Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

podglad... czyli jak to cholerstwo skofigurowac :P

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 27 August 2008 - 23:27

Witam, jestem uzytkownikiem maca od 12 godzin... proboje skonfigurowac podglad zeby dziala wmiare jak ten windowsowy, jak zrobic naprzyklad zeby po kliknieciu nastepne przeskakiwal na nastepne zdjecie w folderze? albo jak poprostu dac full screen zdjecia bez pokazu slajdow? ;/ Prosze o pomoc, moze te pytania sa banalne no ale ja nie znalalzem rozwiazania. Jelsi za duzo wymagam to poleccie cos do przegladania zdjec na maca :)

#2 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 27 August 2008 - 23:50

hem, iPhoto? xD Apple - iLife - Tutorials

#3 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 27 August 2008 - 23:58

no fajnie mam iphoto... ale to nie jest wyjscie nie bede kazdego zjdecia ktore naprzyklad mam na pendrive wrzucac do albumu w iphoto zeby sobie je obejzec... nie ma innego wyjscia? Czemu w podgladze nie dziala przycisk nastepne i poprzednie ? nawet jak zdjecia sa kolejno numerowane?

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 28 August 2008 - 00:23

Narzędzie Podgląd.

1. Dostosuj do własnych potrzeb pasek narzędzi w oknie Podglądu (działa ze wszystkimi oknami w Mac OS X). Jak ?: Prawo-klik na wolnym miejscu paska i z listy - ostatnia opcja na dole. Wyjedzie bonus-paleta ze wszystkimi narzędziami z których potrzebne Tobie - przeciągasz na wolne miejsce w pasku narzędzi.

2. Wybierasz Pokaz slajdów i tam powinno być półprzezroczyse menu jego obsługi (guziki lewo, play, prawo itp.) Zatrzymanie auto-pokazu osiągniesz naciskając guziki "prawo" lub "lewo" - wtedy przeglądasz sam "obrazki" w trybie full.

Musisz niestety poznać działanie Mac OS X i często korzystać z funkcji Pomoc. Poprowadzi Cię ona "za rączkę" i zawsze osiągniesz zamierzony efekt. W przeciwieństwie do tej na łindołs - zawsze działa.

Jako początkujący użytkownik - skorzystaj także z zasobów wsparcia Apple Polska (porady, instrukcje na temat użytkowania sprzętu i oprogramowania) - Apple (Polska) - Wsparcie

#5 czesio

czesio
  • 213 posts
  • Skąd3Miasto

Posted 28 August 2008 - 00:32

A nie wystarczy Quick Look ? Zaznacz jedno lub też kilka interesujących Cię zdjęć i naciśnij spację. Możesz teraz wybrać tryb pełnoekranowy i przewijać zdjęcia kursorami. Jeżeli to nie wystarczy to chyba zaczynasz wymyślać :P

#6 sylweczek

sylweczek
  • 431 posts

Posted 28 August 2008 - 05:38

Niemniej żebyś nie miał wątpliwości - podgląd nie służy przeglądaniu zdjęć w folderach w taki sposób że otwierasz jedno zdjęcie a on automatycznie wczytuje resztę - musisz je najpierw wszystkie zaznaczyć.

#7 chrzanekk

chrzanekk
  • 167 posts
  • SkądPuławy

Posted 28 August 2008 - 07:20

Quick Look (spacja na zdjęciu) a wcześniej ustawiasz wyświetlanie plików na listę. Rozszerzasz sobie to półprzezroczyste okno na maksa i strzalkami gora - dol przegladasz fotki. Nic prostrzesgo. Nie trzeba uzywac podgladu.

#8 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 28 August 2008 - 08:52

ok wszystko fajnie tylko czemu zassze trzeba zaznaczac wszystkie zdjecia ktore chce sie zobaczyc? czemu nie moge poprostu kliknac na pierwsze zdjecie i potem tylko klikac next a on by przeskakiwal po kolejnych fotkach w folderze?:P

#9 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 28 August 2008 - 09:04

Bo mac tak ma i już, też mnie to drażniło ale co zrobić, chciało się inny system to trzeba zmienić przyzwyczajenia :P

#10 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 28 August 2008 - 09:16

hehe no i wszystko jasne no coz bede musial przywyknac :PPP

#11 iBodo

iBodo
  • 265 posts
  • SkądW-wa

Posted 28 August 2008 - 09:18

Bo Quick Look przegląda wszsytkie pliki, tym sposobem otwierając jedno zdjęcie nie przeskakiwał byś ze zdjęcia na zdjęcie, tylko na każdy inny plik w folderze. Jeżeli masz folder z samymi tylko zdjęciami to sprawa prosta japko+a i spacja.

#12 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 28 August 2008 - 09:59

no wiem tak robie.... ;-)

#13 sylweczek

sylweczek
  • 431 posts

Posted 28 August 2008 - 12:11

Poza tym jest darmowy program ktory działa tak jak sobie tego życzysz - ale nie pamiętam jego nazwy, niemniej google nie boli, jak poszukasz to znajdziesz

#14 mkc

mkc
  • 64 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 August 2008 - 12:38

JustLooking
to chyba o tym mowa.

#15 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 28 August 2008 - 13:49

hmmm szukalem i instalowalem justlooking i jemu tez trzeba zaznaczyc najpierw pliki :) no nic przywykne :)

#16 mkc

mkc
  • 64 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 August 2008 - 15:48

Mylisz się. Używam z powodzeniem. Wystarczy otworzyć jeden plik i nawigować strzałkami. Zresztą:

It focuses on files and directories instead of lists of files. Thus, once you load a file, you can easily navigate through all other files in the same directory.

#17 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 28 August 2008 - 16:03

też szukałem innych, ale w każdym mnie coś drażniło... w justlooking też, nie pamiętam co już.. zostałem z defaultowymi i jest git :-)

#18 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 28 August 2008 - 17:58

też szukałem innych, ale w każdym mnie coś drażniło... w justlooking też, nie pamiętam co już.. zostałem z defaultowymi i jest git :-)

zrobilem dokladnie to samo...

#19 sylweczek

sylweczek
  • 431 posts

Posted 29 August 2008 - 11:06

JustLooking
to chyba o tym mowa.

Tak właśnie to miałem na myśli

#20 kefirc

kefirc
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 August 2008 - 22:12

[URL="http://www.macupdate.com/info.php/id/23377/justlooking"]JustLooking[/URL]
to chyba o tym mowa.

Z darmowych aplikacji polecam Xee - wyśmienity jest. Wg mnie jest najbliżej darmowego ideału na PCta czyli IfranView-a.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users