Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2.X][2G/3G][Mac/Windows] Odblokowanie i aktywacja [QuickPWN]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1501 odpowiedzi w tym temacie

#1 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 29 sierpnia 2008 - 16:58

Jak zawsze na początek ostrzeżenie: Pomimo iż poniższe oprogramowanie i metody zostały przez wielu ludzi przetestowane z pozytywnym skutkiem pamiętaj, że wszelkie działania wykonujesz na własną odpowiedzialność! Nie odpowiadam za ewentualne szkody powstałe w wyniku nieuważnego korzystania z tego poradnika.

Poniżej zamieszczony tutorial odnosi się do oprogramowania w wersji 2.X i wyżej (również najnowsze 2.2.1), metoda jest uniwersalna, wykonuje się ją identycznie dla każdego oprogramowania.

W dalszej częsci dowiecie się jak :
a) odblokować, jailbreak'ować i zdjąć simlocka i iPhone'a 2G
B) odblokować i jailbreak'ować iPhone'a 3G

Wymagania :
1. iTunes w wersji minimum 8 :: Link Apple - iTunes - Download iTunes
2. iPhone 2G/3G z wgranym softem 2.X :: soft to iPhone'a można ściągnąć z Oprogramowanie do iPhone'a
3. Program QuickPWN :: Windows Pobierz :: Mac Pobierz
4. Pobierz pliki Bootloader'ów (wypakuj do katalogu z QuicPwn): http://i.myapple.pl/...le=bl_39_46.zip
5a. Zainstalowany .NET FRAMEWORK [najlepiej w wersji 3.5] :: Pobierz : Tylko w przypadku Windowsa
5b. Problemy z DFU na OSX'ie w wersji 10.5.6 rozwiązujemy tak : [link do strony DevTeam] :: Dev-Team Blog - Close the stable door!

Instrukcja

Uwaga : Przed przystąpieniem do operacji przeczytaj instrukcję kilka razy, wszystkie różnice tej metody dla iPhone'a 2G a 3G będą koloru zielonego, tutorial jest zaprezentowany na systemie Windows jednak jego brat na wersję Mac OSX obsługuje się dokładnie tak samo :)

1. Uruchom program QuickPwn, jeśli iPhone będzie odłączony zobaczy ekran poniżej w celu jego podłączenia, podłącz telefon (włączony) następnie naciśnij strzałkę w prawo; jeśli telefon jest podłączony i włączony podczas uruchamiania programu nie zobaczysz tego ekranu.

Dołączona grafika

2. QuickPwn wykryje jaką aktualnie masz wersję software'u na iPhone i zacznie szukać na Twoim komputerze odpowiadającego mu pliku IPSW, jeśli nie znajdzie należy wskazać go ręcznei wybierając Browse. Jakby ktoś zapomniał soft możemy pobrać z Oprogramowanie do iPhone'a

Uwaga : w przypadku iPhone 3G zobaczymy obrazek iPhone'a 3G ;)

Jak rozpoznać soft dla iPhone'a 3G a iPhone'a 2G
- iPhone 2G : nazwy plików ipsw wyglądają tak : iPhone1,1_2.XXXXXXX
- iPhone 3G : nazwy plików ipsw wyglądają tak : iPhone1,2_2.XXXXXXX

Dołączona grafika

3. Na kolejnym ekranie mamy mozliwość wyboru co chcemy aby QuickPWN zrobił/wgrał do naszego telefonu, na obrazku przykładowa konfiguracja dla iPhone'a 2G.

- Add Cydia : dodanie Cydii [bardziej zaawansowany Installer]
- Add Installer : dodanie Installer'a [każdy wie chyba co to ;)]
- Replace boot logos : zamieni logo 'jabłuszko' na 'ananas'
- Unlock phone : zdjęcie simlock'a [nie zmienia Bootloader'a; odblokowuje Bootloader i Baseband]

Uwaga : w przypadku iPhone'a 3G nie ma możliwości wybrania Unlock phone ponieważ zdjąć SIM-locka możemy jedynie aplikacją yellowsn0w.

Dołączona grafika

4. Jeśli QuicPWN nie znajdzie plików BL (pobranych w pkt 4 'Wymagania') poprosi nas o podanie lokalizacji tych dwóch plików.

Dołączona grafika

5. Teraz program poprosi nas o upewnien się czy iPhone jest podłączony do komputera, jeśli tak naciskamy strzałkę w prawo.

Dołączona grafika

6. Przygotuj się, Twój telefon się wyłączy i przejdzie w tryb Recovery, następnie będziesz musiał wykonywać polecenia które znajdują się w QuickPWN, przytrzymanie przycisku Home, później Home i Power a na końcu tylko Home.

Dołączona grafika

7. Jeśli wszystko przebiegło prawidłowo, iPhone na początku będzie czarny a po chwili zacznie się na nim kręcić kółeczko, dodatkowo w QuickPWN zapali się na czarno Wait while your devices is prepared for Jailbreaking.

8. Po kilku, kilunastu sekundach na iPhone pojawi się ananas a sam program wyświetli nam informację abyśmy poczekali aż iPhone się uruchomi.

9. Gdy iPhone się zrestartuje uruchomi się na nim program BootNeuter, spokojnie, to jak najbardziej prawidlowy objaw, cierpliwie poczekaj na kolejny restart telefonu i ...

ciesz się w pełni odblokowanym iPhone'm

#2 donalduck

donalduck
  • 82 postów

Napisano 29 sierpnia 2008 - 20:16

2. iPhone 2G/3G z wgranym softem 2.X :: soft to iPhone'a można ściągnąć z Oprogramowanie do iPhone'a Jesli chodzi o ten punkt LoBo czy to znaczy ze mam zrobic normalnie restore w itunes do 2.0.2? i dopiero zabierac sie za odblokowanie?

#3 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2008 - 20:19

Tak. QuickPwn ma za zadanie odblokować wgrany soft, a nie stworzyć odblokowany, gotowy do wgrania. ;)

#4 donalduck

donalduck
  • 82 postów

Napisano 29 sierpnia 2008 - 20:23

Wielkie dzieki Davvido za odpowiedz :).Gdyby nie ty i LoBo to marny by byl los takich jak ja ;).

#5 5150

5150
  • 19 postów
  • SkądWarszawa-N.Y.

Napisano 29 sierpnia 2008 - 21:34

Witam zainstalowałem wszystko QuickPwnRC3 a po jakim czasie synchro z itunes znikła mi cydia wiesz dlaczego i jak temu zaradzic ??? ip 3g 2.0.2 Dzieki serdeczne........

#6 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 29 sierpnia 2008 - 21:38

Witam zainstalowałem wszystko QuickPwnRC3 a po jakim czasie synchro z itunes znikła mi cydia wiesz dlaczego i jak temu zaradzic ??? ip 3g 2.0.2

Dzieki serdeczne........

napisz to po Polsku bo nie można zrozumieć

#7 5150

5150
  • 19 postów
  • SkądWarszawa-N.Y.

Napisano 29 sierpnia 2008 - 21:44

Po synchronizacji ip 3g z itunes znika cydia ...nie wiem jak temu zapobiec

---- Dodano 29-08-2008 o godzinie 22:48 ----
Wygląda na to ze cydia odinstalowuje sie jesli łacze ip z i tunes....Jak myślicie ???

#8 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 29 sierpnia 2008 - 21:53

hmmmm, może to wina QuickPWN, chociaż sam osobiśie jestem na 2.0.2 po QuickPWN i nei zauważyłem takiego objawu a już 3 razy wgrałem sofcik 2.0.2, zrób soft uzywają WinPWN i sprawdź czy nadal takie coś występuje

#9 donalduck

donalduck
  • 82 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 09:06

Chciałem się tylko pochwalić że wszystko poszło łatwo pięknie i bez bólu za pierwszym razem, program ładnie prowadzi za rączke i nawet wejście w tryb DFU nie przysparza problemów. Dzięki wielkie LoBo za tutorial.

#10 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 09:20

UPDATE : od dzisiaj QuickPWN działa na Windows'ie jak i Mac'u :)

#11 loon

loon
  • 173 postów
  • SkądLubon, Poland

Napisano 30 sierpnia 2008 - 12:43

Chciałem się tylko pochwalić że wszystko poszło łatwo pięknie i bez bólu za pierwszym razem, program ładnie prowadzi za rączke i nawet wejście w tryb DFU nie przysparza problemów. Dzięki wielkie LoBo za tutorial.

Tu znalazlem cos na ten temat. Moze wam to pomoze.
How to re-install all your Cydia packages in one run (after an upgrade or restore) - updated | TwiPhone.com

#12 spitfire

spitfire
  • 2 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 18:19

Wielkie dzięki za poradnik, wszystko poszło bez najmniejszych problemów. Soft działa aż miło :D Pozdro.

#13 docentno1

docentno1
  • 46 postów
  • SkądWawa

Napisano 30 sierpnia 2008 - 21:32

Lobo wielkie dzięki za tutorial. ALE Wiem może to już było wałkowane na forum ale zadam konkretne pytanie gdzie odpowiedz na nie wydaje mi się istotna w tym tutorialu. 1. Czy po instalacji QuickPWN da się go odinstalować (tzn wrócić do stanu przed zakupen u operatora ) Przydał by się jeszcze mini poradnik Jak to zrobić - bo domyślam się ze ejst taka możliwość. 2. Czy po odblokowaniu dalej można bez problemu korzystać z AppStore nie martwiąc się o apple że coś zablokują i telefon przestanie działać. 3. Co konkretnie daje odblokowanie ( najlepiej w punktach) 4. Z jakim ryzykiem się wiąże odblokowywanie. Pytanie prozaiczne ale tak duży bałagan jest według mnie na forum że czytając już masę postów wiem że gdzieś dzwoni ale nie wiem gdzie. Pozdrawiam Docent

#14 pempol87

pempol87
  • 4 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 21:58

A ja nie rozumiem dlaczego gdy WinPwn zrobi '"custom iphone 1,1 2.0.2" wyrzuca mnie z programu. Czego to może być przyczyna?

#15 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2008 - 09:47

A ja nie rozumiem, z jakiej okazji piszesz tutaj, a nie w temacie o WinPwn?!

#16 loon

loon
  • 173 postów
  • SkądLubon, Poland

Napisano 31 sierpnia 2008 - 09:49

A ja nie rozumiem dlaczego gdy WinPwn zrobi '"custom iphone 1,1 2.0.2" wyrzuca mnie z programu. Czego to może być przyczyna?

Poniewaz jezeli masz IP 3G to podajesz mu zly soft.

iPhone Firmware 2.0.2 2G - iPhone1,1_2.0.2_5C1_Restore.ipsw
iPhone Firmware 2.0.2 3G - iPhone1,2_2.0.2_5C1_Restore.ipsw

#17 unnamed

unnamed
  • 47 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 20:03

1.Po jb nadal tak samo mozna korzystac z itunes i appstore.? W zasadzie jestem pewny ze wszytsko zosatnie po staremu ale nie zaszkodzi sie upewnic. 2.Gdy ustawie sobie ananska moge spowrotem dac jabłuszko bez restore(to tak bardziej z ciekawosci;p) 3.Przed rozpoczeciem trzeba wejsc w trym DFU? Nie ma tego w tutku ale donaldduck napisal ze nie sprawilo mu to problemu wiec nie wiem;p? 3 nieaktualne, dotyczalem, że recover to dfu:lol: .

#18 mpriest

mpriest
  • 12 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 20:44

Witam serdecznie,

Proba wykonania krokow opisanych powyzej na iPhone 3G z Orange z softem 2.0.2 (5C1) przy uzyci najnowszej wersji QuickPWN (z czerwona ikonka) skonczyla sie w moim przypadku niepowdzeniem. Program wyrzuca wielki obrazek kotka w kubku przekreslonego czerwonym X i napisem (cytuje) "sry, i haz Fail!" , w logu zostaje :

2008-08-31 21:41:58 - Loaded .ipsw file from '/Users/krzysiek/Library/iTunes/iPhone Software Updates/iPhone1,2_2.0.2_5C1_Restore.ipsw'.
2008-08-31 21:41:58 - Recognized .ipsw file as iPhone1,2_2.0.2_5C1.
------------------------------
2008-08-31 21:42:00 - Unzipping .ipsw file to /tmp/ipsw.
2008-08-31 21:42:12 - OK
2008-08-31 21:42:12 - Patching DeviceTree.
2008-08-31 21:42:12 - Patching LLB.
2008-08-31 21:42:12 - Patching WTF 2.
2008-08-31 21:42:12 - Patching iBoot.
2008-08-31 21:42:12 - FAIL
------------------------------
2008-08-31 21:42:12 - Failed to build Quickpwn Ramdisk file.

Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem i rozwiazal go?

---- Dodano 31-08-2008 o godzinie 22:07 ----
Znalazlem powod tego problemu.

The Unarchiver najwyrazniej zepsol pakiet rozpakowujac go - google wyplulo ze srednio radzi sobie z formatem BZIP2.

Nalezalo rozpakowac archiwum z lini polecen komenda:
tar -xjf NazwaPaczki.tbz

I potem juz smiga dobrze.
Dodatkowo: nowa wersja QuickPWN sama robi cala robote, nie trzeba nic klikac.

#19 tomek.jaworski

tomek.jaworski
  • 8 postów
  • SkądWarszawa-WŁOCHY

Napisano 31 sierpnia 2008 - 21:43

witam mam pytanie co do całego procesu mam obecnie soft 2.0.0 (2G) rozumiem ze wpierw muszę wgrać 2.0.2 przez iTunes-dokonać standardowej aktualizacji a potem przejść cały proces opisany powyżej? czy złe zrozumiałem i mając soft 2.0.0 ściągam 2.0.2 i poprzez powyższa instrukcje wgrywam soft i od razu odblokowuje iPhone?

#20 ducall

ducall
  • 1 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 22:40

simlock w orange Witam Jeśli posiadam iphone 3G z orange to po przeprowadzeniu upgrade-u przez Quickpwn telefon się zablokuje? czy nadal będzie chodziła moja karta?

#21 ghull

ghull
  • 46 postów

Napisano 01 września 2008 - 11:52

Witam Kupiłem iP 2G z simlockiem, poprzez iTunes upgradowalem go do 2.0.2 a później aktywowałem i odblokowałem Quick PWN. Wszystko poszło bezproblemowo jednak teraz niestety wyswietla mi No Service. Na różnych kartach i z różnymi ustawieniami to samo. Jakieś sugestie?

#22 xxxxxKOZAxxxxx

xxxxxKOZAxxxxx
  • 26 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 01 września 2008 - 11:58

co zrobić żeby zainstalować tylko instalera.. bez retora itd.. da się??

#23 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 01 września 2008 - 13:58

Witam

Kupiłem iP 2G z simlockiem, poprzez iTunes upgradowalem go do 2.0.2 a później aktywowałem i odblokowałem Quick PWN. Wszystko poszło bezproblemowo jednak teraz niestety wyswietla mi No Service. Na różnych kartach i z różnymi ustawieniami to samo. Jakieś sugestie?

Ktora wersja QuickPWN? Jesli 1.5 lub RC3 trzeba bylo zaznaczyc 'unlock'. Jesli 1.2 musisz pobrac z Cydii Bootneuter i przez niego odblokowac.

pzdrw
//T

#24 Chartreusse

Chartreusse
  • 38 postów

Napisano 01 września 2008 - 16:37

mam ten sam problem. QuickPWN w wersji RC3. Telefon z Ery i po aktywacji i odblokowaniu brak sygnału. Jakiś pomysł? dzięki.

#25 unnamed

unnamed
  • 47 postów

Napisano 01 września 2008 - 20:26

Witam
Jeśli posiadam iphone 3G z orange to po przeprowadzeniu upgrade-u przez Quickpwn telefon się zablokuje? czy nadal będzie chodziła moja karta?

Nadal bedzie chodziła

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych