Witam, mam pytanie, czy ktoś z was spotkał się lub zna takie program do rysowania struktury bazy danych?
Ostatnio często zdarza mi się projektować bazę danych i przydało by mi się takie nardzie, gdzie mógłbym sobie narysować np: tabele i dorysować do nich powiązania do innych rekordów z innej tabeli?
Chodzi mi o same rysowanie, bez funkcji tworzenia kodu sql itp. Coś oczywiście na Leoparda, oraz darmowego.
Pozdrawiam

Program do rysowania struktury bazy danych
Rozpoczęty przez
szok
, 29 sie 2008 21:05
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 29 sierpnia 2008 - 21:05
Napisano 29 sierpnia 2008 - 22:38
Baza danych OpenOffice. Zasada działania bardzo podobna do Accessa.
Napisano 30 sierpnia 2008 - 09:51
No faktycznie, że nie pomyślałem o tym wcześniej, ale jednak przydało by się coś do tworzenia tabel w postaci schematu blokowego. Czy ktoś ma coś takiego? Pozdrawiam
Napisano 01 września 2008 - 11:50
osobiscie uzywam tego cuda : DbWrench: Multi Vendor Database Design and Synchronization Software. Posiada obsluge praktycznie wszystkich baz, jest w javie, czyli odpalisz na kazdym kompie. Posiada funkcje reverse engineering, dzieki czemu szybko i latwo odtworzysz strukture dzialajacej bazy.
Napisano 01 września 2008 - 13:14
jak chcesz to jest taki program do rysowania wykresow i tam tez da sie to ładnie zrobić - program nazywa się Dia (korzysta z X11)
Napisano 08 września 2008 - 21:16
Witam, ten programik jest dobry:
DbWrench: Multi Vendor Database Design and Synchronization Software
Tylko szkoda że jest płatny, tego DIA niestety nie potrafię zainstalować, nie wiem jaka wersje mam pobrać tak ab bezproblemowo zainstalował się na macu mam leoparda, Ma może ktoś opis, lub chwilkę czasu na napisanie malutkiego poradnika jak zainstalować DIA? Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Napisano 08 września 2008 - 22:25
Znasz angielski? Jeśli tak to wejdź na The Original DarwinPorts : Open Source Packages for Mac OS X pobierz ten program, jak odpalisz terminal (narzędzia->terminal) to musisz wpisać to co jest na stronie z dia, czyli:
"cd /opt/local/bin/portslocation/dports/dia
sudo port install dia"
poprosi Cie o twoje haslo i to bedzie wszystko.
i zeby wlaczyc dia. piszesz w terminalu 'dia'.
wszystko
nie takie trudne jak juz raz to zrobisz.
jest masa programow linuxowych ktore dzialaja na maku, a instaluje sie je w taki sposob
"cd /opt/local/bin/portslocation/dports/dia
sudo port install dia"
poprosi Cie o twoje haslo i to bedzie wszystko.
i zeby wlaczyc dia. piszesz w terminalu 'dia'.
wszystko

jest masa programow linuxowych ktore dzialaja na maku, a instaluje sie je w taki sposob
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych