Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problem z klawiaturą

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 gvd

gvd
  • 129 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 25 sierpnia 2008 - 11:35

Zakupiłem w te wakacje właśnie Maca, ale niestety w Niemczech. Przy początkowej konfiguracji OSa wybrałem sobie język polski, jak narazie mam wszystko po polsku, natomiast jest problem taki, że klawiatura jesty całkowicie poprzestawiana... Wiadomo że "y" z "z" i pare innych znaków się jeszcze zamienia ale nie "." z "," W xp'ku mam ł po przyciśnięciu alt + l a tu nie wiem jak otrzymać polskie znaki ? o.O

#2 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 sierpnia 2008 - 11:46

A klawiatura jest międzynarodowa, czy ma znaki niemieckie ? Pewnie międzynarodowa. A lokalizację/strafę czasową podałeś na Polskę, czy nie ruszałeś tej części preferencji ? poszwędaj się po preferencjach i ustaw wszystko co tylko się da tak, żeby miało język polski na pierwszej pozycji lub jako jedyną opcję.

#3 gvd

gvd
  • 129 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 25 sierpnia 2008 - 11:52

ma znaki niemieckie... na windzie było właśnie tak jak mówię... natomiast tutaj mimo niemieckiej klawiatury jest całkowicie inaczej lokalizacja i strefa czasowa - Polska

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 sierpnia 2008 - 11:57

No to chyba właśnie niemieckie znaki mogą być problemem. Spakuj iMac'a do pudła i pojedź do iSpot'u albo Cortlandu, niech Ci podłączą międzynarodową klawkę i sprawdzisz. Ewentualnie, jeśli masz klawiaturę od pecka, oczywiście międzynarodową, podłącz ją i zobacz co będzie. Na 100% będzie OK.

#5 gvd

gvd
  • 129 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 25 sierpnia 2008 - 11:59

a można klawiaturę jakoś rozkręcić ?;p poprzemieniałbym parę klawiszy :D

#6 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 sierpnia 2008 - 12:03

Nie musisz rozkręcać, podważasz klawisze od dolnej strony ( od strony spacji ) i wyciągasz. Ale takie erzace nie dają szczęścia. Zdobądź porządną klawkę uniwersalną i będzie dobrze. Swoją drogą przy zakupie na pewno mogłeś wybrać jaką klawiaturę chcesz.

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 25 sierpnia 2008 - 13:20

Musisz mieć jednak klawiaturę międzynarodową w układzie qwerty - nie qwertz. Wtedy wszystkie polskie literki będziesz mógł wybierać z alt (alt+o=ó itd.)

#8 gvd

gvd
  • 129 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 25 sierpnia 2008 - 16:33

wyboru co do klawiatury nie miałem. Sprzedam moja kupię nową i tyle :D

#9 gvd

gvd
  • 129 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 26 sierpnia 2008 - 17:02

zrobiłem to co potrzebowalem... temat do wywalenia