Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

CIDER czyli gry z PC na OS X (biskupowy poradnik)

• Please log in to reply
298 replies to this topic

#76 Spooner

Spooner
  • 278 posts

Posted 11 October 2008 - 16:53

Witam,

Skopiowałem sobie Diablo 2 z Bootcampa, wkleiłem do GameTap lecz niestety nie działa.

Dołączona grafika

Dostałem taki komunikat, czy ktoś wie co jest przyczyną tego? :) Na bootcampie oczywiscie śmiga w 100%

#77 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 12 October 2008 - 14:09

Jeszcze ciekawostka, choć nieco OT.

Chromium jest przeglądarką Chrome dla Windows + Crossover. Gdy zainstalujemy tylko Chromium mamy pełna wersję Crossovera, która niechcący odpala a nawet instaluje programy dla Windows na Maku :lol: Od razu dodają się skojarzenia z plikami *.exe.
Gdy dodamy sobie winecfg.exe oraz czcionki Windows (polskie ogonki) mamy pełnowartościowy, w pełni konfigurowalny Crossover zupełnie za darmo.

Nadal jednak jest to Wine, choć lepszy od Darwine (lepiej skonfigurowany) i baaardzo daleko mu do Windows, choć cieszy, że jest
Crossover Chromium pobierzesz stąd: CrossOver Chromium.

Ja tam zostaję przy Darwine. Bardziej wdzięczny i łatwiejszy w tuningowaniu. Jest też wydajniejszy od Crossover ale trzeba się trochę napocić, żeby równie dobrze działał i odpalał to samo, co Crossover.

To jest genialne!

Tzn. od początku. Wgrałem, chrome cały czas się wysypywał, więc go usunąłem z paczki i zacząłem uruchamiać okienkowe programy do diaporam (pokaz zdjęć).
Działały znośnie aż do odtwarzania podglądu. Tu się komputer pocił, film i muzyka zacinały. Nie dałem jednak za wygraną i szukałem opcji, która przyspieszy emulację.
Oto co odkryłem: wystarczy otworzyć okno "About Crossover Chromium" i zostawić je gdzieś w tle, a programy zaczną działać płynnie :-D
To mi przypomina włączanie wycieraczek w maluchu, które działają tylko jeśli reflektory są włączone :)

#78 sz_blarca

sz_blarca
  • 38 posts

Posted 13 October 2008 - 14:41

Witam, ja mam może i głupie pytanie, ale nie mogę znaleść na nie odpowiedzi. Czy do używania cidera trzeba mieć na moim MBP windowsa ? Co jest potrzebne by cider działał, bo tego nikt nie wyjaśnił. Pozdrawiam

#79 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 13 October 2008 - 15:11

Mac OS X X11 Dużo cierpliwości ;)

#80 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 15 October 2008 - 21:59

raptou, masz sporo doświadczenia w sprawach wine/corssover więc czy byłbyś w stanie zmusić cidera do obsługi normalnych okienkowych programów a nie tylko aplikacji dx/openGL (podać listę plików których brakuje w paczce w porównaniu do crossovera itp.) Mam taki pomysł, żeby przygotować paczki cidera zawierające programy takie jak winRar czy GG, bo to prostsze od instalacji crossovera i do tego darmowe. Co Ty na to?

#81 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 16 October 2008 - 15:03

Myślałem o tym. To możliwe, co pokazało Google w Picasa dla Linuksa i Codeweavers w Crossover Chromium ale to nie działa zbyt dobrze. W dodatku na Maku, gdy jest kilka kopii Wine lubi się to pogryźć. Prawdopodobnie jest to wina X11 ale bardziej podejrzewam zależności. Z jakiegoś powodu Google do dziś nie zrobiło Picasy na Maca, choć dawno podsunąłem im pomysł z Darwine, który to Google jako pierwsze zastosowało w wersji dla Linuksa. Są z tym kłopoty i nie jest to stabilne. Wine o wiele lepiej działa na Linuksie a i tam wieszają się procesy identycznie, jak w Mac OS X. Już od dawna szukam czegoś, czym mógłbym zastąpić kłopotliwą instalację Windows obok Mac OS X. Niestety brak dobrego rozwiązania. Co prawda kupiłem do Maka Windows XP Home OEM ale to nie jest to. React OS także nadal nie jest stabilny. Co, do Cidera to jakiś czas temu, gdy Darwine nie był jeszcze tak dobry, jak obecnie pobawiłem się w mieszanie plików. Crossover jest lepiej skonfigurowany. Skopiowałem z niego rejestr, biblioteki itp. do Darwine. Kopiowałem też DLL z zainstalowanego Windows XP i ME. Daje radę ale tu jest kolejny problem. Część plików jest objęta ochroną. Nie można legalnie skopiować sobie plików z Windows/Crossover do Darwine a potem to udostępniać. Co innego zabawa poznawcza dla siebie a co innego udostępnianie dla innych. Już mam dylemat ze swoim obrazem Linuksa dla Virtual Box. W dwóch miejscach świadomie złamałem licencję, ponieważ nie powinienem udostępniać obrazu z zainstalowaną JAVA i Flash 9. I co z tego, że oba są za darmo ? Wolno to sobie samemu instalować ale nie wolno zainstalować a potem nawet społecznie tego udostępnić. Każdy powinien to sobie zrobić na własną rękę. Problem jest w tym, że Javy wcale łatwo się na Linuksie nie instaluje. Flash także sprawia problemy wielu użytkownikom (dlatego z mojego Debiana wyleciał Firefox a zainstalowałem Operę 9.6, gdyż nie mogłem sobie poradzić z wtyczką Flash do FF). Zdecydowałem się, więc, że mimo wszystko zignoruję to i udostępnię Debiana z zainstalowaną preze mnie Javą i Flaszem. Przypuszczam, że dlatego Crossover jest płatny, ponieważ zawiera komponenty, za które Codeweavers musi odprowadzać dolę na rzecz właścicieli tych komponentów. Darwine także nie zawiera ważnych komponentów. Użytkownik może je ściągnąć na własną rękę. Służy do tego program Trix (taki apt-get dla Wine). Trix działa także z każdym innym klonem Wine. IE4OSX także nie jest osobną paczką. Musisz ściągnąć na własną rękę Darwine a dopiero po zapuszczeniu instalacji IE "dociągają" się pozostałe komponenty i wtyczki, ponieważ formalnie autorowi nie wolno jest dzielić się produktem MS bez ich zgody i dlatego jest to instalator online a nie gotowa paczka. Ostatnia sprawa to czcionki Microsoftu. Nie bez powodu nie ma ich w Darwine/Crossover. Jeszcze tego nie robiłem ale - na razie teoretycznie - powinno być to bardzo proste musiałby to być skrypt, który kolejno: 1. Kopiuje Darwine 2. Kopiuje całą gotową zawartość kat. Drive_C w odpowiednie miejsce 3. Tworzy skrót w katalogu i/lub na biurku. Tutaj jednak jedna uwaga. Nie wszyscy mają zainstalowane środowisko X11. Znów jest problem, ponieważ taki skrypt paczki powinien sprawdzić, czy jest w systemie X11, ewentualnie go zainstalować, jeżeli go nie ma. I tu kolejny problem. Mamy dwa popularne systemy: Tiger i Leopard. Są różne wersje X11 dla nich, przy czym ten dla Leoparda jest wykonany, jakby od niechcenia i nie jest tak dobry, jak ten dla Tigera, Znów "paczka" powinna wykryć, dla którego systemu X11 ma być zainstalowany. Podkreślam, że na razie tylko o tym myślałem. Nie mam doświadczeń praktycznych z takimi paczkami Wine, więc przepraszam z góry, gdy są w moim rozumowaniu jakieś nieścisłości. Wbrew pozorom doświadczenie jakieś tam mam z Wine ale niekoniecznie dużą wiedzę na ten temat. Samo rozpracowanie Dosbox w sumie zajęło mi dwa lata a i to nie mogę na nim postawić Win95. Wine jest o wiele bardziej skomplikowany.

#82 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 16 October 2008 - 16:04

raptou, ja nie mam pewności, czy cider powoduje tyle problemów jak jest kilka paczek, bo w końcu z założenia możesz mieć na raz na os x Spore, Heroes of Might and Magic V, Call of Duty 4, Game Tap i co tam jeszcze wyszło przez Cidera i... się nie gryzą. Tłumaczyłem wcześniej, że cider to zamknięta paczka z winem wewnątrz i z tego co pamiętam nie wymaga nawet X11 (mogę się mylić bo x11 było chyba pierwszą rzeczą jaką doinstalowałem do czystego tigera) X11 będzie na pewno potrzebne do dodania obsługi okien. Jeśli możesz to napisz po prostu, jakich dokładnie plików/katalogów brakuje w ciderze, żeby odpalić zwyczajny windowsowy program z obsługą teksu działający w oknie

#83 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 posts
  • Skądwołomin

Posted 16 October 2008 - 16:32

ok, quake III poszedl bez problemu.... a wie ktos moze uruchomic Counter Strike??

#84 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 16 October 2008 - 17:57

quake III jest natywnie na os x ;) ale i tak gratauluję

#85 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 posts
  • Skądwołomin

Posted 16 October 2008 - 20:10

quake III jest natywnie na os x ;)

ale i tak gratauluję

hehehe... moze i jest, ale na maca nie mam wersji... to ja gratuluje bardzo dobrego how to....

a co z tym CS??

edit: CS dalej nie odpala, ale o dziwo, half-lifa odpalil bez problemu... tyleze chce cd-keya... ale odpalil, wiec czeu Cs nie chce ruszyc?

#86 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 17 October 2008 - 04:58

raptou, ja nie mam pewności, czy cider powoduje tyle problemów jak jest kilka paczek, bo w końcu z założenia możesz mieć na raz na os x Spore, Heroes of Might and Magic V, Call of Duty 4, Game Tap i co tam jeszcze wyszło przez Cidera i... się nie gryzą.

Pisałem, że nie mam Cidera, jeszcze nie znam i na razie nie mam kiedy do tego usiąść. Moje wątpliwości dotyczą tylko tego, co znam i z czym się spotkałem. Darwine i Crossover także są niby odrębnymi paczkami a jednak się gryzły. Również wcale nie jestem pewien, czy to, że jeden program usunąłem i problem zniknął, nie jest odpryskiem innego, zupełnie z tym nie związanego a usunięcie Crossover nie zlikwidowało czasem tylko skutku, podczas, gdy przyczyna mogła siedzieć w innym miejscu, dlatego opisałem możliwie dokładnie co się u mnie działo i co pomogło.

Do Cidera może usiądę w przyszłym tygodniu. Jak ruszą moje Pinballe - jesteś wielki.

#87 N'Jorl

N'Jorl
  • 130 posts
  • Skąd27-400

Posted 17 October 2008 - 11:16

Tłumaczyłem wcześniej, że cider to zamknięta paczka z winem wewnątrz i z tego co pamiętam nie wymaga nawet X11 (mogę się mylić bo x11 było chyba pierwszą rzeczą jaką doinstalowałem do czystego tigera)

Gdyby wymagał X11, to powinna być taka informacja podana przez producenta gry - np. spore itp. Dobrze kombinuję?:)

#88 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 posts
  • Skądwołomin

Posted 20 October 2008 - 08:33

cos temat wolno sie rozwija.. mialy byc propozycje gier ktore mozna uruchomic a tu pusto... to ja mam ptanie.. co z maxem paynem?? da rade? naszle mnie wielka ochota przejsc jeszcze raz, w zwiazku z filmem... :D

#89 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 20 October 2008 - 08:46

pusto bo nie próbujecie ich uruchamiać ;] ja nie mam w domu zbyt dużo gier (ani ostatnio czasu na granie) ale podałem Wam sposób, żeby przetestować samodzielnie gry, które macie kupione na PC.

#90 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 posts
  • Skądwołomin

Posted 20 October 2008 - 10:50

no ja sie dalej mecze na CS... chyba sobie odpuszcze... teraz zabieram sie za maxa payna... pozniej Dark Messiah... jak zrobie napisze co i jak

#91 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 posts
  • Skądwołomin

Posted 22 October 2008 - 07:20

no okej, max payne 2 nie idzie na ciderze... moze pojdzie na crossover... co do dark massajah, na crossover instaluje sie pieknie, wszsytko lux.. ale jak odpalam gre wyskakuje mi komunikat ze musze wllozyc orginalna pyte.. :/ plyta jest w napedzie wiec nie wiem co i jak... narazie tylko quake dziala bezblednie...

#92 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 22 October 2008 - 08:03

ale jak odpalam gre wyskakuje mi komunikat ze musze wllozyc orginalna pyte..

to może trzeba zmusić grę do działania bez płyty (są na to sposoby, ale o nich na forum nie wspominamy ;) )

#93 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 October 2008 - 12:10

Czy ktos probowal odpalic starą serie The Need For Speed na Ciderze czy jakim kolwiek innym cudactwie pod OS X ? Mam na mysli tutaj tytuly The Need For Speed The Need For Speed II/IISE The Need For Speed III Need For Speed High Stakes/Road Challange

#94 Richard

Richard
  • 66 posts

Posted 28 October 2008 - 13:16

Hej, udalo sie komus odpalic Civilization3: Zlota Edycja PL?

#95 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 07 November 2008 - 22:32

Udało się komuś Counter-Strike Source? Ja się za to jutro wezmę może i mam nadzieję, że podziała to wtedy winda bye-bye ;-)

#96 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 08 November 2008 - 00:04

Może Fallout 3 ?? ;)

#97 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 08 November 2008 - 08:37

Może Fallout 3 ?? ;)

Skoro oblivion działa, to czemu nie...

A nowy cider już niedługo razem z Prince of Persia Two Thrones ;)

#98 N'Jorl

N'Jorl
  • 130 posts
  • Skąd27-400

Posted 08 November 2008 - 16:19

No właśnie - oblivion, podobno to trochę bardziej skomplikowane niż taki DoW? Jakies dodatkowe pliki trzeba kopiować?

---- Dodano 09-11-2008 o godzinie 17:22 ----
Zna ktoś sposób, żeby gra wymagająca płyty w napędzie, odnajdywała ją?

#99 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 09 November 2008 - 21:01

teoretycznie jeśli podlinkujesz w configu jako napęd /Volumes/nazwa_cd mogłoby zadziałać, ale nie sprawdzałem więc tylko spekuluje

a tymczasem męczę się z odpaleniem stalkera na pełnym dx9 (napiszę jak/o ile mi się uda)

edit:

Na razie nici ze stalkera (nie ruszył ani na ciderze 1770, ani na 1835 i nie mam pomysłu co robić)
Na Crossover games udało mi się odpalić w dx9 z full dynamic lighting (edycja wpisów rejestrze odpowiedzialnych za dx9, a konkretnie "OffscreenRenderingMode" w trybie "fbo" i GLSL włączone) ale:
1. zniknęły modele NPC
2. Odpalił się tylko raz a potem już tylko crashe

Może ktoś ma jakieś pomysły/doświadczenia ze stalkerem?

Pomocne info: Wine AppDB - S.T.A.L.K.E.R. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

#100 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 12 November 2008 - 12:42

Jeśli ktoś chce się bawić w tweakowanie ustawień d3d w Crossover Games to robi się to tak:

Odpalasz dysk C:\ twojej butelki

opadalsz C:\windows\regedit.exe

Ustawienia są w gałęzi:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine\Direct3D]

Podstawowe do zabawy w dx9 to:
OffscreenRenderingMode -> fbo
UseGLSL-> enabled

Więcej info znajdziecie na stronach projektu wine

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users