Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mighty Mouse jak rozebrac?

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 michael.belfast

michael.belfast
  • 203 posts
  • SkądNY /Belfast/ W-wa

Posted 30 August 2008 - 18:12

Witam Wszystkich, mam pytanie moze ktos z Was wie jak rozebrac Mighty Mouse poniewaz chcialbym przeczyscic kulke bo zaczyna mi sie zacinac przy rollowaniu. Probowalem i nic boje sie ze ja polamie. pzdr M.

#2 wolf

wolf
  • 165 posts
  • SkądShannon, Ireland

Posted 30 August 2008 - 18:19

Bez lamania i tak nie otworzysz... Ja od dluzszego czasu czyszcze kulke czystym spirytusem i jest ok. Mimo tego ze myszke mam juz wylamana, to i tak nie chce mi sie jej rozbierac, bo skladanie w kupe miniaturowych roleczek mechanizmu od kulki nie nalezy do przyjemnych czynnosci... Zeby otworzyc myszke, musisz odlamac ten plastikowy owal, ktory trzyma sie na tak jakby na kleju... Pozniej juz wszystko jest banalnie proste...

#3 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 30 August 2008 - 18:21

nie wystarczy to? ;)

#4 fascik

fascik
  • 626 posts
  • SkądRyki

Posted 30 August 2008 - 18:31

Ja czyszczę sposobem, który ktoś podał na tym forum. Biała czysta kartka papieru, myszka do góry nogami i jeżdżę delikatnie kulką po kartce. Działa znakomicie. Ewentualnie potem delikatne przemycie patyczkiem kosmetycznym kulki. Rozbierać mi się nie chce. Dziś jestem po wymianie napędu optycznego w MacBooku. 1,5 godziny wyjęte z życia. Fakt, faktem posiłkowałem się service manualem. O ile rozkręcałem niejeden notebook to konstruktorzy MacBooków chyba nie lubią serwisantów w serwisach Apple ;] Kilkanaście różnych typów śrubek.. nawet mój pies się zdziwił ;)

#5 michael.belfast

michael.belfast
  • 203 posts
  • SkądNY /Belfast/ W-wa

Posted 30 August 2008 - 18:32

Dzieki za szybka odpowiedz. Ide po 1/4 spirytusu. M.

#6 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 30 August 2008 - 18:33

tylko nie pij tego co zostanie :)

#7 wolf

wolf
  • 165 posts
  • SkądShannon, Ireland

Posted 30 August 2008 - 18:40

Wypij przed zabawa, zostaw kilka kropli dla myszki ;)

#8 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 30 August 2008 - 18:43

czemu nie, można oblać udane wyczyszczenie "potężnej myszki" ;D

#9 wolf

wolf
  • 165 posts
  • SkądShannon, Ireland

Posted 30 August 2008 - 18:48

BTW, chodza jakies pogloski o nowym modelu MM? Tyle rzeczy juz aktualizowali, a myszka od lat taka sama... To chyba jedyny produkt apple, ktory nie zmienil sie ani troche od 2005 roku...

#10 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 30 August 2008 - 19:00

ale jest bardzo ładna ;P co, chciałbyś aluminiową myszkę? bo tak wyglądają aktualizacje Apple (oprócz iPhone który się cofnął na plastik ;P ) ;)

#11 wolf

wolf
  • 165 posts
  • SkądShannon, Ireland

Posted 30 August 2008 - 19:19

Moze byc tez aluminiowa... W sumie zalezy mi na tym zeby kulke zastapili jakims czujnikiem ruchu bez czesci mechanicznych...

#12 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 30 August 2008 - 19:26

oby nie. już te boczne przyciski się czasami przez przypadek naciska a co dopiero jakiś czujniczek ;P imo co chwile by się go smyrało przypadkowo.

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 30 August 2008 - 19:27

Przydałoby się zamiast kulki - coś co działałoby na zasadzie gładzika. Skoro sensorowe "przyciski" już są ?

#14 fascik

fascik
  • 626 posts
  • SkądRyki

Posted 30 August 2008 - 19:34

Przydałoby się zamiast kulki - coś co działałoby na zasadzie gładzika. Skoro sensorowe "przyciski" już są ?

Takie rozwiązanie zastosowano w myszy Logitech V500. Zamiast rolki był 4-kierunkowy gładzik, który nawet wydawał dźwięk przesuwania rolki. Pod Windows działało to bardzo sympatycznie. Mysz służyła mi przez ładnych kilka lat i pewnie służy komuś bo Windowsowego notebooka pozbyłem się razem z myszą.

#15 neaf

neaf
  • 160 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 30 August 2008 - 20:28

Sensorowe przyciski to chyba największa pomyłka w historii myszy komputerowej. Udziwnienie bez żadnego celu. Czy przecięcie na środku to na prawdę takie wielkie poświęcenie? Nie rozumiem też tego dlaczego boczne przyciski traktowane są jako jeden. Po co? Mój wymarzony model mighty mouse to tradycyjna myszka laserowa z dwoma przeciętnymi przyciskami. Dwoma przyciskami pod kciukiem i obecną już kulką na górze. Na razie jest nowa, więc nie narzekam na zacinanie, ale jak siądzie to wymieniłbym na Logitecha V470. Brakuje tylko bocznego przycisku do Spaces.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users