Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Most wifi na jakieś 7 km?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 01 września 2008 - 09:27

Siema mam do Was pytanie - jako że na antenach itp się nie znam totalnie :) - mieszkam w bloku na mokotowie, a mój brat na wawrze w domku jednorodzinnym. Odległość od tych 2 punktów to około 7km po linii prostej. Brat mój ma dostęp do taniego i szybkiego internetu - natomiast ja jako student szukam oszczędności :) wpadłem na pomysł czy nie dało by się zrobić mostu wifi między nami. Generalnie chodzi o udostępnienie internetu tylko dla mnie nie dużym kosztem na taką odległość. czy takie coś ma sens? czy jest wykonalne i jak będzie się sprawowało? może ktoś ma już jakieś większe doświadczenie z góry dzięki pozdrawiam Klimer

#2 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 września 2008 - 10:38

a punkty się widzą czy coś stoi pomiędzy?

#3 elo-melo

elo-melo
  • 48 postów

Napisano 01 września 2008 - 11:26

Jak sie nie widza to nie ma szans nawet, jak sie widza to i tak zaplacisz troszke ze wzgledu, ze bedziesz musial kupic dobre anteny kierunkowe a nie jakies tandety i dobre AP.

#4 combos

combos
  • 105 postów

Napisano 01 września 2008 - 11:30

istotna sprawa jest jeszcze co jest w powietrzu pomiedzy pkt.A a pkt.B chodzi o zaklocenia w eterze

#5 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 01 września 2008 - 11:32

Myślę że jest to możliwe, ale musicie kupić mocne anteny kierunkowe i skierować je na siebie, koniecze były by jakieś maszty. Widziałem takie 4 metrowe na allegro za około 500zł. Do tego 2 accespointy na tych masztach podpięte do mocynych anten, zasilanie ap powinno się podbywać prze ethernet w połoczeniu z PoE.

#6 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 01 września 2008 - 11:39

hmm, nie wiem czy to mozliwe... ja mam internet w domu na tej zasadzie, mieszkam na wsi, i o dobry internet ciezko, ale ktos zapoczatkowal stawianie masztow i udosteonianie internetu po przez wi-fi, dziala calkiem niezle, tyle ze maszt stoi w odleglosci 2 km... i wydaje mi sie ze to max co moze z tego byc...

#7 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 01 września 2008 - 11:41

Czy się widzą - wątpię żeby w Warszawie to się udało (mieszkam przy Łazienkach), ale nie wchodziłem jeszcze na dach bloku więc nic straconego. myślałem nad prostym i łatwym rozwiązaniem, tak jak pisałem - wpadło mi to do głowy w poszukiwaniu oszczędności dlatego jeżeli przerośnie to cel, to po prostu podłączę sobie w mieszkaniu internet od dostawcy jakiegoś i po sprawie.

#8 combos

combos
  • 105 postów

Napisano 01 września 2008 - 11:47

to lepiej "podłączę sobie w mieszkaniu internet od dostawcy jakiegoś i po sprawie" wyjdzie na pewno taniej
dobre anteny to ok 150zl zl za sztuke do tego ap ok 400 zl za sztuke + kabel laczacy apeka z antenami ok 8 zl za metr + koncowki jeszcze zostaja maszty no i to co najtansze skretka + koncowki

generalnie nie oplaca sie - teraz dobre lacza u jakiegos ISP to 50 zl

---- Dodano 01-09-2008 o godzinie 13:03 ----
tutaj pomocny link do budowy mostu radiowego

#9 makemebold

makemebold
  • 136 postów

Napisano 01 września 2008 - 12:07

Odpowiedzią było by chyba WiMax.

#10 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 01 września 2008 - 13:26

Antena Grid minimum 20, na taką odległość konieczna będzie widoczność optyczna, bo jeśli będzie stało jakieś drzewko czy dom to będzie gubić pakiety. Trzeba jeszcze o jednej rzeczy pamiętać, w eterze będzie mnóstwo syfu innych sieci i nie będzie działać jak powinno. Koszt instalacji jak na studenta będzie spory, więc lepiej szukać innego prowidera a działanie takiej sieci też nie będzie idealna. Koszty Allegrowe: Anteny ~ 300-350zl Access Point 2 szt., ewntualnie AP + Karta wifi koszt ~ 150-350zl Konektory ~ 50-150

#11 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 01 września 2008 - 13:43

Dzięki za pomoc - zrezygnuję w takim razie i podłączę się*czymś na lini TP (tele2 ma tanio). W sposób opisany wyżej mógłbym mieć dla siebie od brata kilka razy szybciej jedynie za cenę instalacji. Zadowolę się zatem standardem :) 1024 lub 2048. (szukałem oszczędniej - dotąd miałem po prostu neostradę) jeszcze raz dzięki !

#12 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 26 września 2008 - 17:45

Jeśli odpowiednio obniżysz prędkość transmisji to nawiązanie połączenia i transmisja powinna odbywać się bezproblemowo. Nie takie rzeczy ludzie robili, powyżej 100km też działało :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych