Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak odzyskać skasowane z kosza pliki?

• Please log in to reply
35 replies to this topic

#1 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 August 2008 - 19:50

Witam, jestem nową użytkowniczką MacBooka oraz tego forum. Mam problem - skasowałam całą muzykę oraz zdjęcia ze swojego macbooka i nie wiem jak je odzykać. Poszukuję darmowego programu, który by mi to umożliwił. Próbowałam już FileSalvage6.1.5 ale program ten w wersji demo tylko wyszukał mi moją muzykę i zdjęcia - za odzyskanie plików muszę zapłacić pobierając program. Czy istnieje darmowy program, który przywróci mi moją muzykę i zdjęcia? :confused: Proszę Was bardzo o pomoc :)

#2 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 19 August 2008 - 22:33

Zobacz któryś z tych: iusethis osx software: keyword: recovery

---- Dodano 19-08-2008 o godzinie 23:35 ----
Tu masz darmową alternatywę: PhotoRec - osx software for download at iusethis

---- Dodano 19-08-2008 o godzinie 23:39 ----
Tu masz poradnik, wygląda OK. Taka rada, żeby najlepiej nie używać tego dysku na którym skasowałaś pliki, jak napiszą się kilka razy te klastry gdzie miałaś te dane to będzie ciężej odzyskać.

#3 lukino

lukino
  • 80 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 August 2008 - 05:59

Taka rada, żeby najlepiej nie używać tego dysku na którym skasowałaś pliki, jak napiszą się kilka razy te klastry gdzie miałaś te dane to będzie ciężej odzyskać.

Dokladnie, a kazde zainstalowanie nowego programu do odzyskiwnia danych tylko pogarsza sytuacje. Powinno sie ten dysk wyciagnac i odzyskiwac dane na innym komputerze.

#4 darek

darek
  • 513 posts
  • SkądKraków

Posted 20 August 2008 - 06:46

Jeśli nie masz możliwości odzyskania danych na innym komputerze (nikt nie ma maca i jego specyficznego systemu plików) zainstaluj jeden z tych programów i działaj, pamiętając jednak by odzyskiwane pliki zapisywać na oddzielnym dysku. Jest raczej małe prawdopodobieństwo że program akurat trafi w te dane a nawet jeśli to nie zamaże wszystkich. Powodzenia

#5 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 August 2008 - 08:15

Dziękuję bardzo za pomoc :) mam nadzieję, że uda mi się odzyskać pliki.

---- Dodano 20-08-2008 o godzinie 09:51 ----
PhotoRec niestety jest chyba dla mnie zbyt skomplikowany :(
Będę walczyć dalej.

Przy okazaji mam jeszcze kilka pytań odnośnie macbooka:
- jak zrobić screena na macu? potrzebny jest do tego specjalny program?
- jak skonfigurować gmail z thunderbirdem? wszystko zrobiłam tak jak jest napisane w instrukcji gmail i wyskakuje mi komunikat, że jest problem z połaczeniem się z serwerem i nie działa mi poczta.
- czy istnieje photoshop na macbooka?
- czy są jakieś folie ochronne na minitor lub klawiaturę?

Będę Wam bardzo wdzięczna za pomoc :)

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 20 August 2008 - 15:08

Do odzyskiwania plików niestety nie ma wśród programów skutecznej darmowej alternatywy. Wszystkie porządne programy tego typu są niestety płatne. Kosztują mniejsze lub większe pieniądze - ale kosztują. Są w wersjach demo, shareware ale nigdy za free. Ze swej strony dla domowych potrzeb mogę polecić (płatne):

Data Recovery Systems (pakiet programów do odzyskiwania wszelakich danych)
Rescue Pro

---- Dodano 20-08-2008 o godzinie 16:11 ----
Za darmo jest niestety ser w pułapce na myszy o czym się niestety przekonałem osobiście.

#7 lukino

lukino
  • 80 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 August 2008 - 15:18

Ladnie to tak wyjadac ser myszom?

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 20 August 2008 - 15:22

Co do Twoich pozostałych zapytań to:

1.Screen - w systemowych Narzędziach jest program Grab, który w zupełności wystarcza.
2.Photoshop - istnieje i kosztuje sporo jak na domowe potrzeby.
3.Folie ochronne - sprawdź ofertę internetowego i realnego salonu iSpot, kiedyś coś takiego tam widziałem.
4. Gmail&Thunderbird - generalnie nie wiem, ale po co komplikować sobie życie. Systemowy Mail ma ogromne możliwości pomimo skromnego wyglądu.

---- Dodano 20-08-2008 o godzinie 16:23 ----

Ladnie to tak wyjadac ser myszom?

Spróbuj sam - zobaczysz jakie to bolesne he, he

#9 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 20 August 2008 - 20:27

---- Dodano 20-08-2008 o godzinie 09:51 ----
PhotoRec niestety jest chyba dla mnie zbyt skomplikowany :(
Będę walczyć dalej.

A patrzyłaś na tej ich stronce? Tam jest napisany krok po kroku taki poradnik

#10 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 August 2008 - 17:27

tak już próbowałam- odzyskało tylko część zdjęć niestety ale zawsze coś :) nie pozostaje mi nic innego jak kupić program do odzyskania plików. Zastanawiam się nad kupnem FileSalvage - co myślicie o tym programie? co do screenów to zainstlowałam program ScreenShot Pro - jak najbardziej mi odpowiada :) Co do Thunderbirda&Gmaila to w Mailu mam te same problemy z serwerem... nie wiem co jest nie tak- skasuje konto i spróbuję jeszcze raz.

#11 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 21 August 2008 - 23:16

Ale spokojnie z tym kupowaniem bo jak pracujesz cały czas na tym dysku z którego chcesz odzyskać dane i do tego instalujesz na nim programy to bardzo możliwe, że część klastrów na których były porozrzucane pliki ze zdjęciami została nadpisana, możliwe że kilkakrotnie... czyli to samo co funkcja 'secure delete'. Słowem, nie wiem czy instalacja nowego programu da Ci lepsze rezultaty, nawiasem mówiąc to one pewnie działają w podobny sposób tylko wersje płatne mają GUI ;)

#12 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 21 August 2008 - 23:29

Jeszcze odnośnie screenów, nie trzeba używać Grab. Skróty cmd+shift+3 oraz cmd+shift+4 załatwiają sprawę szybciej. Robią zrzuty ekranowe domyślnie na desktop.

#13 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 August 2008 - 13:52

Husky : zdjęcia już odzyskałam - bardziej zależy mi na muzyce, której nie mogę odzyskać.... chyba nie ma innego wyjścia jak zakup FileSalvage? Moglibyście mi polecić przy okazji jakąś ochronę na macbooka 13,3" - na klawiaturę/ ekran.

#14 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 22 August 2008 - 14:51

Do Powerbook'ów dodawana była szmatka, ktorą przed zamnknięciem kładło się na klawiaturę, chroniła również ekran. Sądziłem, że to standard.

#15 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 August 2008 - 19:12

Tak, ja również ją miałam ale niestety zgubiłam - mam czarnego macbooka na którym widać każde zarysowanie dlatego zależy mi na ochronie.

#16 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 22 August 2008 - 23:48

No, to ciach jakąś koszulinę i będzie szmatka.

#17 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 23 August 2008 - 09:25

Do Powerbook'ów dodawana była szmatka, ktorą przed zamnknięciem kładło się na klawiaturę, chroniła również ekran. Sądziłem, że to standard.

Serio? A ja myślałem, że ty m się tylko przeciera ekran?

@Juzwa: a FS pokazuje Ci te pliki jako potecjalnie możliwe do odzyskania?

#18 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2008 - 17:38

dokładnie tak - ale w żaden sposób nie mogę ich odzyskać - tylko jak kupię pełen program. Pojawił się jeszcze jeden problem - tym razem z Safari - chciałabym wrzucić screena ale mam rozszeżenie pct - jak je zmienić?

#19 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 23 August 2008 - 19:08

Zapisz screen'a jako PCT, otwórz w Preview i zapisz jako, na przykład, PNG. A co do programu, to dużo kosztuje ? może kup go i będzie po sprawie. Nie wiem jak bardzo zależy Ci na plikach.

#20 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2008 - 19:46

Witos: bardzo - to cała muzyka jaką mam na ipodzie - 20gb... a program kosztuje 70$ - chyba nie ma innego wyjścia.

---- Dodano 23-08-2008 o godzinie 22:01 ----
Czy ktoś wie jak naprawić mighty mouse? (przestała mi działać kulka- w ogóle nie reaguje)

#21 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 23 August 2008 - 21:50

Połóż kartkę na stole, odwróć mychę kulką w dół i jeździj kulą po kartce. Powinna się przeczyścić. Jak nie da rady i masz MM na gwarancji to zanieś do serwisu i powiedz, że chcesz nową. Tylko musisz to zaznaczyć inaczej zaczną Ci ją rozbierać, rozcinać i możesz dostać Frankenstein'a spowrotem, a MM to produkt nierozbieralny, wynieniany na nowy. Ja jestem po jednej takiej wymianie i poszło gładko, tylko musiałem zaznaczyć, że chcę nową, bo zaczęli coś przebąkiwać, że jak będzie naprawiona to damy znać. W taki sposób można do końca życia dostawać nową mysz ;) a raczej przed upływem gwarancji zaklopsi się na amen. To raczej pewne, taka konstrukcja.

#22 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2008 - 21:51

ok dziękuję :) spróbuję sama ją naprawić- może się uda... UDAŁO SIĘ - dziękuję Ci bardzo :)

#23 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 24 August 2008 - 01:31

Witos: bardzo - to cała muzyka jaką mam na ipodzie

Jak chcesz tylko zgrać muzę z iPod'a to tutaj: Doug's AppleScripts for iTunes ♫ Script List masz odpowiednie skrypty do iTunes, za darmo i legalnie

#24 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 August 2008 - 11:54

szczerze powiedziawszy to nie za bardzo ogarniam ten program... Import iPod Audio Files - muszę chyba ściagnąć kogoś kto lepiej się na tym zna ode mnie bo czarno to widzę.

#25 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 24 August 2008 - 12:26

Kopiujesz ten plik ze skryptem do katalogu skryptów iTunes, możesz go otworzyć klikając menu 'skrypty' [ten znaczek taki] i tam 'open', to jest cała instalacja. Później podłączasz ten iPod i uruchamiasz ten skrypt, będzie tam w menu skrypty...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users