Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z UK a wymiennosc kart SIM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Nielot2

Nielot2
  • 32 postów

Napisano 19 sierpnia 2008 - 09:16

Witam serdecznie forumowiczów. Jako kompletny laik w tej dziedzinie wiedzy zwracam sie do fachowców i miłośników mark. Sprawa wyglada następujaco. Mieszkam w UK. Poniewaz mój kontrakt zbliża się do końca sieć o2 zaproponowała mi iPhona. Kusi ale mam kilka watpliwości odnosnie sposobu postępowania. 1. Czy jeśli aktywuję go legalnie z kartą z o2 poprzez iTunes to będę mógł potem korzystać z karty np Orange w Polsce, i co poza zdjęciem simlocka musiałbym w tym celu zrobić ? 2. Czy lepiej jest najpierw zdjąć simlocka i aktywować go przez złamanie zabezpieczeń ? 3. Jak czysto technicznie odbywa sie zmiana karty sim w telefonie ?

#2 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 19 sierpnia 2008 - 09:25

1. Czy jeśli aktywuję go legalnie z kartą z o2 poprzez iTunes to będę mógł potem korzystać z karty np Orange w Polsce, i co poza zdjęciem simlocka musiałbym w tym celu zrobić ?

Teoretycznie... nic. Przy czym, na chwilę obecną nie ma możliwości zdjęcia simlocka.

2. Czy lepiej jest najpierw zdjąć simlocka i aktywować go przez złamanie zabezpieczeń ?

iPhone zostanie aktywowany wraz z Twoją kartą SIM. Można dywagować czy lepiej jest zdjąć simlocka, czy też nie - jednak nie jest to jeszcze możliwe.

3. Jak czysto technicznie odbywa sie zmiana karty sim w telefonie ?

W komplecie znajdziesz "blaszkę" którą będziesz mógł wyjąć tackę do włożenia karty SIM. Po prostu wyciągasz, wkładasz kartę SIM, wkładasz i uruchamiasz iPhone.

#3 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 sierpnia 2008 - 09:27

a za blaszkę robi też spinacz :) taki biurowy. zwykły. do dziury go i wyskakuje taca :)

#4 Nielot2

Nielot2
  • 32 postów

Napisano 19 sierpnia 2008 - 09:47

Teoretycznie... nic. Przy czym, na chwilę obecną nie ma możliwości zdjęcia simlocka.

iPhone zostanie aktywowany wraz z Twoją kartą SIM. Można dywagować czy lepiej jest zdjąć simlocka, czy też nie - jednak nie jest to jeszcze możliwe.
.

Wiem że simlocka jeszcze nie da się zdjąć ale zakładam że za pół roku kiedy będzie mi to potrzebne taka opcja już będzie.

Wiem również że iPhone zostanie aktywowany wraz z kartą. Nie wiem natomiast czy aktywowanie go w UK z angielską kartą sim nie będzie miało żadnych konsekwencji jeśli chodzi o późniejsze korzystanie z Iphona w PL z polską kartą.
Chodzi o to czy biorąc iPhona z o2, aktywując go i używając normalnie w UK, nie będzie potem problemów ze zdjęciem lockai wpakowaniem polskiej karty.

#5 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 sierpnia 2008 - 09:59

no dobra, a nakładka typu yessim ? Kwestionowana przez niektórych karta, chwalona przez innych. Ale działa.

#6 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 19 sierpnia 2008 - 10:15

Chodzi o to czy biorąc iPhona z o2, aktywując go i używając normalnie w UK, nie będzie potem problemów ze zdjęciem lockai wpakowaniem polskiej karty.

Dobre pytanie. Jak widzimy obecnie, pojawiają się aktualizacje softu dość często - był 2.0 - zaraz po tym 2.0.1 od wczoraj 2.0.2 - a simlock - nadal nie złamany.

#7 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 19 sierpnia 2008 - 13:17

Witam, na Allegro są dostępne iPhone'y bez simlocka, z założoną TurboSim. Mam pytanie, czy z TS uruchomię każdego iPka w polskiej sieci?

#8 bre

bre
  • 214 postów

Napisano 19 sierpnia 2008 - 13:30

tylko, ze UK nie wolno fonow ze smokiem sprzedawac. chyba, ze cos mnei ominelo.

#9 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 20 sierpnia 2008 - 00:40

bre w UK można sprzedawać telefony z Simlockiem. Fakt, że niektórzy sprzedawcy jak np. Carphone Warehouse oferuje telefony bez simlocka (w przypadku większości modeli), jednak wynika to z tego, że oferują te same telefony w różnych sieciach. Jednak - zakładanie simlocków ma się UK bardzo dobrze.

#10 Nielot2

Nielot2
  • 32 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 08:55

tylko, ze UK nie wolno fonow ze smokiem sprzedawac. chyba, ze cos mnei ominelo.

Wolno wolno :D

Carphone, Phones 4 U sprzedają bez bo jak kolega wyżej powiedział mają kilka sieci w ofercie. O2 również daje w abonamentach telefony bez simlocka. Jedynym wyjątkiem jest właśnie iPhone

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych