Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone i przegrzewanie się

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 sq1gqp

sq1gqp
  • 116 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 04 września 2008 - 09:09

Witam. Naczytałem się na zagranicznych forach o tym, że iPhone potrafi się przegrzewać, pokazywali zdjęcia roztopionych obudów w części centralnej i na dole, były też przypadku pękających plecków :(. Wielu z Was zapewne kupiło w Polsce nowe iPhony, czy ktoś miał może jakiś problem z tym urządzeniem? Interesują mnie obiektywne opinie, co się uszkodziło, ogólnie dlaczego urządzenie podzło na reklamację (i czy wogóle). Zastanawiam się*nad zakupem ale obawiam się, że to nowa seria i może mieć jakieś*bugi.

#2 dcap

dcap
  • 12 postów

Napisano 04 września 2008 - 10:02

Korzystam z iP od czasu jego premiery w Polsce i nie spotkały mnie żadne nieprzyjemności z samym telefonem. Uszkodzona była jedynie ładowarka, którą wymienię przy najbliższej okazji. Myślę, że obecnie jest za wcześnie na dywagacje na temat trwałości i jakości wykonania iP - gdyby telefony topiły się i pękały po 10 dniach to byłby to fenomen i sytuacja niegodna Apple :)

#3 magorka

magorka
  • 518 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 września 2008 - 10:12

Ja rowniez uzywam nowego 3G. Zdecydowanie mniej sie grzeje, choc to bardzo subiektywne odczucie. W kazdym razie grzeje sie mniej niz wersja 2G, szczegolnie podczas korzystania z wifi.

#4 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 04 września 2008 - 19:01

Być może wynika to z faktu, że stara wersja miała tył aluminiowy, który działał jak radiator. Oznacza to również, że nowa wersja ma wyższą wewnętrzną temperaturę pracy, a zatem bardziej obciążone termicznie bebechy. Takie rzeczy nie wpływają korzystnie na żywotność elektroniki. Nie wiem jednak czy to ma praktyczne znaczenie.

#5 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 września 2008 - 19:45

Być może wynika to z faktu, że stara wersja miała tył aluminiowy, który działał jak radiator. Oznacza to również, że nowa wersja ma wyższą wewnętrzną temperaturę pracy, a zatem bardziej obciążone termicznie bebechy. Takie rzeczy nie wpływają korzystnie na żywotność elektroniki. Nie wiem jednak czy to ma praktyczne znaczenie.

Uwaga bardzo sluszna. Ja w swoim 2G czuje ciepelko jak sie laduje na ladowarce. Podczas korzystania z WiFi nie odczuwam jakiegos specjanego grzania. Raczej w ogolnoprzyjetej normie. Moze jakbym pogral dluzej to by sie cos grzalo, ale wole promieniujace aluminum niz kumulujacy plastik.

#6 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 04 września 2008 - 22:29

czyli, jak rozumiem, skoro mój się wcale nie grzeje, to znaczy, że już się rozpuszcza od środka ;(

#7 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 września 2008 - 07:06

Mój nawalil, po 6 dniach użytkowania, nie chciał się ładować, oddany na gwarancję.

#8 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 05 września 2008 - 12:22

Witam. Naczytałem się na zagranicznych forach o tym, że iPhone potrafi się przegrzewać, pokazywali zdjęcia roztopionych obudów w części centralnej i na dole, były też przypadku pękających plecków :(.

jakbys dobrze i uwaznie czytal myapple to nie musialbys takich rzeczy szukac... ten temat juz byl na myapple...

#9 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2008 - 15:22

jakbys dobrze i uwaznie czytal myapple to nie musialbys takich rzeczy szukac... ten temat juz byl na myapple...

Takie wtrącenie do wtrącenia - nie każdy musi ślęczeć na myapple.pl. Od tego są moderatorzy aby pilnować porządku i później kasować wątki. Twoja wypowiedź ani nie pomogła ani nie niosła żadnej treści... Chcesz pomóc to wskaż pomoc, a nie... "to było już... poszukaj" (i nie ważne że było 1/2 roku temu i jest na 149 stronie czegoś tam...)

#10 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 września 2008 - 19:18

Takie wtrącenie do wtrącenia - nie każdy musi ślęczeć na myapple.pl. Od tego są moderatorzy aby pilnować porządku i później kasować wątki. Twoja wypowiedź ani nie pomogła ani nie niosła żadnej treści... Chcesz pomóc to wskaż pomoc, a nie... "to było już... poszukaj" (i nie ważne że było 1/2 roku temu i jest na 149 stronie czegoś tam...)

Widać, żeś nowy, zobaczysz, za parę miesięcy będziesz gadał tak jak my, to jest męczoce, szukać komuś czegoś po ras setny, korzystając z wyszukiwarki, skoro sami oni nie potrafią wklepać paru słów.

#11 sq1gqp

sq1gqp
  • 116 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 05 września 2008 - 22:20

Wiesz, chodziło mi raczej o bieżące opinie użytkowników. Wiem że na forach pisali różne rzeczy ale minęło już troszkę czasu i interesuje mnie aktualna opinia.

#12 mantee78

mantee78
  • 176 postów
  • SkądUK

Napisano 07 września 2008 - 19:41

No to z aktualnych opinii... BTW: witam po urlopie :-) iP używam od pierwszego dnia, kiedy się pojawił w UK (dotyczy obu wersji). We wcześniejszych dyskusjach na temat przegrzewania się iP 3G raczej się nie udzielałem, ponieważ problem był mi obcy, nie licząc zwiększonej temperatury po intensywnym męczeniu małpy od Segi ;-) Teraz nadarzyła się okazja, żeby gruntownie przetestować mojego iP, podczas przejazdu samochodem z UK na Słowację. Wrzuciłem do niego 7GB muzy, zawiesiłem na uchwycie mocowanym do szyby i podłączyłem do radia w samochodzie. Zjeżdżając z promu we Francji włączyłem dodatkowo GPS (ipod działał w tle), wyłączyłem lock screen i podłączyłem iP do kabla zasilającego (bateria była naładowana na full - na promie iP był podłączony do laptopa), żeby mnie nie zaskoczył w czasie jazdy. Moim celem nie było zobaczenie gdzie mam jechać, lecz kontrolowanie, gdzie się auktualnie znajduję, więc zoom ustawiłem tak, żeby widzieć cała trasę (dodatkowy plus - iP nie musiał łączyć się cały czas z netem, żeby ładować mapy). Wszystko było jak najbardziej OK, ale... Po około 7-8 godzinach na wyświetlaczu pojawił się komunikat, że zostało 20% naladowania baterii ?! Ikonka z poziomem naladowania baterii wskazywała stan ładowania, ale na wszelki wypadek chciałem sprawdzić prawidłowość połączenia i... mój iP mnie oparzył :-/ Rozgrzal nawet uchwyt na którym był zamocowany. Wyłączyłem GPS i się troszkę schłodził, a także zaczął się normalnie ładować. Myślałem, że było to spowodowane działaniem dwóch aplikacji (ipod i gps), więc w drodze powrotnej włączyłem tylko gps, jednak sytuacja się powtórzyła. To znaczy, że gps zużywa więcej prądu niż jest w stanie dostarczyć ładowarka samochodowa. Mysle też, że grzanie się iP jest spowodawane właśnie dużym poborem prądu, przez co bateria wydziela ciepło. Mimo wysokich temepratur mój iP nie ucierpiał fizycznie - obudowa cała, bez pęknięć czy zniekształceń, praca telefonu także nie wskazuje na przegrzanie sie elektroniki. Pozdro

#13 sq1gqp

sq1gqp
  • 116 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 07 września 2008 - 20:24

O takie opinie mi chodziło :). Zauważyłem że mój też sie nagrzewa w centralnej części przy męczeniu google maps z wifi ale niewiem czy to kwestia wifi czy gps, nie jest nadmiernie gorący ale wyraźnie.

#14 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 08 września 2008 - 18:36

To teraz ja. Kupilem iphona w piatek przed godzina 21. Nastepnego dnia rano bylem juz w erze. Podczas ladowania Iphone bardzo sie nagrzal i na obudowie pojawilo sie pekniecie. Zdenerwowany takim zachowaniem mojego iphona pobieglem do Ery gdzie dano mi do zrozumienia ze to pewnie moja wina. :) Telefon jak to powiedziano pojedzie do serwisu i zostanie poddany ekspertyzie czy to nie moja sprawka. Tak wiec po 1h uzytkowania nie mam telefonu i 2200 pln. Mam nadzieje ze tylko na 14dni.

#15 mantee78

mantee78
  • 176 postów
  • SkądUK

Napisano 11 września 2008 - 04:10

To teraz ja.
Kupilem iphona w piatek przed godzina 21.
Nastepnego dnia rano bylem juz w erze.
Podczas ladowania Iphone bardzo sie nagrzal i na obudowie pojawilo sie pekniecie.
Zdenerwowany takim zachowaniem mojego iphona pobieglem do Ery gdzie dano mi do zrozumienia ze to pewnie moja wina. :)
Telefon jak to powiedziano pojedzie do serwisu i zostanie poddany ekspertyzie czy to nie moja sprawka.
Tak wiec po 1h uzytkowania nie mam telefonu i 2200 pln.
Mam nadzieje ze tylko na 14dni.

Z ciekawości zapytam:

nie zrobiłeś przypadkiem fotki tego pęknięcia?

gdybyś jednak zrobił, zapodaj

jeśli nie, opisz gdzie dokładnie pojawiło się pęknięcie i jak wyglądało

Pozdrawiam

#16 krisztof

krisztof
  • 213 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 11 września 2008 - 06:56

ja używam IP od jego premiery w polsce i przyznam że grzeje się tylko podczas ładowania z gniazdka, jednak obudowa ani nie pęka ani się nie topi... więc wydaje mi się że jest to problem tylko pewnej partii iP z większym prawdopodobieństwem podczas ładowania z gniazdka niż z USB!

#17 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 21 września 2008 - 00:16

Z ciekawości zapytam:

nie zrobiłeś przypadkiem fotki tego pęknięcia?

gdybyś jednak zrobił, zapodaj

jeśli nie, opisz gdzie dokładnie pojawiło się pęknięcie i jak wyglądało

Pozdrawiam

Nie zrobilem zdjecia niestety.
Wygladalo to dosc dziwnie. Taki niby garb/pekniecie pojawilo sie w idealniej lini prostej z gory na dol. Szerokosc tego dziwnego czegos byla w okolicach 0,5cm. Wygladalo to jakby od srodka cos zaczelo topic telefon. Z ciekawostek dodam ze serwis nie przyjal reklamacji bo usterka niby z winy uzytkownika jak to stwierdzili. Czekam teraz na wymiane aparatu na nowy (mam taka nadzieje).

#18 vincentvega

vincentvega
  • 11 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 września 2008 - 22:46

przy włączonym GPS telefon nagrzewa się do baaardzo niepokojących temperatur. Szczerze mówiąc wątpię bym jeszcze kiedyś to włączył. 15 min. i przerzucałem go z ręki do ręki jak gorący kartofel (niewiele przesadzam teraz)

#19 thorment

thorment
  • 11 postów
  • SkądWawa

Napisano 25 września 2008 - 08:47

przy włączonym GPS telefon nagrzewa się do baaardzo niepokojących temperatur. Szczerze mówiąc wątpię bym jeszcze kiedyś to włączył.
15 min. i przerzucałem go z ręki do ręki jak gorący kartofel (niewiele przesadzam teraz)

wow, to masz nieźle, ja po powiedzmy godzinnym używaniu czuje wzrost wydzielanego ciepla, ale daleki od "gorącego" kartofla

#20 freeIphone

freeIphone
  • 50 postów
  • SkądWawa

Napisano 25 września 2008 - 13:38

mi się nagrzewa jak słucham radia po wifi. Nie jest może gorący ale da się wyczuć wyższż temperaturę.

#21 sq1gqp

sq1gqp
  • 116 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 25 września 2008 - 13:49

Ja używam, używam i stwierdzam że czasem na gps+wifi robi się ciepły ale chyba w normie... tak mi się wydaje. Ciekawe jak będzie z prądożernością w przypadku nawigacji tomtom.. :)

#22 stepien1

stepien1
  • 47 postów
  • SkądCieszyn

Napisano 02 października 2008 - 10:35

grzeje się i to bardzo podczas udostępniania internetu - powoduje to zacinajie sie telefonu :[

#23 sq1gqp

sq1gqp
  • 116 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 02 października 2008 - 11:03

hm, pewnie karta wifi

#24 stepien1

stepien1
  • 47 postów
  • SkądCieszyn

Napisano 02 października 2008 - 14:01

raczej nie karta wifi ... jak przesyłam dużo plików przez wifi problemów nie mam Wydaje mi się że to przez połączenie UMTS. Używam dwóch programów do udostępniania internetu iphonemodem oraz pdanet -przy obu jest to samo

#25 bartyfon

bartyfon
  • 6 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 18:26

Witam od niedawna mam iphona 2g zauwazylem ze grzeje sie przy uzywaniu wi-fi w okolicach głośnika od rozmów (ten ktory trzyma sie przy uchu):P po przeczytaniut ych opini sadze ze to jest normalne i wole nie testowac go ,,ile pociągnie tak,, bo 900zł ktore dalem na drodze nie lezy. Ogolnie w nim tylko mnie martwi to ze głosnik od mozyki slabo daje bo nie przemluce takiego co zapusci w autobusie disco polo ^^

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych