[2.0.2 3G] Nie działający push
Napisano 01 września 2008 - 10:26
Napisano 01 września 2008 - 10:57
Napisano 01 września 2008 - 11:58
Próbowałeś wejść w "pobierz nowe dane' -> na samym dole "dodatkowe" ->wybierz konto i wybierz "fetch". Spróbuj.
Spróbowałem. Wtedy rzeczywiście pobiera ale raz na ileśtam minut co czyni klienta poczty praktycznie bezużytecznym. Dodatkowo nie da się wybrać fetch dla "kontakty, kalendarze"
Napisano 01 września 2008 - 13:26
Napisano 01 września 2008 - 13:33
Ewentualnie czy ktoś może rzucić okiem na screenshoty: [url=http://gallery.me.com/marekpierog#100004&bgcolor=black&view=grid]MobileMe Gallery[/url]
Czy wszystko jest na nich ok i czy ewentualnie gdzieś jeszcze są jakieś opcje które mogły by odpowiadać za funkcjonowanie tej usługi?
Napisano 01 września 2008 - 14:38
Napisano 01 września 2008 - 14:42
u mnie nawet po wifi push nie działał , jest to zapewne wina mobile me
Dlatego specjalnie wrzuciłem testowe konto na yahoo które wg. kilku osób na forum działa również bez problemu w trybie push, żeby wyeliminować niesprawność me.com (które działa rzeczywiście średnio, interfejs przeglądarkowy pluje czasami błędami). Efekt ten sam (pisałem o tym w pierwszym poście).
Pytanie dodatkowe: czy ktoś wie na jakiej zasadzie działa push w iPhone? Nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić sposób w jaki połączenie jest wywoływane przez serwer w przypadku braku dedykowanego APNa.
Update: czy ktoś mógłby mi potwierdzić czy push wg. apple'a to wykorzystywanie http persistent connections a la ActiveSync?
---- Dodano 01-09-2008 o godzinie 19:47 ----
Dodatkowe informacje:
* konto mobile.me na innym iPhonie w innej sieci działa poprawnie i "pcha" pocztę.
* restore oprogramowania do stanu fabrycznego nie pomogło.
Będę baaaaardzo wdzięczny za jakikolwiek pomysł naprowadzający na rozwiązanie.
Napisano 03 września 2008 - 11:17
Natomiast dodałem dzisiaj w MM dodatkowy kalendarz i wpisy i nie pojawiły się niestety w IP
Push nie może być raczej zależny od operatora bo przecież działa i po wifi.
Na stronie apple jest taka instrukcja Apple - MobileMe - Setup - iPhone and iPod touch (PC) ta się akurat odnosi do ustawień pod PC ale na MAC jest chyba dokładnie to samo. Na końcu na screenie z IP widać opcje SYNC, której niestety nie uświadczyłem w swoim IP. Nie ma znaczenia czy konfiguruję nowe konto czy już mam skonfigurowane i wejdę w ustawienia. Tego po prostu nie ma.
Napisano 03 września 2008 - 15:28
Napisano 03 września 2008 - 15:36
Napisano 03 września 2008 - 15:38
Biorąc pod uwagę fakt że jest trial to na razie można testować. 2 miesiące to sporo czasu i może coś się zmieni. Tak jak mówię, w jedno stronę działa
To ma być użyteczne narzędzie pracy a nie zabawka. Od narzędzia oczekuje się, że będzie działać, a nie, że może kiedyś zacznie. Tak samo jak od pomocy technicznej komercyjnej usługi można oczekiwać odpowiedzi w czasie poniżej 3 dni roboczych.
Napisano 03 września 2008 - 23:19
Napisano 03 września 2008 - 23:30
Napisano 03 września 2008 - 23:33
Napisano 03 września 2008 - 23:43
test1:
siec + wifi (leci po wifi w domu) - wysylam maila, przychodzi na tel po kilku sekundach
test2:
flight mode + wifi = push nie dziala
test3 (ponowienie proby):
test 4
siec + wifi + wyjecie karty sim podczas pracy = push nie dziala...
w przypadku testu 2,3 i 4 mail wchodzi dopiero po wejsciu w aplikacje mail
no i to wszystko w sprawie pusha, jak dla mnie miesza tu cos operator
pamietaj, ze podpielismy twojego mobilme do mojego iphona i zadzialal, postawiles system od nowa, na dodatek z yahoo tez ci nie pcha maili, wedlug mnie powinienes zostawic ludzi z mobileme w spokoju i zabrac sie za swojego operatora, na poczatek jakis swap kart sim by sie przydal, zeby to potwierdzic :>
Napisano 04 września 2008 - 09:33
oto i ten link ponownie Apple - MobileMe - Setup - iPhone and iPod touch (PC)
Napisano 04 września 2008 - 09:51
A czy macie w IP to co jest na ostatnim screenie w linku który podałem wcześniej. Chodzi o "Sync"
oto i ten link ponownie [url=http://www.apple.com/mobileme/setup/iphone/pc.html]Apple - MobileMe - Setup - iPhone and iPod touch (PC)[/url]
Skasowałem jeszcze raz konto, żeby sprawdzić. Nie nie ma tego przycisku po wyborze elementów które chce synchronizować.
