Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

eBooki [PL] na iPhone

• This topic is locked This topic is locked
36 replies to this topic

#1 grochh

grochh
  • 130 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 August 2008 - 19:45

szukalem, nie znalazlem. 1. Czy znacie jakies strony z ktorych moge pobrac polskie ebooki za darmo? 2. Czy sa jakies repozytoria z polskimi ebookami w installerze?

#2 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 19 August 2008 - 08:52

Zdecydowałem się na "uruchomienie" własnego projektu. Wybrałem aplikację eReader (dostępną w App Store - bezpłatnie). Testowałem dwie aplikacje, eReader oraz Stanza i był problem w polskimi znakami. Wobec powyższego, postanowiłem skonwertować e-book'i usuwając z nich polskie znaki i umieściłem pierwsze książki na swojej stronie.
Aplikacja eReader jest o tyle ciekawym rozwiązaniem, że z jej poziomu możemy pobierać e-book'i z innych stron internetowych.
Zapraszam do pobierania pierwszych książek: iPhone 3G by Nasedo

#3 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 August 2008 - 09:37

Nasedo, szacunek dla Twej pracy. Ale czy czytanie mikronapisów w ajfonie jest dobrym rozwiązaniem ? Przypuszczam, że można je oczywiście powiększać, ale to kolejna z lekka upierdliwa czynność by suwać tak palcem w te i we wte..Wiem, że są maniacy i może wkrótce pojawi się ajfon z tunerem dvb i pipem na 16 kanałów !! :) Sczerze wolę audiobooki. Lubię sluchać przy zasypianiu. Mało ich w ojczystym języku ( nie licząc lektur ), ale na szczęście mamusia wysłali mnie w 1 klasie podstawówki na nauki języków obcych, to teraz się przydaje w sam raz. Kiedyś próbowałem czytać pdfy na swoim ppc ( ekran 3,5 " ) w sumie zostawiłem w trybie awaryjnym tylko instrukcje obsługi niektórych programów. Tak na wszelki wypadek. Po prostu wypadały mi oczy przy próbach odczytu. A dostawalem szału powiększając tekst i przesuwając go raz w lewo, raz w prawo, do góry i do dołu...

#4 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 19 August 2008 - 10:05

Zdecydowałem się na ten "projekt" dlatego, że sam lubię czytać książki używając urządzeń przenośnych. iPhone nie jest pierwszy w którym ebook'i czytałem. Ekran w iPhone - mogę śmiało powiedzieć - że jest duży. Byłem w stanie czytać ebook'i jeszcze na ekranie telefonu SE T610, wiem że to wygląda już na przesadę - ale również udało się :-) Korzystając z Mobipocket Reader'a na WM przeczytałem m.in. "Mistrza i Małgorzatę", pod Palm OS'em używam iSilo - gdzie na wyświetlaczu nieco większym niż iPhone (taka sama rozdzielczość) z przyjemnością czytałem książki.

#5 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 August 2008 - 10:12

Jak mówisz, że na T610 dawałeś radę..Kozak jesteś :) Swoją drogą - jak szybko leci bateria przy uruchomionym tak długo wyświetlaczu ? Bo jak lektura wciągnie, to.. ps. ja z kolei uwielbiam papier. Często zamykam się przed rodziną w WC i czytam sobie. Mam tam małą, podręczną biblioteczkę magazynów IT. I uwielbiam czytać jedząc. Nie umiem jeść w domu bez czytania. Nawet napisów na opakowaniach produktów, jak nie ma niczego innego pod ręką ( choroba to jakaś ?) No i nie wyobrażam sobie ajfona w jednej ręce, a w drugiej widelca :) pozdro wielkie :)

#6 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 19 August 2008 - 10:53

Oczywiście, że zużycie baterii jest większe kiedy cały czas korzystamy z podświetlonego wyświetlacza. Jednak, kiedy przeglądamy internet, prowadzimy korespondencję emailową, czy też oglądamy filmy (również w Youtube) wyświetlacz również jest podświetlony. Ja z kolei nie jestem przekonany do papierowych wydawnictw. Po prostu nie czuję potrzeby ich używania. Jednak, czy trzymając w jednym ręku widelec a w drugim np. "Quo Vadis" będzie czytało Ci się komfortowo?

