Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[Fotografia] Obróbka grafiki

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 karolek

karolek
  • 171 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 June 2006 - 12:19

Jestem początkującum macuserem i potrzebne mi jest raczej amatorski program do obróbki grafiki.Planuję zakupić nowego iMaczka 17" 160 GB z Intelem. Na Windowsie używałem takich programów jak PhotoFiltre oraz Photoshop. Będe bardzo wdzięczny jeżeli podacie mi jakieś ciekawe linki do stron z takimi właśnie programami. Z góry dziękuję za pomoc

#2 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 June 2006 - 13:20

Version Tracker, Mac Update

#3 karolek

karolek
  • 171 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 June 2006 - 17:34

Dzęki Heidi!!

#4 jedsok

jedsok
  • 208 posts
  • SkądZoliborz

Posted 03 August 2006 - 00:38

potrzebne mi jest raczej amatorski program do obróbki grafiki.Na Windowsie używałem takich programów jak Photoshop. Będe bardzo wdzięczny jeżeli podacie mi jakieś ciekawe linki do stron z takimi właśnie programami.

Dobrze rozumiem, ze Photoshop = amatorski program do obrobki grafiki?

#5 MacFan

MacFan
  • 97 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 August 2006 - 09:20

Jestem początkującum macuserem i potrzebne mi jest raczej amatorski program do obróbki grafiki.

Może Gimp wystarczy? - prosty (kwestia przyzwyczajenia się do nowego położenia opcji), obsługuje warstwy i w dodatku jest darmowy!
Jak na amatorską obróbkę grafiki to powinien być OK.
A tutaj link http://gimp.org/

#6 pixel

pixel
  • 91 posts

Posted 03 August 2006 - 09:47

Dobrze rozumiem, ze Photoshop = amatorski program do obrobki grafiki?

A czemu nie? z mojego Photoshopa korzystam zarówno ja, codziennie w pracy, jak i moj 8letni brat, kiedy dopadnie sie do mojego PB ;)

Przylaczam sie do porad poprzednikow:

Gimp
Gimpshop
(Gimpshop modyfikacja Gimp'a polegajaca na jak najwiekszym upodobnieniu konwencji nazw menu/paneli/okien dialogowych do tych stosowanych w Photoshopie)

a inne ciekawe programiki do edycji grafiki znajdziesz tu:
Macupdate: image editing
Macupdate: illustration

#7 Lukasz.com

Lukasz.com
  • 120 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 July 2008 - 19:28

Jeśli fotoshop = amatorski program do obróbki grafiki to Gimp jest dla bobasów

Ps. Do to jest praca na warstwach? Mam Gimpa ale nigdy tego nie prógowałem... Do naprawde AMATORSKIEJ grafy plecam Paintbrush - a...

#8 Siemion

Siemion
  • 24 posts
  • SkądSuwałki / Trójmiasto

Posted 05 July 2008 - 21:32

Może Gimp wystarczy? - prosty (kwestia przyzwyczajenia się do nowego położenia opcji), obsługuje warstwy i w dodatku jest darmowy!
Jak na amatorską obróbkę grafiki to powinien być OK.
A tutaj link GIMP - The GNU Image Manipulation Program

Skoro używał photoshopa to z gimpem sobie poradzi.

Jeśli fotoshop = amatorski program do obróbki grafiki to Gimp jest dla bobasów

Ps. Do to jest praca na warstwach? Mam Gimpa ale nigdy tego nie prógowałem... Do naprawde AMATORSKIEJ grafy plecam Paintbrush - a...

hmm... praca na warstwach laicznie mówiąc to zapis grafiki na oddzielnej "kartce". W gimpie [ po lewej ] a w photoshopie [ domyślnie po prawej stronie ] masz widok warstw, które możesz edytować niezależnie od siebie [ jeśli nigdy nie próbowałeś to znaczy, że tworzyłeś grafike na jednej warstwie, aby zrobić grafikę na kolejnej trzeba ją najpierw utworzyć "new layer" a potem zaznaczyć na liście ]

#9 adamouse

adamouse
  • 389 posts

Posted 06 July 2008 - 09:07

google zna odpowiedzi na te pytania ;)

Jeżeli chcesz coś prostego ale pokazującego możliwości grafiki w OS X (CoreImage) to możesz pobawić się darmowym ChocoFlop

Inny typowo macowy program, który zdaje się zmierzać w dobrym kierunku to Pixelmator. Ten niestety jest już płatny.
Jest tego sporo... Oczywiście Photoshop też jest

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users