Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

drukowanie czarno widzę

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 hence

hence
  • 54 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 września 2008 - 20:06

Mam banalne pytanie - banalne na Windows i Linux, ale na osxie nie potrafię sam na odpowiedzieć: Jak ustawić drukowanie, aby wydruk był czarno-biały. Mam Canon Pixmę ip2000, sterowniki z systemu. Przy okazji to jakoś dziwnie to działa - system nie zachowuje kolorów przy drukowaniu. Tzn mam czerwony obrazek, a drukarka drukuje na niebiesko. I nie jest to wina tuszu. I w innym systemie tak nie ma. Może ktoś i na to ma receptę? Wielkie dzięki ;]

#2 Slawus

Slawus
  • 525 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 06 września 2008 - 20:10

a na plytach od drukarki nie ma sterownikow pod Mac OsX ??

#3 hence

hence
  • 54 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 września 2008 - 20:26

są. no i to jest właśnie coś dziwnego. bo widziałem, że taka trochę lipa, więc zainstalowałem sterowniki z płyty. zgadnijcie co się stało? nic. nie ma żadnego nowego programu, informacji o tuszu, sterowniku. nic :D

---- Dodano 06-09-2008 o godzinie 19:34 ----
uwaga - ściągam sterowniki ze strony producenta - napisali, że "now including OSX 10.5 support" - to wróży coś dobrego :D

---- Dodano 06-09-2008 o godzinie 19:40 ----
nie widzę zmian. instalator każe uruchomić system ponownie, ale nie wyświetla potem żadnego okienka, nie ma programu, nie ma nic. po cholerę ten sterownik (przepraszam za wyrażenie), skoro robi to samo, co robi osx bez niego. jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać?

ehem, to jak się drukuje na czarno-biało i w kolorach?

#4 kkowalski

kkowalski
  • 364 postów

Napisano 07 września 2008 - 19:53

Moim zdaniem w danym programie przy drukowaniu musisz zaznaczyć opcję druku w czerni i bieli. Np. w OpenOffice 3 (akurat to mam pod ręką :)) musisz wybrać opcję Print z menu File i w zakładce 'Printer Features', w pozycji 'Color Mode' wybrać Black and White. Z mojego doświadczenia wynika, że w innych programach jest analogicznie lub bardzo podobnie. Pozdrawiam

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 września 2008 - 20:47

[QUOTE]są. no i to jest właśnie coś dziwnego. bo widziałem, że taka trochę lipa, więc zainstalowałem sterowniki z płyty. zgadnijcie co się stało? nic. nie ma żadnego nowego programu, informacji o tuszu, sterowniku. nic :D[QUOTE]

O ile twój sprzęt jest obsługiwany przez Mac OS X - wystarczy tylko go podłączyć. Wszelkie informacje których potrzebujesz znajdziesz w Preferencjach Systemowych (Drukarka & Fax --> Drukowanie)

[QUOTE] ehem, to jak się drukuje na czarno-biało i w kolorach?[/QUOTE]

Takie rzeczy zawsze określa się w programach do grafiki.

#6 hence

hence
  • 54 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 września 2008 - 15:56

dobra, nie czaję. zapytam wprost:
http://img230.images...07/printkx9.png
gdzie?

Takie rzeczy zawsze określa się w programach do grafiki.

:D Ale jak chcę wydrukować dokument tekstowy na czarno-biało?

#7 Kalari

Kalari
  • 99 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 24 stycznia 2009 - 15:42

mialam ten sam problem ale z mp 630 - na szczeście istnieje cos takiego jak pomoc w macu ;) już się dowiedziałam wszystkiego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych