Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Drukarka poprzez Sambe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 xar

xar
  • 143 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 12 czerwca 2005 - 22:51

Witam, Posiadam drukarke HP InkJet CP1700, ktora jest domyslnie wspierana przez Mac OS X'a. Gdy podpinam ja bezposrednio przez usb wszystko smiga, mam nawet miniaturke samej drukarki w ikonce. jednak normalnie jest ona udostepniana przez komputer z systemem windows. Gdy probuje dodac ja w system preferences nie mam w ogole do wyboru drukarki CP1700, a jak wezme inna to mam krzaki na papierze zamiast liter. Sciagnalem z linuxprinting.org PPD dla tej drukarki myslac ze gdy podam go recznie uda sie cos wydrukowac. Jednak i tym razem sie nie udalo. Ktos ma jakies pomysly/dowswiadczenia w tym kierunku? Jak pokazac mac osowi ze to taka a taka drukarka skoro nie ma jej do wyboru?

#2 seth

seth
  • 1 postów

Napisano 13 czerwca 2005 - 08:35

Spróbuj dodać drukarkę sieciową w ten sposób: W printer tooll (czy jakoś tak) dodaj nową drukarkę z wciśniętym klawiszem option, Wybierz z menu advanced i jak mnie pamięć nie myli print via samba, daej ręcznie musisz wklepać coś takiego: smb://domena\user:password@domena/server/kolejka gdzie domena wpisujemy nazwę domeny lub grupy roboczej user – nazwa usera domenowego, gdy brak domeny nazwa usera komputer lokalnego do którego podpięta jest drukarka hasło to hasło kolejka – nazwa udostępnionego udziału drukarki mi w sytuacji w której nie ma drukarki na liście udostępnionych zasobów taki sposób konfiguracji pomaga

#3 GoTTie

GoTTie
  • 147 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marca 2007 - 01:24

Mam podobny problem wiec odswierze temat. Kolega w tej samej sieci udostepnia drukarke na windowsach 2003. Drukarka to HP LJ 5L. Utworzyl mi osobne konto dostepu na haslo. Gdy lacze z serwerem, to prosi o autoryzacje, lecz nie widze nic w udostepnionych zasobach. Gdy dodaje drukarke przez ustawienia i plusik, nie widze nic w zadnej grupie roboczej. Gdy dodaje jako drukarke IP, to znajduje mi cos jako Generic Script i nawet nie prosi o haslo i login. Nastepnie gdy chce cos wydrukowac to wyskakuje blad Time Out. Jak poprawnie zainstalowac te drukarke?

#4 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 17 marca 2007 - 11:57

Mam podobny problem wiec odswierze temat. Kolega w tej samej sieci udostepnia drukarke na windowsach 2003. Drukarka to HP LJ 5L.
Jak poprawnie zainstalowac te drukarke?

Hmm, a po co męczyć się z Sambą?? Podawać użytkownika, hasło itd?? Proponuję użyć LPR/LPD - prosto, łatwo i przyjemnie. Na Windzie trza zainstalować/uruchomić usługę "Serwer wydruku UNIX" (czy coś w ten deseń - piszę z pamięci). Na MACu wchodzimy w ustawienia drukarki, wciskamy + i wybieramy Drukarka IP, Protokół "Deamon drukarki wierszowej - LPD", adres - wpisujemy IP serwera, który udostępnia drukarkę, kolejka - wpisujemy nazwę kolejki udostępnianej drukarki, i na dole wybieramy driver drukarki - widzę, że dla HP5L jest "HP LaserJet 5 Series - Gimp Print v.5.0.0-beta2".

Ja używam tego rozwiązania od czasu zakupu MACa - działa wyśmienicie z HP4L podpiętą do WinXP. Oczywiście zakładam, że drukarka jest poprawnie udostępniona na WIN.

#5 GoTTie

GoTTie
  • 147 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marca 2007 - 14:46

Zrobilem dokladnie tak jak opisales i nic. Wyskakuje tylko informacja "attempting to connect..." i nic. Nastepnie blad ze nie moze sie polaczyc z serwerem. Usluga wydryku dla unix zainstalowana. Co zauwazylem ze przy automatycznym wyszukiwaniu znajduje te wlasnie drukarke przez AppleTalk. Zainstalowana poprawnie wydaje sie drukowac, ale na kartkach pojawiaja sie dziwne znaczki i napisy. Czy ma to cos do rzeczy ze drukarka w w2003 jest udostepniona dla uzytkownika?

#6 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 17 marca 2007 - 20:06

Czy ma to cos do rzeczy ze drukarka w w2003 jest udostepniona dla uzytkownika?

Pewnie ma. Ja się na windach nie znam ;) Proponuję prosty test - spróbuj skonfigurować tą drukarkę jako LPR na na jakimś PC, jeśli będzie ok - masz coś źle skonfigurowane na MACu (lub zły driver). Jeśli będzie nie ok, znaczy, że trza udostępnianie na WIN ustawić poprawnie. AppleTalka w dzisiejszych czasach się nie używa i dziwię się, że w WIN w ogóle ktoś to włączył.

Przepis na udostępnienie drukarki LPR na WinXP:
Doinstalować usługę "Serwer wydruku UNIX" i sprawdzić, że jest uruchomiona
Prawoklik na drukarce i wybrać "Udostępnianie..."
W zakładce "Udostępnianie" zakliknąć "Udostępnij tę drukarkę" i jako nazwę udziału wpisać cokolwiek np.HP5L. Nazwa udziału to będzie nazwa kolejki po stronie MAC.

Jeśli coś nie jest pokrzaczone, nie ma Firewalla na MACu tudzież Windzie to musi działać! Swego czasu o ile dobrze pamiętam to FW na WinXP napsuł mi trochę krwi przy udostępnianiu drukarek.

#7 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 17 marca 2007 - 21:24

kurde a jak instalować usługę "Serwer wydruku UNIX"? bo na windzie nie lubie sie bawic, wiec moze mi powiedziecie? :)

#8 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 17 marca 2007 - 21:56

kurde a jak instalować usługę "Serwer wydruku UNIX"? bo na windzie nie lubie sie bawic, wiec moze mi powiedziecie?
:)

Proszę bardzo :) -> robi się to przecież intuicyjnie :)
START | Panel Sterowania | Dodaj lub Usuń Programy
dalej klik: Dodaj/Usuń składniki systemu Windows, zaznaczyć "Inne usługi plików i drukowania w sieci" klik "Szczegóły" i w okienku które się pojawi zakliknąć "Usługi drukowania dla systemu UNIX", potem OK i się modlimy :)

#9 btonga

btonga
  • 188 postów

Napisano 05 lutego 2010 - 21:55

bazant a jak to zrobić w viście ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych