Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

import adresów do AddressBook z pliku i polskie znaki

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 31 August 2008 - 17:08

Witajcie,

nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje ostatnie wyzwanie z poskramianiem Maca.

Potrzebuję zaimportować adresy do książki adresowej by je później wykorzystać w Pages do korespondencji seryjnej.
Plik źródłowy został wyeksportowany do pliku tekstowego (CSV) przy pomocy Numbers (wcześniej był tabelą excelowską).

Problem polega na tym, że polskie znaki nie chcą się zaimportować poprawnie do Książki.
Po załadowaniu pliku do TextEdit z ustawioną opcją otwierania na auto, pojawiają się krzaki.
Dopiero jak przestawię otwórz jako Unicode UTF-8, pojawiają się polskie znaki co sugeruje, że to właśnie to kodowanie. Takie też kodowanie wybrałem w Numbers.

Dlaczego po imporcie tego pliku do Address Book pojawia nie pojawiają się one? Co mam zrobić?
Jak sprawdzić jak zakodowane są znaki w pliku źródłowym i jakiego kodowania potrzebuje AddressBook?

W MS Office nie było problemu z korespondencją seryjną bo źródło można było pobrać z pliku XLS, lub z tabeli w Wordzie. Może w pakiecie iWork również jest coś takiego na co nie wpadłem jeszcze.

Może ktoś spotkał się z tym problemem, bo jak na razie znalazłem kilka wątków pobocznych ale nie rozwiązuje to tej kwestii.

Pozdrawiam.

#2 andy76

andy76
  • 406 posts
  • SkądDołuje Mierzyn, Zachodniopomorskie, Poland, Poland

Posted 31 August 2008 - 17:40

Skasować. Głupoty wypisuję.

#3 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 02 September 2008 - 18:49

Na prawdę nikt nie ma pomysłu co może być powodem takiego zachowania książki? Jakaś mała wędka..... Gdzie mogę szukać jakiejś poszlaki.

#4 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 07 September 2008 - 14:19

Okazało się, że nie zauważyłem jednej rzeczy, przy imporcie można wybrać jakiego rodzaju kodowanie ma być zastosowane i zamiast pozostawiać na Automatic, należy wybrać UTF-8. Nie zmienia to faktu, że aby np. zaimportować bazę danych (w moim przypadku baza TP z formatu MS Access), należy przejść kilka kroków (zapisać do formatu Excel'a, zaimportować do Numbers i wyeksportować do csv). Nie udało mi się uzyskać pożądanego kodowania exportując bezpośrednio do csv z poziomu Excela.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users