Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2.0.2 3G] Iphone 3G simlock.... czy jest nadzieja ??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adrian Lee

Adrian Lee
  • 108 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 01 września 2008 - 14:34

Witam, pewnie mnie pamiętacie z dużej ilości założonych tematów... Ale mi wcale nie jest do śmiechu.... Jak część z was wie kupiłem Iphone 3G w Irlandii w sieci o2 (kiedy w Polsce jeszcze nie było) i jak na razie robi tylko za Ipoda, mp4 i konsolkę do gier... ponieważ nie mam ściągniętego simlocka... Jest już około miesiąca (nie wiem czy dobrze mówię) po premierze Iphone 3G a tu dalej nie ma ściągniętego simlocka :(( zaczynam tracić nadzieję... Czy ktoś z was ma jakieś informacje o simlocku na 3G ?? czy wyjdzie takie oprogramowanie :( ?? I za jak długo :'(( Aha i otrzymałem jakiś kod promocyjny od Apple do ITunes ?? co mogę/mam z tym zrobić ??

#2 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2008 - 14:38

A nakładka na SIM?
http://www.myapple.p...hone przeszlosc

Ponoć SIM "FreePhone" jest godna polecenia - cienka (nie zacina się w tacce), nie rozłącza się, działają połączenia, SMS-y, 3G/EDGE.
Na chwilę obecną innego sposobu nie ma. Chyba, że sprzedać swojego 3G, kupić nowego w iSpot i zanieść do Ery - oni zdejmą SIM-locka za darmo.

#3 Adrian Lee

Adrian Lee
  • 108 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 01 września 2008 - 15:23

Po pierwsze wcale nie bawi mnie ucinanie swojej karty SIM... Po drugie dużo bym stracił gdybym sprzedał Iphona i kupił drugiego w ISpot'cie ... Po trzecie do najbliższego ISpot'u mam 370 Km .... Po czwarte pytałem o software'owy sposób a po piąte twoja odpowiedź mnie nie usatysfakcjonowała..... :)

#4 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2008 - 15:24

Więc Twój iPhone dalej będzie robił za iPoda. :roll:

#5 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 01 września 2008 - 15:29

Po pierwsze wcale nie bawi mnie ucinanie swojej karty SIM... Po drugie dużo bym stracił gdybym sprzedał Iphona i kupił drugiego w ISpot'cie ... Po trzecie do najbliższego ISpot'u mam 370 Km .... Po czwarte pytałem o software'owy sposób a po piąte twoja odpowiedź mnie nie usatysfakcjonowała..... :)

Tutaj na forum każdy potrafi zdjąc simlocka i to absolutnie za darmo. Powiedz gdzie dojechać to czym prędzej przybędziemy z pomocą :)

Czy taka odpowiedź Cie satysfakcjonuje? :) Jesli tak to z przykrością muszę wyznać, że to nieprawda i nadal pozostaje czy czekanie jesli opcja zaproponowana przez Davvido jest dla Ciebie nie do przyjęcia.

PS: Napisz jeszcze co po szóste i po siódme bo mnie ciekawość zżera :D .

#6 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 01 września 2008 - 17:05

lepiej sprzedaj bo simlock to raczej predko nie zostanie zlamany

#7 farsight

farsight
  • 5 postów
  • SkądWro

Napisano 01 września 2008 - 17:26

A nakładka na SIM?
[URL="http://www.myapple.pl/iphone/76437-iphone-3g-simlock-przeszlosc.html?highlight=iphone+przeszlosc"]http://www.myapple.pl/iphone/76437-iphone-3g-simlock-przeszlosc.html?highlight=iphone+przeszlosc[/URL]

Ponoć SIM "FreePhone" jest godna polecenia - cienka (nie zacina się w tacce), nie rozłącza się, działają połączenia, SMS-y, 3G/EDGE.
Na chwilę obecną innego sposobu nie ma. Chyba, że sprzedać swojego 3G, kupić nowego w iSpot i zanieść do Ery - oni zdejmą SIM-locka za darmo.

witam
a właśnie apropo Ery i zdejmowania SIMlocka. moje pytanie - JAK? jak oni to robią? ale chyba programowo nie? bo jak nie to odrazu sorki za zamieszanie. Ale tak łopatologicznie: IP z ispota, zgranie softu i wgranie na inny tel zadziala?
sam niecierpliwie czekam aż coś się ruszy w sprawie sima.
pozdr.

#8 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2008 - 17:33

Nie, nie ma takiej opcji - nie zadziała.
A jak oni to robią? Kontaktują się z Apple.
Jak to dokładnie wygląda? Tego nie wiem, natomiast pozwolę sobie zacytować wypowiedź evilboy'a w tej sprawie:

iPhone podlacza sie do iTunes, numer seryjny wysylany jest do albert.apple.com (wraz z request do aktywacji), aktywacja z unlockiem wysylana jest do iPhone nastepnie CommCenter wysyla unlock do BaseBandu, cale komendy CommCentery to 4 sekwencje 2 checki

stan zmienia sie +XLOCK: "PN",1,1 do +XLOCK: "PN",1,0

Acha, Itunes wysyla NCK do iPhone w tokenach, unlock jest w seczone (czyli secure baseband), tokeny sa zakodowane NCK + NORID + HWID

#9 farsight

farsight
  • 5 postów
  • SkądWro

Napisano 01 września 2008 - 17:40

no i nie mam wiecej pytan... cale szczescie ze jestem szczesliwym posiadaczem 2.0 z softem 1.1.4 ;) ale moj znajomy nie, ktory wlasnie utknal z kilkoma 3g swierzo z usa.. chcialem mu pomoc, ale coz chyba jednak bedzie musial poczekac dzieki za inf.

#10 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 01 września 2008 - 17:48

zgranie softu z iphone bez simlocka i wgranie go do iphone z simlokiem aby go odblokowac mozna wsadzic pomiedzy basnie z tysiaca i jednej nocy :-) Nawet jak zflashujesz caly baseband i firmware to nic to nie da bo informacje o unlocku sa w SECZONE ktory jest inny dla kazdego telefonu i znajduje sie w innej czesci pamieci, jezeli bedziesz chcial skopiowac seczone to wyladujesz z iphonem ktory ma identyczny IMEI (nie bedzie dzialal i aktywowal sie w sieci) i niezapominajmy ze klucz RSA uzywany do seczonowego tokena to oprocz NCK rowniez CHIPID oraz NORID ktore rowniez musialbys zmienic a czego zrobic sie nie da .. a tak na chlopski rozum; nie da sie!

#11 farsight

farsight
  • 5 postów
  • SkądWro

Napisano 01 września 2008 - 18:29

dziekuje za dokladne wyjasnienie, (hmm troche mniej za ironie, chyba nie bylo sie czym zirytowac, nie?)

#12 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 01 września 2008 - 18:46

no problem PS nie ironia, taki juz mam styl pisania czasami :-)

#13 farsight

farsight
  • 5 postów
  • SkądWro

Napisano 02 września 2008 - 09:51

spoko, nie ma sprawy :) tak to czasem bywa jak sie tylko czyta ;) trzeba przyznac jedno, ludzie z apple odwalili kawal dobrej roboty.

#14 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 02 września 2008 - 10:26

Nawet jak zflashujesz caly baseband i firmware to nic to nie da bo informacje o unlocku sa w SECZONE ktory jest inny dla kazdego telefonu i znajduje sie w innej czesci pamieci, jezeli bedziesz chcial skopiowac seczone to wyladujesz z iphonem ktory ma identyczny IMEI (nie bedzie dzialal i aktywowal sie w sieci) i niezapominajmy ze klucz RSA uzywany do seczonowego tokena to oprocz NCK rowniez CHIPID oraz NORID ktore rowniez musialbys zmienic a czego zrobic sie nie da ..

a tak na chlopski rozum; nie da sie!

Wszystko sie da.... Dla przypomnienia - Jak do tej pory wszystkie metody na unlock ( oprocz IPSF i geoIPSF ) polegaly na patchowaniu basebandu w sposob ktory pomija weryfikacje obecnosci simlocka a nie na faktycznym jego zdjeciu. Kwestia czasu.

pzdrw
//T

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych