Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

dysk zewnętrzny a spotlight

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 egodste

egodste
  • 266 postów
  • SkądWarszawa/ Wien

Napisano 29 czerwca 2006 - 19:28

czy da sie jakoś (że się da nie mam wątpliwości, bardziej chodzi o 'jak') zrobić, by spotlight przeszukiwał także zawartość dysku zewnętrzego na USB? Mam w chwili obecnej 4 partycje, z czego dwie (100 i 50 gb.) są NTFS, jedna 100 gb. FAT32 (tak! takie rzeczy też w przyrodzie sie zdarzają!!) i jedna cirka about 40gb. w HFP+ (tak to się nazywa? w każdym razie format macolubny). Szkopuł w tym, że jak szukam jakiejś frazy przez SL to wypluwa mi wyniki jedynie z dysku na którym stoi system, nawet się nie jąkając co do zawartości dysku zew. O ile partycje NTFS nie stanowią żadnego problemu, bo nie mam tam żadnych rzeczy, których używam na macu a to, że jeszcze są NTFS jest wynikiem jedynie mego wrodzonego lenistwa i braku nagrywarki DVD na małym, o tyle na czterdziestce trzymam sporo dokumentów, których z róxnych powodów nie chce przenosić na dysk startowy. kiedyś pamiętam, że znalazłem na jakiejś stronie solucję tego problemu, ale po tym jak Pan w serwisie przy Mangalia totalnie, zupełnie wyczyścił mi zawartość dysku (no bo rzekomo partycja się wywróciła) nie mogę tego odnaleść.

#2 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 29 czerwca 2006 - 20:26

http://www.apple.com...s/xfolders.html
Póki co powiem tyle. XFolders. Taki Windows/Norton/Total Commander pod Tygrysa. Programik free a na pewno będziesz mógł przez niego szukać po zewnętrznych dyskach.

Poza tym sprawdź w ustawieniach Spotlighta czy zewnętrzne dyski nie są ustawione w zakładce Privacy.

Z kolei czytam teraz sporo o spotlighcie i czytam coś takiego:
"Can Spotlight search anywhere else? Of course! Any new folder you create in your Home automatically gets indexed so that it's searchable. If you connect an external storage device, such as a USB or FireWire hard drive, Spotlight will index the stuff on it, too. (If you want to exclude certain areas from Spotlight searching, see the tip below.)"

Czyli nie powinno być problemu. Podejrzewam, że spotlight wykorzystuje jakieś niewyjaśnione indeksowanie plików, które zależy od formatu partycji, czyli niekoniecznie musi działać powiedzmy na FAT16 czy FAT32, o NTFS już*nie wspominając.
Polecam używanie Sherlocka w takich sytuacjach i przeglądanie kanału apple care.

Czytam jeszcze takie coś:
"Want to re-index a folder—or even an entire volume—for Spotlight (part of Mac OS X 10.4 Tiger)? Just do this:

From the Apple menu, choose System Preferences.
Click Spotlight.
Click the Privacy tab.
Drag a folder or even an entire volume (your hard drive) to the list.
Remove the item or volume you just added."

Może tego spróbuj ze swoimi zewnętrznymi dyskami? Może nie są zindeksowane? (ikonka spotlighta w belce będzie jakgdyby mrugać wewnątrz lupki)

#3 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 29 czerwca 2006 - 21:00

u mnie spotligt przeszukuje dysk zewnetrzny. zarowno partycje sformatowana pod maciem jak i ta z fat 32.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych