Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

wytnij cmd+x

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 arturkmak

arturkmak
  • 35 posts
  • SkądDublin

Posted 26 August 2008 - 01:59

Witam! Jestem nowym uzytkownikiem mac'a i mam pytanie, ktore moze wydawac sie trywialne ale problem dla mnie jest dosc frustrujacy. Mianowicie nie moge uzyc funkcji "cmd+x" czyli wytnij. Nawet jesli wchodze w "Edycja" na pasku to dostepne sa funkcje kopiuj, wklej, zaznacz wszystko, ale "wytnij" jest nie podswietlone. Czy to wina jakis ustawien?

#2 andy76

andy76
  • 406 posts
  • SkądDołuje Mierzyn, Zachodniopomorskie, Poland, Poland

Posted 26 August 2008 - 08:07

Ostatnio była na ten temat rozmowa. Zapewne chodzi ci o pliki, a nie tekst. Tak więc w przypadku plików opcja wytnij jest niedostępna. Natomiast jeśli chodzi o nazwy plików lub inny dowolny tekst opcja wytnij powinna działać bez problemu.

#3 piotr falba

piotr falba
  • 866 posts
  • SkądGdańsk

Posted 26 August 2008 - 09:19

Zgadza się, Mac OS X jest na tyle głupi, że nie potrafi wycinać plików, mało tego, spróbuj połączyć ze sobą dwa foldery... Jeżeli uda Ci się tego dokonać bez kombinowania i używania programów zewnętrznych to będę służył Twojej rodzinie przez najbliższe 10 lat!

#4 jhartman

jhartman
  • 668 posts

Posted 26 August 2008 - 18:00

Zgadza się, Mac OS X jest na tyle głupi, że nie potrafi wycinać plików, mało tego, spróbuj połączyć ze sobą dwa foldery... Jeżeli uda Ci się tego dokonać bez kombinowania i używania programów zewnętrznych to będę służył Twojej rodzinie przez najbliższe 10 lat!

Dla mnie Mac OS byłby systemem idealnym gdyby nie Finder. To naprawdę głupi kawał softu i próby wmawiania mi że "to jest super tylko masz przyzwyczajenia z windowa" czynione przez Jobsofilów na mnie nie działa.

#5 hosi

hosi
  • 122 posts
  • SkądDublin, IRL

Posted 27 August 2008 - 09:27

Nie mozna wycinac plikow??? :eek: W jaki sposob mozna przenosic pliki z miedzy folderami? Przez drag&drop?

#6 andy76

andy76
  • 406 posts
  • SkądDołuje Mierzyn, Zachodniopomorskie, Poland, Poland

Posted 27 August 2008 - 10:06

Chyba nie znam innego sposobu.

#7 grabka

grabka
  • 184 posts

Posted 27 August 2008 - 10:47

Gdy po zakupie macbooka mojej dziewczynie powiedziałem jej, że w Finderze nie ma opcji wytnij odpowiedziała: "Mogłeś mnie uprzedzić, wtedy bym się zastanowiła" :) Finder za mądry nie jest, ale ma fajne ficzery, których gdzieś indziej nei znajdziemy np. Coverflow.

#8 arturkmak

arturkmak
  • 35 posts
  • SkądDublin

Posted 31 August 2008 - 13:35

:D Ok dzieki bardzo! W zasadzie cieszy mnie tylko fakt, ze to wina mac os'u a nie mojej glupoty... Jak sie okazuje wszystko ma swoje wady i zalety. :) Pzdr!

#9 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 31 August 2008 - 15:58

Najlepsze jest to, że funkcja wytnij , cut, cmd+X, jest w Finder'ze, w menu 'Edit', jednak jest nieaktywna. Uaktywnia się dopiero gdy chcemy zmienić nazwę pliku, na samych plikach nie działa.

#10 spinnaker

spinnaker
  • 232 posts

Posted 31 August 2008 - 16:10

Może jakiś hack jest możliwy? Fajnym zastępnikiem Findera jest Pathfinder. Niestety płatny.

#11 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 31 August 2008 - 16:47

Ja tam jestem zdania, że system jaki jest taki wystarcza. A taka duperela jak 'Cut' nie przeszkadza wogóle.

#12 bombay1982

bombay1982
  • 148 posts
  • SkądDublin

Posted 04 September 2008 - 11:39

ja uzywam do tego quicksilvera i uzywam opcji "move to" ogolnie jak zainstalowalem quicksilvera to praktycznie nie uzywam do kopiowania pojedynczych plikow findera tylko do przegladania. gorzej jest z kopiowaniem wiekszej ilosci plikow

#13 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 September 2008 - 10:43

Polaczyc dwa foldery? Ze niby o co ci chodzi?

#14 spinnaker

spinnaker
  • 232 posts

Posted 06 September 2008 - 12:22

Chyba o to by w jednym folderze znalazło się to co jest w dwóch innych. No a smart folders?

#15 Wrt80

Wrt80
  • 36 posts

Posted 14 May 2011 - 22:57

Witam, że to już wykopaliska ale i tak pewnie wiele osób szuka tej opcji bez skutku. Proponuję więc sobie włączyć:): - w terminalu wpisać: defaults write com.apple.finder AllowCutForItems 1 - zrestartować kompa. Pozdrawiam

#16 spinnaker

spinnaker
  • 232 posts

Posted 15 May 2011 - 08:49

Niestety, nie jest to co myślisz. AllowCutForItems "wycina" pliki przenosząc je do kosza. Nie ma później możliwości wklejenia pliku. Wydaje się, że applowska filozofia nie uznaje operacji "wycinania" plików i tyle.

#17 Goorsky

Goorsky
  • 200 posts
  • SkądSzczecin, Poland, Poland

Posted 15 May 2011 - 09:24

Opcja wycinania plików jest po instalacji dodatku TotalFinder, który dodaje też funkcjonalność kart Findera. Polecam. Po instalacji tego softu Finder ma już praktycznie wszystko co potrzebne. Jest to dodatek płatny (ja kupiłem), jednak bez zapłacenia działa normalnie i nic się nie pluje.

#18 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 15 May 2011 - 09:54

+1 dla totalfindera A "łączenie folderów" to np wtedy gdy masz na pulpicie folder "dupa" i w katalogu domowym folder "dupa". Gdy przeciągniesz "dupę" z pulpitu do katalogu domowego, zawartość "dupy" z domowego zastąpi się zawartością "dupy" z pulpitu. A ~/dupa wesoło przestanie istnieć. Żeby było weselej, ta sama operacja wykonana terminalem cp -R zrobi "normalnie". A żeby było gorzej, to niektóre programy typu FTP dziedziczą to debiulne zachowanie, udało mi się już niejedno repozytorium uszkodzić, w końcu nauczyłęm się, że jak operacje na katalogach na Maku, to tylko w Terminalu

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users