#7 dziubek123

dziubek123
  • 79 posts

Posted 19 August 2008 - 20:16

Ja przeczytałem 3 książki Dana Browna na SE K800i w autobusach komunikacji miejskiej jadąc do pracy.

#8 oem

oem
  • 11 posts

Posted 26 August 2008 - 18:22

to może jeszcze te 5 ebookow przekonwertujesz ? (i zapodasz na stronke )

[url=http://rapidshare.com/files/130940724/Coelho_Paulo_-_E-book.rar]RapidShare: Easy Filehosting[/url]

#9 MTM

MTM
  • 80 posts
  • SkądGiżycko

Posted 27 August 2008 - 19:07

Tak pro po Stazny, w jaki sposób można "wrzucic" ebook'i na iphone?

#10 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 28 August 2008 - 00:23

(...)w jaki sposób można "wrzucic" ebook'i na iphone?

Na przykład używając oficjalnej, bezpłatnej aplikacji eReader (opisane parę postów wyżej), a książki pobierając z internetu - również z innych witryn.

#11 archangelus

archangelus
  • 84 posts

Posted 28 August 2008 - 08:47

Goroco polecam aplikację textReader dostępną przez Cydię. Otwiera pliki HTML oraz txt, przy czym ma mnóstwo opcji w tym wybór kodowania znaków (mamy wszystkie polskie ogonki).

#12 nostri

nostri
  • 559 posts
  • SkądOxapampa, PE

Posted 30 September 2008 - 23:15

jakie kodowanie wybrac zeby byly polskie znaki ?

#13 kamilps3

kamilps3
  • 768 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 September 2008 - 23:31

UTF-8

#14 nostri

nostri
  • 559 posts
  • SkądOxapampa, PE

Posted 01 October 2008 - 23:04

jak ustawie to kodowanie to wyskakuje mi komunikat : error opening file .........nazwa pliku.... please make sure the directory and file exist the read permissions are set and the file is realy in utf8 encoding ksiazke konwertowalem programem mobipocket creator , ustawilem tam to wlasnie kodowanie

#15 Slav

Slav
  • 13 posts
  • SkądKatowice

Posted 22 October 2008 - 21:03

no właśnie. mam spory zbiór książek na kompie i chętnie przekonwertowałbym je na iPhone'a. ale jakim programem? Tylko muszą być polskie znaczki. Nie wiem sam dlaczego, ale drażni mnie jak nie ma ogonków...

#16 nostri

nostri
  • 559 posts
  • SkądOxapampa, PE

Posted 21 November 2008 - 22:18

przekonwertuj tym : mobipocket creator czytaj tym : BookShelf mi dziala super

#17 ci3jk4

ci3jk4
  • 11 posts

Posted 19 December 2008 - 16:41

Witam! Też jestem zwolennikiem czytania na urządzeniach przenośnych [też przechodziłem przez czytanie na palmach, telefonach itd] i mam do Ciebie Nasedo pytanko. Czym przekonwerowałeś swoje książki do pliku pdb?? i co po kolei zrobiles. Sam przed chwila próbowałem programem DocReader i niby mialem ten plik pdb i niby wszystko pieknie ale jak sciągałem go ze swojej strony to ereader nie chcial za nic tego czytać :/ EDIT: Już nieaktualne. Już wiem w czym był błąd - książke przekonwertowałem dobrze ale w kodzie strony popełniłem błąd :) Pozdrawiam

#18 bogna35

bogna35
  • 28 posts
  • SkądŁódź

Posted 19 December 2008 - 23:38

Witam, ja używam textReader, działa szybciutko, ma sporo różnych mozliwości m.in można czytać tekst w pionie, w poziomie, ustawić marginesy strony, przewijać tekst lub przerzucać po stronie. Nie potrzeba przesuwac palcem linijek jak tam ktos nadmieniał i tekst - wielkość czcionki mozna zmniejszyc lub powiększyc bez problemów. Używam kodowania windows latin2 i mam polskie znaki. Książki nie wymagaja zadnego konwertowania. Po prostu zapisujemy je jako plik txt i wrzucamy do katalogu var/mobile/media/textReader. Ja pliki txt robię tak, że zapisuję tekst w notatniku. Dokument tekstowy w formacie doc zapisany jako txt nie chciał mi działac, ale txt z notatnika sprawuje się bardzo dobrze. Dodam, ze czytam maniacko wręcz, od jaichś 4 lat wlaśnie w telefonach, najpierw se 750, potem p 800, p910 i wreszcie od roku na iphone. Doskonała rzecz. zawsze przy sobie, nie dźwigam ciężkich tomów, polecam.

