Safari i powolne ładowanie się stron
Started by
qba_rox
, 19 Aug 2008 08:44
8 replies to this topic
Posted 19 August 2008 - 08:44
Witam mam mac booka pro najnowszego z leopardem najnowsyzm zakutalizowanym, mam irytujący problem zwiazany z safari ladowaniem sie stron internetowych. Otoz jak otwieram jakis serwis, to mysli kilkanascie sekund. dopiero gdy zqaczne odswierzac pare razy strona zaczyna sie jakos ladowac, ALE!: bardzo wolno i tak jakby wiesza sie po zaladowaniu np 30%, robie odswierz, laduje sie 70% i tak w kolko az do 100. wsicekly jestem, bo jak przelaczam na windowsa to dziala mi dobrze i szybko, tak samo moi koledzy podlaczeni do mojego wifi... net jest sprawny
prosze o info jakies

Posted 19 August 2008 - 09:20
No niestety też tak mam, dlatego nie wyłączam komputera tylko go usypiam. W ten sposób jest normalnie i wszystko szybko hula. Po restarcie znowu ładuje się jak ślimak do skorupy i dopiero po jakimś czasie jest dobrze.
Posted 19 August 2008 - 14:03
ale co usypanie ma do tego? ja caly czas usypiam i mam to samo! strony sie tak szybko laduja (a raczej zacina sie ladowanie) jak krew z nosa... help!!
Posted 19 August 2008 - 18:04
Mialam to samo ,szczegolnie jak bylo otwartych wiecej zakladek,to strony ladowaly sie w nieskonczonosc.Zrobilam wszystkie kroki z tej strony:
Speed up Safari - Mac Guides
Oraz w system preferences ,w zakladce siec/airport (lub co tam uzywasz do polaczenia)dodalam te DNS:
4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6
Nie wiem co pomoglo mysle ze glownie te dns,ale problem zniknal.
Speed up Safari - Mac Guides
Oraz w system preferences ,w zakladce siec/airport (lub co tam uzywasz do polaczenia)dodalam te DNS:
4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6
Posted 19 August 2008 - 18:13
Moze sprawdz jak sprawa sie ma na firefoxie , wtedy bedziesz wiedzial czy szukac przyczyny w ustawieniach airportu czy samego safari .
Posted 19 August 2008 - 22:51
A masz jakies dodatki zainstalowane?
Posted 20 August 2008 - 05:54
dodalam te DNS:
4.2.2.1 4.2.2.2 4.2.2.3 4.2.2.4 4.2.2.5 4.2.2.6
Adresy serwerow nazw powinny wskazywac na najblizsze serwery. Czyli najlepiej provider'a. Ale wlasnie te moga byc skandalicznie zarzadzane i miec problemy z szybkim zamienianiem nazw na adresy IP i podanie innych/dalszych adresow powoduje znaczne przyspieszenie.
Jak odpowiadaja serwery nazw mozna bardzo latwo sprawdzic:
Poprzez konsole wykonujesz polecenie "ping", najlepiej na adres ktory w ostatnim czasie nie byl uzywany (odpowiedzi cache'uja sie lokalnie), czyli na ten przyklad:
ping kernel.org
Program najpierw musi dogadac sie z DNS-em i zamienic to na IP. nastepnie wypisze informacje ze bedzie badal host o adresie IP, potem zaczna przychodzic odpowiedzi (replay). Jesli poszukiwanie adresu IP trwa do okolo sekundy jest dobrze, ale jesli dluzej to lepiej zmienic serwery DNS.
Posted 20 August 2008 - 15:34
nie mam zadnych dodatkow a na sieciach sie nei znam
wpisalem dnsy co podala oliwia i smiga duzo duzo lepiej...

Posted 20 August 2008 - 22:17
Opróżnij czasem ręcznie Cache i Historię. Dla leniwych jest plug-in robiący to automatycznie, do pobrania tu: Safari Teflon By SW 1.5 - MacUpdate. Przeczytaj szczegóły działania wtyczki przed pobraniem. W moim przypadku pomogło.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users