Drukarka poprzez Sambe
Posted 12 June 2005 - 22:51
Posted 13 June 2005 - 08:35
Posted 17 March 2007 - 01:24
Posted 17 March 2007 - 11:57
Mam podobny problem wiec odswierze temat. Kolega w tej samej sieci udostepnia drukarke na windowsach 2003. Drukarka to HP LJ 5L.
Jak poprawnie zainstalowac te drukarke?
Hmm, a po co męczyć się z Sambą?? Podawać użytkownika, hasło itd?? Proponuję użyć LPR/LPD - prosto, łatwo i przyjemnie. Na Windzie trza zainstalować/uruchomić usługę "Serwer wydruku UNIX" (czy coś w ten deseń - piszę z pamięci). Na MACu wchodzimy w ustawienia drukarki, wciskamy + i wybieramy Drukarka IP, Protokół "Deamon drukarki wierszowej - LPD", adres - wpisujemy IP serwera, który udostępnia drukarkę, kolejka - wpisujemy nazwę kolejki udostępnianej drukarki, i na dole wybieramy driver drukarki - widzę, że dla HP5L jest "HP LaserJet 5 Series - Gimp Print v.5.0.0-beta2".
Ja używam tego rozwiązania od czasu zakupu MACa - działa wyśmienicie z HP4L podpiętą do WinXP. Oczywiście zakładam, że drukarka jest poprawnie udostępniona na WIN.
Posted 17 March 2007 - 14:46
Posted 17 March 2007 - 20:06
Czy ma to cos do rzeczy ze drukarka w w2003 jest udostepniona dla uzytkownika?
Pewnie ma. Ja się na windach nie znam
Przepis na udostępnienie drukarki LPR na WinXP:
Doinstalować usługę "Serwer wydruku UNIX" i sprawdzić, że jest uruchomiona
Prawoklik na drukarce i wybrać "Udostępnianie..."
W zakładce "Udostępnianie" zakliknąć "Udostępnij tę drukarkę" i jako nazwę udziału wpisać cokolwiek np.HP5L. Nazwa udziału to będzie nazwa kolejki po stronie MAC.
Jeśli coś nie jest pokrzaczone, nie ma Firewalla na MACu tudzież Windzie to musi działać! Swego czasu o ile dobrze pamiętam to FW na WinXP napsuł mi trochę krwi przy udostępnianiu drukarek.
Posted 17 March 2007 - 21:24
Posted 17 March 2007 - 21:56
kurde a jak instalować usługę "Serwer wydruku UNIX"? bo na windzie nie lubie sie bawic, wiec moze mi powiedziecie?
Proszę bardzo
START | Panel Sterowania | Dodaj lub Usuń Programy
dalej klik: Dodaj/Usuń składniki systemu Windows, zaznaczyć "Inne usługi plików i drukowania w sieci" klik "Szczegóły" i w okienku które się pojawi zakliknąć "Usługi drukowania dla systemu UNIX", potem OK i się modlimy
Posted 05 February 2010 - 21:55
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users