Napisano 04 września 2008 - 11:19
Witamdobra panowie, krotka pilka
test1:
siec + wifi (leci po wifi w domu) - wysylam maila, przychodzi na tel po kilku sekundach
test2:
test 4
pamietaj, ze podpielismy twojego mobilme do mojego iphona i zadzialal, postawiles system od nowa, na dodatek z yahoo tez ci nie pcha maili, wedlug mnie powinienes zostawic ludzi z mobileme w spokoju i zabrac sie za swojego operatora, na poczatek jakis swap kart sim by sie przydal, zeby to potwierdzic :>
A u mnie, przy żadnym z powyższych testów (jak również przy połączeniu 3G i Edge) push nie działa. Czterokrotne usuwanie i ponowne zakładanie konta w IP nie dało rezultatu, Dodam, że nie mam trialowej wersji mobileme, bo w nocy w desparcji kupiłem subskrypcję na rok. Czyli raczej nie miesza operator......., tylko mobilme po prostu nie działa.
Napisano 04 września 2008 - 11:29
Witam
A u mnie, przy żadnym z powyższych testów (jak również przy połączeniu 3G i Edge) push nie działa. Czterokrotne usuwanie i ponowne zakładanie konta w IP nie dało rezultatu, Dodam, że nie mam trialowej wersji mobileme, bo w nocy w desparcji kupiłem subskrypcję na rok. Czyli raczej nie miesza operator......., tylko mobilme po prostu nie działa.
A sprawdź tego nieszczęsnego Yahoo Mail. Ponoć komuś na forum działał PUSH z yahoo, mi niestety nie.
Też Orange?
---- Dodano 04-09-2008 o godzinie 12:48 ----
Update
W ramach dalszych testów i wkurzania się na nieudolność supportu Apple'a przerzuciłem chwilowo z drugiego telefonu synchronizacje z exchangem. O dziwo działa.
Tym bardziej skłania mnie to ku teorii że niedorobiony jest ten appleowski mechanizmu pusha i zastanawiam się na jakiej zasadzie on działa (naprawdę nikt nie wie?)
---- Dodano 04-09-2008 o godzinie 13:06 ----
Jeszcze drobny kamyczek do ogródka pt. Mobile Me, jeśli ktoś się łudzi i zastanawia czy warto:
1) Synchronizacja Outlook -> Mobile Me w ciągu 5 dni 4 razy wygenerowała błąd związany z niedziałaniem serwera usługi
2) Interfejs WEBowy kilkanaście razy miał krótkie przerwy w działaniu lub generował błąd podczas wysyłania kolejnych zapytań w swoim cudownym ajaxowym interfejsie (przeglądarka: FF 3)
3) Interfejs webowy nie ma takich możliwości jak:
* pokazywanie nagłówków wiadomości
* szukanie czasami nie działa. nawet jeśli działa to NIE ma możliwości wyszukiwania wielokryterialnego. O operatorach logicznych możemy zapomnieć
* brak możliwości definiowania więcej niż jednej sygnatury. brak możliwości wysłania z innym From niż @me.com
* synchronizacja z zewnętrznymi kontami TYLKO po pop3
* kalendarz nie ma filtrowania duplikatów
* pomijając kwestie etyczno/ideologiczne, brak możliwości tworzenia maili w HTMLu cofa nas o 10 lat do epoki SquirrelMaila
* brak polskiego słownika nie jest zaskoczeniem, ale na Boga czy doinstalowanie odpowiedniego w aspellu czy czego tam mogą po stronie serwera używać jest aż tak dużym wyzwaniem?
4) Przy synchronizacji z Outlookiem potrafił wygenerować duplikaty w kalendarzu. Ok mam dosyć sporo wpisów, ale synchronizacja powinna ułatwiać życie a nie utrudniać
5) Żeby nie było, że tylko krytykuje. Galeria jest fajna, fajnie wysyła się z telefonu i generalnie sprawia sympatyczne wrażenie jako rozwiązanie do szybkiego wrzucenia fotek z imprezy u cioci na imieninach.
Brakuje łatwego wrzucania większej ilości zdjęć, ale to dosyć typowe dla tego typu rozwiązań
6) Edycja kontaktów jest zrobiona sensownie i przejrzyście w przeciwieństwie np do Outlooka czy nawet Gmaila gdzie trzeba się naklikać
Napisano 04 września 2008 - 13:41
dobra panowie, krotka pilka
test1:
test2:
test 4
Przy Flight Mode chyba raczej nie ma prawa działać bo w tym trybie nie działa żadna komunikacja, w związku z tym że w samolocie nie wolno z niej korzystać
Napisano 04 września 2008 - 14:27
Napisano 07 września 2008 - 20:46
Napisano 08 września 2008 - 22:06
Napisano 08 września 2008 - 22:22
Napisano 13 września 2008 - 00:30
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych