Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wypalenie na PeCecie obrazu płyty w formacie TOAST dla Mac'a

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 pioter72

pioter72
  • 39 posts

Posted 21 June 2006 - 22:26

Jak i czym wypalić na PeCecie Mac'owy obraz płyty w formacie "toast" (bootowalny)?

Jak zmieniłem rozszerzenie pliku TOAST na ISO i wypaliłem w Nero to komputer PowerMac G4 Cube nie chce z niej wystartować (zbootować).

Temat przeniesiony
/MF
krismiszcz

#2 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 21 June 2006 - 22:33

A jaki to system? Classic?

#3 pioter72

pioter72
  • 39 posts

Posted 22 June 2006 - 07:25

Mac OS 9

#4 Diodak

Diodak
  • 301 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 June 2006 - 03:01

Obraz nie wymaga konwersji, zmiana rozszerzenia z .toast na .iso powinna zadziałać. Też nagrywałem .toasta pod Nero i nie było problemów.. płytka się pięknie bootuje.

#5 pioter72

pioter72
  • 39 posts

Posted 26 June 2006 - 08:23

Obraz nie wymaga konwersji, zmiana rozszerzenia z .toast na .iso powinna zadziałać. Też nagrywałem .toasta pod Nero i nie było problemów.. płytka się pięknie bootuje.

Jakie wtedy dajesz ustawienia w Nero?

#6 parasit

parasit
  • 187 posts
  • SkądWawa

Posted 26 June 2006 - 15:47

Proponuje ustawic najwolniejsze nagrywanie jakie tylko sie da dla danej plyty. Co ciekawe ciezko znalezc plytki ktore sie pozwalaja nagrywac ponizej x8. Stare/przepracowane czytniki maja to do siebie ze bardzo nie lubia takich plytek, i o ile przy normalnej pracy ja przeczyta, to przy bootowaniu moga byc problemy. P.S. Oczywiscie plytki CD-RW tez nie wchodza w gre jako bootowalne.

#7 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 26 June 2006 - 15:51

P.S. Oczywiscie plytki CD-RW tez nie wchodza w gre jako bootowalne.

Wydawało mi się, kiedy w zamierzchłych czasach ćwiczyłem integrowanie SP2 z CD Windows XP i tworzeniem płyty bootowalnej, do tego celu używałem właśnie CD-RW. Ale nie dam sobie glowy uciąć...

#8 parasit

parasit
  • 187 posts
  • SkądWawa

Posted 26 June 2006 - 15:57

Wydawało mi się, kiedy w zamierzchłych czasach ćwiczyłem integrowanie SP2 z CD Windows XP i tworzeniem płyty bootowalnej, do tego celu używałem właśnie CD-RW. Ale nie dam sobie glowy uciąć...

Nie wiem na czym to polega, ale teraz to nie dziala (moze mam kiepskie plytki) ale od dluzszego czasu mi ta sztuka nie wychodzi, a probowalem na roznych plytkach/odtwarzaczach/kompach jak pomagalem znajomemu robic LiveCD z freebsd. Jesli masz plytke z ktorej ruszy PC, to jest szansa ze i makowa ruszy.

#9 gray

gray
  • 103 posts

Posted 26 June 2006 - 16:52

Polecam http://www.ezbsystems.com/ultraiso/ program jest w stanie konwertować prawie wszystkie formaty :cool:

#10 Diodak

Diodak
  • 301 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 June 2006 - 22:20

Jakie wtedy dajesz ustawienia w Nero?

Nagraj obraz... wskazujesz plik i burn :twisted: .

P.S. Oczywiscie plytki CD-RW tez nie wchodza w gre jako bootowalne.

Już któryś raz na forum czytam tą bzdurę... płyta CD/DVD-RW zachowuje wszystkie cechy zwykłej płyty... bootowalność również ;).

#11 parasit

parasit
  • 187 posts
  • SkądWawa

Posted 29 June 2006 - 21:32

Już któryś raz na forum czytam tą bzdurę... płyta CD/DVD-RW zachowuje wszystkie cechy zwykłej płyty... bootowalność również ;).

Nie jestem wszechwiedzacym, nie mam monopolu na racje, po prostu stwierdzilem (opierajac sie tylko i wylacznie na wlasnych doswiadczeniach) ze jest z tym problem. Nie wiem na czym to polega, jesli Twoje CDRW/DVDRW pozwalaja na bootowanie, dobrze. Sprawdzic nie boli, plytka sie nie zepsuje.

#12 Diodak

Diodak
  • 301 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 June 2006 - 02:01

Parasit nie denerwuj się... to było napisane żartobliwie ;). Poprostu szybko zareagowałem bo wśród braci jabłuszkowej panuje taka niezrozumiała dla mnie opinia, że płytki wielokrotnego zapisu nie są bootowalne. Ja również nie mam patentu na wiedzę ale mam nadzieję, że ta kwestia będzie już jasna :).

#13 pioter72

pioter72
  • 39 posts

Posted 28 July 2006 - 14:34

Jak i czym wypalić na PeCecie Mac'owy obraz płyty w formacie "toast" (bootowalny)?

Jak zmieniłem rozszerzenie pliku TOAST na ISO i wypaliłem w Nero to komputer PowerMac G4 Cube nie chce z niej wystartować (zbootować).

Temat przeniesiony
/MF
krismiszcz

Dzięki za pomoc, okazało się że ten obraz płyty nie był bootowalny. Zrobiłem tak samo z innym obrazem i poszło, komputerek się bootuje.

#14 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 28 July 2006 - 15:13

Płytki CDRW są jak najbardziej bootowalne (sprawdzone na kilku linuchach). Mit niebootowalności CDRW wziął się z problemu odczytywania płyt CDRW w starszych napędach. Płyta CDRW jak i CDR charakteryzyje się mniejszym stopniem odbicia promienia lasera od powierzchni niż płyta tłoczona. Stąd problemy z bootowaniem a nawet odczytem w starszych (i często brudnych) laserach.

#15 pioter72

pioter72
  • 39 posts

Posted 28 July 2006 - 18:06

Zgadza się, sam to przetestowałem, żeby nie iść w koszty przy testach różnych obrazów płyt zacząłem wypalać je na płycie CDRW i się udało.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users