Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak skonfigurować net z kablówki na modemie USB Thomson TCM290?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 mruczek

mruczek
  • 200 postów
  • SkądSosnowiec Tychy

Napisano 30 czerwca 2006 - 19:55

Potrzebuję Waszej pomocy. Mam iMaca g3 233 z uszkodzoną kartą sieciową. Wiem bo nie mam sieci ani na OS9, OSX, ubuntu i yellow dogu. Internet mam z telewizji kablowej. Dostałem od nich modem Thomson TCM290, który do PC mam podpięty za pomocą skrętki. Jest w nim również gniazdo USB i tak właśnie chcę podłączyć się do sieci. Komputer wykrywa mi modem, ale za chiny ludowe nie mam pojęcia jak to cudo skonfigurować. Dodam, że provider zapewnia mi DHCP, wiec nie muszę wpisywać IP ( ale nawet jak ręcznie konfiguruję sieć, to i tak nie chodzi.)

#2 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 30 czerwca 2006 - 20:51

bvc pomyłka

#3 mruczek

mruczek
  • 200 postów
  • SkądSosnowiec Tychy

Napisano 30 czerwca 2006 - 20:53

ale kartę mam uszkodzoną, nic nie daje podłączenie skrętki do maca

#4 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 30 czerwca 2006 - 20:58

instrukcja nie mówi nic dobrego

?Użytkownicy komputerów Macintosh: System operacyjny Mac OS oraz wszelkie systemy 
oprócz Windows 98SE, ME, 2000 oraz XP nie są obecnie obsługiwane przy instalacji USB. 
Prosimy stosować połączenie Ethernet. 

może być ciężko z tym....

#5 mruczek

mruczek
  • 200 postów
  • SkądSosnowiec Tychy

Napisano 30 czerwca 2006 - 22:53

Jest ciężko. Mam wifi na karcie PCI z antena na dachu. Tego nie podłączę do sieci. Panna ma z sieć z kablówki, ale w macu nie działa karta sieciowa/gniazdko. Aby mieć na nim sieć, moge posłużyć się jedynie złączem USB. Niestety nie umiem tego ruszyć. Dawałem kreatora, ale nie radził sobie. Macie jakieś pomysly?

#6 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 30 czerwca 2006 - 23:15

no to może jakaś karta eternitowa na usb? poszukaj na forum i allegro, jakąś napewno znajdziesz w dobrej cenie i taką do której nie będzie trzeba żadnych sterowników ja tego nie robiłem, więc żadnego konkretnego modelu nie polecę pozdrawiam

#7 mruczek

mruczek
  • 200 postów
  • SkądSosnowiec Tychy

Napisano 01 lipca 2006 - 09:19

Dawno temu pytałem się krismistrza o sieciówki na USB, stwierdził, iż śledził jakiś wątek na innym forum appla. niestety karta sieciowa na USB nie chciała współpracować. Gdybym miał gniazdo PCI...

#8 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 01 lipca 2006 - 10:33

coś napewno znajdziesz, raz nawet na allegro był wystawiony iMac G4 z taką sieciówka na usb bo ta na płycie byla spalona

a za ile chcesz kupić to kartę? może warto zaryzykować którąś z tych za 20pare złotych?

#9 mruczek

mruczek
  • 200 postów
  • SkądSosnowiec Tychy

Napisano 01 lipca 2006 - 10:53

cena nie gra roli, najważniejsze aby chodziło, Lepiej dołożyć niż potem mordować się ze sterownikami.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych