehipek

Wakehipek
  • 8 posts

Posted 10 September 2008 - 17:25

Witam serdecznie, posiadam kamere sony hdr sr 10 ktora nagrywa pliki video w formacie mpeg 2. Do edycji uzywam Final cut express i tutaj pojawia sie pytanie jak skutecznie usunac przeplot bez utraty jakosci czy plynnosci. Probowalem juz wszystkiego od dodawania filtra deinterlace, eksportowania filmu w roznych formatach czy zaznaczania deinterlace w opcjach eksportu. Owszem wiekszosc "lini" zniknela ale niektore caly czas sa widoczne (szczegolnie w dynamicznych scenach). Przeplot calkowicie usunol jedynie program MPEG streamclip ale kosztem duzego spadku plynnosci (wyglada jakby bylo mniej fpsow)i i jakosci obrazu (widoczne sa takie jakby smugi). Na TV oczywiscie jest wszystko dobrze ale film bede chcial zuploadowac do youtuba takze tutaj pojawia sie problem. Bylbym niezwykle wdzieczny za jakakolwiek pomoc. Dziekuje i pozdrawiam

#2 Pro_Test

Pro_Test
  • 52 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 September 2008 - 19:41

Spróbuj darmowym programem JES Deinterlacer. W Final Cut Studio jest Compressor, który też sobie radzi z takim problemem, ale jest płatny.

#3 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 10 September 2008 - 21:19

megstreamclip radzi sobie bardzo dobrze z takimi problemami :) Co zaznaczyles jako opcje docelowa? 24 fps? To normalne, ze stracisz nieco plynnosc, na telewizorze jest okej , bo NLE aplikuje pulldown :) Pozostan przy ustawieniach klatki progresywnej ale zwieksz fps , np do 30. Stracisz nieco "film look" ale odzyskasz plynnosc i usuniesz przeplot zarazem.

#4 Wakehipek

Wakehipek
  • 8 posts

Posted 10 September 2008 - 22:05

Daje w streamclipie export to quicktime, dekoder H 264, deinterlace video, 1024x576, frame blending i better downscaling, upperfield first. Nie wiem jak odzyskac "dawne" fpsy w streamclipie (nigdzie nie widze ustwaienia tego) JES deinterlacer caly czas sie crash-uje. Wiec chyba pozostaje tylko streamclip. Dzieki za pomoc

#5 kakalaka

kakalaka
  • 72 posts
  • Skądwawrzyszew

Posted 11 September 2008 - 12:21

"upperfield first" tutaj widze problem przeplotu :) Ustaw progressive i powinno byc ok.

#6 Wakehipek

Wakehipek
  • 8 posts

Posted 11 September 2008 - 13:28

Ok wiec tak, dalem plik mpeg export to movie quicktime, dekoder H.264, jakosc 100%, 1024x576, 30fps, frame blending, odznaczylem: interlaced scaling, reinterlace chroma i deinterlace video (jest tam napisane ze zeby film byl w progressive to te opcje musza byc wylaczone), field dominanace upper field. Plik wyszedl rzeczywiscie bardzo dobrej jakosci, plynny ale nie dosc ze zajmuje 700mb (poprzednio zajmowal z 200mb) grube linie zninely ale zostaly cienkie (ale mozna bylo sie tego spodziewac bo nie dalem deinterlace). Takze nic juz z tego nie rozumiem, mam teraz wzucic ten plik do FCE i tam go zdeinterlaceowac ? O co dokonca chodzi z tym progressive ? (jak odznaczylem te 3 okienka to juz jest progressive tak ?) field dominance mam do wyboru tylko upper lub lower. Moglibyscie mi podac ustawienia jakich wy uzywacie do przerobienia pliku na taki ktory bedzie sie dobrze obrabiac w FCE (oczywiscie bez widocznego przeplotu).

#7 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 11 September 2008 - 14:07

Mam progresywnie piszaca kamere wiec nie nie mam takiej koniecznosci usuwania przeplotu, niemniej zrobilbym to tak: Mpegstreamclip, otwieram plik, zalozmy 1050i50 ( czyli popularne hdv). Wybieram file-export to other formats. Tam wybieram Quicktime i klikam options czyli wybor kodeka. Biore Apple Intermediate Codec, klikam 720p i odptaszkowuje interlaced jesli przez przypadek jest zaptaszkowane. Wybieram 25 fps. Wracam do mpegstreamclip, wybieram 1280 x 720 (czyli 720p), wpisuje 25 klatek, zaznaczam Deinterlace video ( jesli musze i nie mam progresywnej kamery). Wybieram nazwe pliku, miejsce zapisu i voila. Jedziemy. Dopiero gotowy plik konwertuje do flaszki , np w ffmpegX. Mam juz jednak progresywny obrazek bez zadnych watpliwosci dlatego korzystam z kodeka posredniego. Jesli jednak taki plik wrzucisz do FCE to bedzie jak najbardziej w sam raz bo FCE lubi AIC :) Pamietaj, zeby zmienic ustawienia sekwencji w FCE

#8 Wakehipek

Wakehipek
  • 8 posts

Posted 11 September 2008 - 14:28

Ok zrobilem tak jak powiedziales i efekt jest taki ze przeplotu nie widac wogole, film stracil na plynnosci, jakosc jest duzo gorsza a film zajmuje dokladnie 8 razy wiecej miejsca :(. Ja juz nie wiem co to moze byc. Jedyne wyjscie jakie mi chyba pozostaje to zostawic film w progresive (najlepsza wersja) i pogodzic sie z cieniutkimi liniami ktore niestety widac. Juz wole te linie niz beznadziejna jakosc i plynnosc ktora wyglada na 15fpsow (jak dalem deinterlaced). Przypominam ze edytuje narazie zwykly material SD (HD zostawiam w spokoju poki co). Dzieki za pomoc

#9 kakalaka

kakalaka
  • 72 posts
  • Skądwawrzyszew

Posted 11 September 2008 - 16:51

Zrob screen z ustawien compresora i pokaz, moze wtedy cos zaradzimy.

#10 Wakehipek

Wakehipek
  • 8 posts

Posted 12 September 2008 - 20:08

Jezeli nakladam w FCE filtr deinterlace (lub uruchamiam w quicktime opcje deinterlace), to plynnosc jest zachowana (taka jak powinna byc) ale jakosc spada i to bardzo (jakby rozdzielczosc zmalala, obraz mniej ostry ...). Natomiast gdy usuwam przeplot programem np. MPEG Streamclip ( przy okazji exportujac plik Mpeg do quicktime) to jakosc pozostaje identyczna (idealna), linie kompletnie znikaja (wszystkie co do 1) ale plynnosc spada dramatycznie (jakby wycieto co 5 klatke). Nic z tego nie rozumiem i to jest deinterlace i to jest deinterlace a efekt koncowy kompletnie rozny. Co to moze byc ? Dzieki za pomoc.

#11 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 12 September 2008 - 20:16

Jezeli nakladam w FCE filtr deinterlace (lub uruchamiam w quicktime opcje deinterlace), to plynnosc jest zachowana (taka jak powinna byc) ale jakosc spada i to bardzo (jakby rozdzielczosc zmalala, obraz mniej ostry ...).

Oczywiscie, ze jakosc spadnie. Filtr deinterlace w swoim najprostszym dzialaniu eliminuje polowe rozdzielczosci z obrazu... Obraz jest wtedy nieostry i miekki. Bardziej zaawansowane algorytmy "deinterlace" nie eliminuja tak drastycznie rozdzielczosci, trzeba je jednak umiejetnie ustawic :) Mpeg streamclip naprawde niezle sobie radzi... Wloz te "skaczace" pliki do FCE i zobacz czy dalej skacza odtwarzane w tym programie...

#12 Wakehipek

Wakehipek
  • 8 posts

Posted 13 September 2008 - 05:52

Wrzuce dzisiaj ten film na vimeo.com to sam ocenisz czy jest plynny czy skacze :) FPSy sa mniej wiecej takie jakbym nagrywal film aparatem cyfrowym, komorka. Jak juz pisalem plynnosc jest zachwowana tylko wtedy gdy naloze filtr deinterlace w FCE ale wtedy o jakosci lepiej nie wspominac :) (linie i tak widac)

#13 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 13 September 2008 - 11:55

Wrzuc na vimeo. Na razie wszystko moze miec znaczenie. FCE/FCP optymalizuja odtwarzanie plikow, tam moze byc plynnie ( jak i aplikuja pulldown do wyswietlania na monitorze zewnetrznym). Znaczenie moze miec tez monitor, sprzet... Pokaz plik, moze wymyslimy cos jeszcze.

#14 Wakehipek

Wakehipek
  • 8 posts

Posted 14 September 2008 - 09:38

przed exportem do streamclipa

Duration: 0:00:07
Data Size: 8.19 MB
Bit Rate: 9.59 Mbps

Video Tracks:
224 MPEG-2, 720 × 576, 16:9, 25 fps, 9.10 Mbps, upper field first

Audio Tracks:
128 AC3 3/2, 48 kHz, 448 kbps

Stream Files:
mega super sub.MPG (8.19 MB)

Plik zdeinterlacowany przez mpeg streamclip

Duration: 0:00:07
Data Size: 21.51 MB
Bit Rate: 25.34 Mbps

Video Tracks:
H.264, 1024 × 576, 25 fps, 23.83 Mbps

Audio Tracks:
16-bit Big Endian stereo, 48 kHz, 1.54 Mbps

Stream Files:
mega super sub.mov (21.51 MB)

Jak juz pisalem jakosc jest super, problem jest tylko z plynnoscia.

[url=http://www.vimeo.com/1728445]Jet ski test 1 on Vimeo[/url] To jest probka filmu ktorego parametry napisalem powyzej. Eee nic nie kapuje, na vimeo chodzi duzo plynniej niz na kompie :/ .

Pozdrawiam

#15 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 18 September 2008 - 22:54

No i co jest w tym nie tak? :) Przy tak szybkim ruchu to normalne, ze 25p nie bedzie dosc szybkie. Na tym polega "film look".

#16 JerryG

JerryG
  • 37 posts
  • Skądpod Wawa

Posted 19 September 2008 - 23:58

Chlopie a jaki Ty masz komputer, ze tak zapytam... moze karta Ci suie nie wyrabia po prostu ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users