#19 kubisztal

kubisztal
  • 4 posts

Posted 28 January 2009 - 13:38

....koledzy , nie moge pobrać textReadera......zna ktos z Was inne repo moze???

#20 ci3jk4

ci3jk4
  • 11 posts

Posted 09 February 2009 - 19:34

[url=http://ibook.ocom.pl/]Książki do iPhone, eReader[/url]
Moje małe co nieco dla eReadera - jak narazie tylko 1 saga ale jak niebawem skoncze to napewno dorzuce jakies kolejne tytuły

Pozdro

#21 vicek

vicek
  • 18 posts

Posted 19 February 2009 - 20:26

Mam pytanie do uzytkownikow BookShelfa... Czy polskie znaki dzialaja Wam we wszystkich typach plikow? U mnie z doc jest ok, ale niestety przy pdfach niezaleznie od kodowania nie mam polskich znakow :( (wole pdf, bo w przypadku doc nie da sie chyba zrobic normalnego podzialu na strony, tylko jest jedna sciana tekstu) ew. ktory program mozecie polecic do PDF?

#22 tomlisek1

tomlisek1
  • 124 posts
  • SkądZ Krakowa

Posted 24 March 2009 - 22:33

Pan Samochodzik - Autorzy różni - Pack - 55 ebook

Mam do was wielką prośbę.
czy ktoś mógłby zrobić z tego ebooki .pdb bez polskich znaków??
Pan Samochodzik - Autorzy różni - Pack - 55 ebook

są to głównie pliki .rtf i .doc

można to tu zamieścić albo wysłać mi maila

---- Dodano 24-03-2009 o godzinie 22:33 ----
Paczka zawiera :

Arkadiusz Niemirski

Pan Samochodzik i Amerykańska Przygoda
Pan Samochodzik i Arsen Lupin Tom 1
Pan Samochodzik i Arsen Lupin Tom 2
Pan Samochodzik i Europejska Przygoda
Pan Samochodzik i Fałszerze
Pan Samochodzik i Krzyż Lotaryński
Pan Samochodzik i Przemytnicy
Pan Samochodzik i Skarby Wikingów Tom 1
Pan Samochodzik i Skarby Wikingów Tom 2
Pan Samochodzik i Stara Księga
Pan Samochodzik i Włamywacze
Pan Samochodzik i Zagadka Kaszubskiego Rodu
Pan Samochodzik i Złoty Bafomet

Burny Józef

Pan Samochodzik i Rodzinny Talizman

Jacek Mróz

Pan Samochodzik i Baszta Nietoperzy
Pan Samochodzik i Rekopis Z Poznania

Jerzy Szumski

Pan Samochodzik i Bursztynowa Komnata Tom 1
Pan Samochodzik i Bursztynowa Komnata Tom 2
Pan Samochodzik i Floreny Z Zalewa
Pan Samochodzik i Kindżał Hasan-Beja
Pan Samochodzik i Złoto Inków Tom 1
Pan Samochodzik iZłoto Inków Tom 2

Sebastaian Miernicki

Pan Samochodzik i Bractwa Rycerskie
Pan Samochodzik i Buzdygan Hetmana Mazepy
Pan Samochodzik i Gocki Książę
Pan Samochodzik i Kaukaski Wilk
Pan Samochodzik i Operacja Królewiec
Pan Samochodzik i Pasażer Von Stuebena
Pan Samochodzik i Pruska Korona
Pan Samochodzik i Relikwia Krzyżowca
Pan Samochodzik i Siódmy Wojownik
Pan Samochodzik i Skarb Generała Samsonowa Tom 1
Pan Samochodzik i Skarb Generała Samsonowa Tom 2
Pan Samochodzik i Skrytka Tryzuba
Pan Samochodzik i Szaman
Pan Samochodzik i Twierdza Boyen
Pan Samochodzik i Wilhelm Gustloff
Pan Samochodzik i Zamek Czocha

Tomasz Olszakowski

Pan Samochodzik i Sekret alchamika Sedziwoja
Pan Samochodzik i Adam Z Wągrowca
Pan Samochodzik i Arka Noego
Pan Samochodzik i Brązowy Notes
Pan Samochodzik i Czarny Książę
Pan Samochodzik i Ikona Z Warszawy
Pan Samochodzik i Łup Barona Ungerna
Pan Samochodzik i Mumia Egipska
Pan Samochodzik i Oko Jelenia (Relikwiarz Św. Olafa)
Pan Samochodzik i Potomek Szwedzkiego Admirała
Pan Samochodzik i Rubinowa Tiara
Pan Samochodzik i Tajemnice Warszawskich Fortów
Pan Samochodzik i Więzień Jasnej Góry
Pan Samochodzik i Wynalazek Inżyniera Rychnowskiego
Pan Samochodzik i Zaginione Miasto
Pan Samochodzik i Zaginione Poselstwo
Pan Samochodzik i Zaginiony Pociąg

---- Dodano 24-03-2009 o godzinie 22:35 ----
Oraz to

Zbigniew Nienacki - Pack - 25 ebook

Paczka zawiera :

Dagome Iudex T 1 - Ja, Dago
Dagome Iudex T 2 - Ja, Dago Piastun
Dagome Iudex T 3 - Ja, Dago Wladca
Laseczka i Tajemnica
Na Tropie Tajemniczego Albazina
Pan Samochodzik 00 Pozwolenie Na Przewoz Lwa (pierwsza Przygoda)
Pan Samochodzik 01 i Skarb Atanaryka
Pan Samochodzik 02 i Swiety Relikwiarz (uroczysko)
Pan Samochodzik 03 i Wyspa Zloczyncow
Pan Samochodzik 04 i Templariusze
Pan Samochodzik 05 i Niesamowity Dwor
Pan Samochodzik 06 i Kapitan Nemo (nowe Przygody)
Pan Samochodzik 07 i Fantomas
Pan Samochodzik 08 i Zagadki Fromborka
Pan Samochodzik 09 i Dziwne Szachownice (aka. Ksiega Strachow)
Pan Samochodzik 10 i Tajemnica Tajemnic Lit Pdb
Pan Samochodzik 11 i Winnetou
Pan Samochodzik 12 i Niewidzialni
Pan Samochodzik 13 i Zlota Rekawica
Pan Samochodzik 14 i Niesmiertelny (aka. Czlowiek Z Ufo)
Pan Samochodzik 15 i Nieuchwytny Kolekcjoner
Pan Samochodzik 16 i Testament Rycerza Jedrzeja
Raz W Roku W Skirolawkach
Sumienie
Wielki Las

#23 nostri

nostri
  • 559 posts
  • SkądOxapampa, PE

Posted 24 March 2009 - 22:44

widze ze masz pc'ta , sciagnij program gżegżółka tam sobie usuniesz ogonki

#24 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 25 March 2009 - 13:14

widze ze masz pc'ta , sciagnij program gżegżółka
tam sobie usuniesz ogonki

Aplikacja Gżegżółka to nie wszystko - należy jeszcze skonwertować teksty na format strawny dla eReader'a - ja używam do tego aplikacji DropBook.

Nawiązałem kontakt z uzytkownikiem ci3jk4 i jestem gotów współtworzyć bibliotekę do wykorzystania jej wraz z aplikacją eReader.

#25 dziadeq

dziadeq
  • 32 posts
  • SkądFrankfurt

Posted 25 March 2009 - 13:31

"Nawiązałem kontakt z uzytkownikiem ci3jk4 i jestem gotów współtworzyć bibliotekę do wykorzystania jej wraz z aplikacją eReader." :) bardzo milo dzieki iP i Twojej stronce wreszcie wrocilem do czytania czegos poza publikacjami i dokumentacjami - wiec serdeczne dzieki :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users