Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Chcesz kupić iPhone 2G, 3G, 3GS, 4, 4S i 5? Nie daj się oszukać! [przeczytaj!]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1329 odpowiedzi w tym temacie

#676 cinek1909

cinek1909
  • 2 postów

Napisano 09 grudnia 2013 - 18:38

poszukuję na allegro iPhone 4S - znalazłem taką aukcję.

[url=http://allegro.pl/aplle-iphone-4s-16gb-i3777240997.html]Aplle iPhone 4S 16GB (3777240997) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.[/url]

uważacie,że warto i nie podróbka?

#677 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 09 grudnia 2013 - 18:47

Na podróbkę mi nie wygląda, ale jak dla mnie za mało informacji co do simlocka - bo ma na bank. Ale ktoś nie napisał w jakim Orange działa, bo równocześnie może to być szwajcarski Orange, angielski lub polski.

#678 cinek1909

cinek1909
  • 2 postów

Napisano 09 grudnia 2013 - 18:51

dzięki, może jeszcze sprzedawca zdąży odpisać. cena póki co jest całkiem niezła.

#679 resiak70

resiak70
  • 73 postów

Napisano 12 grudnia 2013 - 20:33

Czy z tym Iphonem jest wszystko w porządku ? Na co zwrócić uwage przy zakupie (odbiór osobisty)
http://tablica.pl/of...html#30609524f8
Edit: Dorzucam jeszcze kilka jeden z nie działajacym wi-fi ale nie przeszkadza mi to bo mam duży pakiet internetu.
http://tablica.pl/of...html#0d6cf68865
http://tablica.pl/of...html#0d6cf68865
Zwłaszcza ten drugi wygląda interesujaco

#680 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 12 grudnia 2013 - 20:36

Przede wszystkim, czy wykrywa go iTunes ;)

#681 resiak70

resiak70
  • 73 postów

Napisano 12 grudnia 2013 - 20:50

W jaki sposób mogę to sprawdzić ? Przy oględzinach nie bede miał możliwości podłączenia go do komputera.

#682 Szymon_97

Szymon_97
  • 46 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 22:59

Witam co o nim myślicie? http://myapple.pl/sp...-gwarancja.html

#683 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 12:26

Jak dla mnie trochę drogo

#684 zabzyg

zabzyg
  • 1 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudnia 2013 - 14:50

Fajnie, że jest tutaj taki temat. Rozglądam się właśnie za nową słuchawką i bacznie obserwuje co piszecie, co warto a czego unikać.

#685 Szymon_97

Szymon_97
  • 46 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 19:16

A ktoś z waszych znajomych nie sprzedaje jakiegoś 4s? Bo szukam czegoś w stanie bdb+ i niczego nie mogę znaleźć.

#686 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 19:32

A ktoś z waszych znajomych nie sprzedaje jakiegoś 4s? Bo szukam czegoś w stanie bdb+ i niczego nie mogę znaleźć.

Tu masz oferty:
Kupię Iphone 4s/5 • iGiełda • forum.myiPhone.com.pl • Forum iPhone 5, 4S, 4, 3GS, 3G, iPhone, iPad, OS X, Apple

#687 Szymon_97

Szymon_97
  • 46 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 20:36

Ten 4s za 1000zł odpada tamten 5 to bez pudełka itp znaczy ma ale zastępcze -.- a znowu ten za 1300 w którym szybka jest zbita ale będzie naprawiony nie za drogo? Jak o tym wyżej piszecie że za 1200dużo a ten jest za 1300.

#688 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 21:13

Ja na twoim miejscu brał bym tego iPhone 5 za 1350 PLN. Bez simlocka w idealnym stanie, a że jest bez oryginalnego pudełka? To bez znaczenia.

#689 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 21:24

Iphone 5 32gb (3808476900) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

ale ten to chyba kradziony, co?

PS.
Nie chce go kupić, wklejam dla przestrogi, troche z ciekawości co o tym sądzicie i może warto to gdzieś zgłosić?

#690 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 21:27

Albo kradziony, albo po prostu ktoś nie płacił abonamentu.

#691 Johnay

Johnay
  • 99 postów

Napisano 20 grudnia 2013 - 21:40

Być może będę miał problem z oszustem.
'Kupiłem' Iphone 5 za 1700 zł. Można powiedzieć, że poza forum chociaż Pan mówił, że znalazł mnie w ogłoszeniu.
Wydawał się dość wiarygodny, bo na samym początku zaoferował odbiór własny, a później podpisanie umowy na odległość / wystawienie na ebay, bo konta na allegro nie miał.
No i poprosiłem o wystawienie na ebay, oczywiście wcześniej dostałem zdjęcia, numer IMEI jest ok. Przedwczoraj rano dostałem odpowiedź, że paczka zostanie wysłana wczoraj lub najpóźniej dziś. Być może tak będzie, ale facet od tamtego momentu nie odpisuje, a wcześniej robił to przez około 2 dni dość szybko. Dlatego pojawiły się obawy, no bo przecież cena też bardzo okazyjna.
Czy mając numer konta bankowego, dane które teoretycznie są realne, kupioną aukcję na ebay no i korespondencję mailową jest jakaś szansa na namierzenie sprzedawcy przez policję?

link do aukcji: iPhone 5 16GB Black | eBay
zdjęcia: http://i41.tinypic.com/abgehf.jpg
http://i43.tinypic.com/fjlpvo.jpg
http://i42.tinypic.com/330bd7b.jpg

#692 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 20 grudnia 2013 - 21:48

Jest szansa i to spora, ale ja bym się chwile wstrzymał. Mamy okres świąteczny, może wyjechał po prostu do rodziny, nie ma dostępu do maila, a towar wysłał. Co prawda to prawda, ze sam w życiu nie zdecydowałbym się na taki zakup... i konsument tak jak producent/sprzedawca działa racjonalnie... Nikt nie sprzeda Ci telefonu po mega taniej cenie wiedząc, ze na allegro mógłby za niego dostać sporo więcej... tak samo nikt nie kupi telefonu po mega wysokiej cenie Trzeba po prostu uważać. Odczekaj myślę 7 dni roboczych od dnia kupienia na eBay a potem zgłoś najpierw do nich i na policje

#693 Johnay

Johnay
  • 99 postów

Napisano 20 grudnia 2013 - 22:04

Myślałem, że po prostu może potrzebował szybko pieniędzy, a nigdy wcześniej nie bawił się w aukcje, co za tym idzie nikt nie kupiłby od niego na allegro. Chociaż wiem, że z mojej strony była to głupota i tak nie powinno się robić. Szkoda, że może po sprawie... Może być taka sytuacja, że wszystkie dane wraz z numerem bankowym są sfałszowane i nic nie uda się zrobić nawet policji?

#694 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 20 grudnia 2013 - 23:39

Hmmm... gościu raczej podał prawdziwy nr konta, albo chociaż taki do którego ma dostęp, więc raczej coś będzie dało się zrobić, ale pewnie nie łatwo i na pewno nie szybko ;) Ja tam zawsze proszę do przelewu o imię i nazwisko oraz o adres, dodając, że mój bank niby wymaga... ot tak, dla pewności przy przelewaniu większych kwot w różnych tego typu serwisach, no chyba, że płacę PayU przez allegro ;)

#695 Johnay

Johnay
  • 99 postów

Napisano 21 grudnia 2013 - 00:19

Podał mi teoretycznie prawdziwe dane, no ale nie udzielał się do tej pory w internecie, albo jest fejkiem także nic mi z tych danych na dzień dzisiejszy.

#696 Johnay

Johnay
  • 99 postów

Napisano 21 grudnia 2013 - 12:42

To pewnie wałek. Czy policja ma możliwość namierzenie telefonu po imei, jeśli jest on np. zafoliowany?

#697 bartinkopl

bartinkopl
  • 1 postów

Napisano 22 grudnia 2013 - 16:18

Witam!

Czy to jest oryginał? W sumie cena dobra, bo to 2G.. Ale na wszelki wypadek prosiłbym o sprawdzenie.

[url=http://allegro.pl/idealny-kolekcjonerski-iphone-2g-8gb-i3815993671.html]IDEALNY KOLEKCJONERSKI IPHONE 2G 8GB (3815993671) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.[/url]

#698 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 22 grudnia 2013 - 16:20

Tak.

#699 demandred

demandred
  • 305 postów

Napisano 23 grudnia 2013 - 08:32

Być może będę miał problem z oszustem.
'Kupiłem' Iphone 5 za 1700 zł. Można powiedzieć, że poza forum chociaż Pan mówił, że znalazł mnie w ogłoszeniu.
Wydawał się dość wiarygodny, bo na samym początku zaoferował odbiór własny, a później podpisanie umowy na odległość / wystawienie na ebay, bo konta na allegro nie miał.
No i poprosiłem o wystawienie na ebay, oczywiście wcześniej dostałem zdjęcia, numer IMEI jest ok. Przedwczoraj rano dostałem odpowiedź, że paczka zostanie wysłana wczoraj lub najpóźniej dziś. Być może tak będzie, ale facet od tamtego momentu nie odpisuje, a wcześniej robił to przez około 2 dni dość szybko. Dlatego pojawiły się obawy, no bo przecież cena też bardzo okazyjna.
Czy mając numer konta bankowego, dane które teoretycznie są realne, kupioną aukcję na ebay no i korespondencję mailową jest jakaś szansa na namierzenie sprzedawcy przez policję?

link do aukcji: iPhone 5 16GB Black | eBay
zdjęcia: http://i41.tinypic.com/abgehf.jpg
http://i43.tinypic.com/fjlpvo.jpg
http://i42.tinypic.com/330bd7b.jpg

Znam dobrze tego rodzaju mechanizm i zapewne dysponuje najszersza na tym forum wiedza odnosnie niego. Jesli koles sie nie odezwie, zglos to natychmiast na Policje, nie czekajac tych 7 dni. Ja w swoim przypadku zglosilem to juz nastepnego dnia po fakcie gdy kontakt sie urwal.
Aukcja na eBay to zadna podstawa do czegokolwiek. Tam mozna sie zarejestrowac bedac żulem z ulicy, nie weryfikuja w zaden sposob Twoich danych ani tego co wystawiasz. Dlatego minimum 50% aukcji w dziale iPhone to fake, sprawdzalem to kiedys osobiscie wraz z ich dzialem bezpieczenstwa. Dodatkowo jesli placisz przelewem, to nie obejmuje cie program ochrony kupujacych.
Konto bankowe na ktore przelewales, to rowniez zadna poszlaka o ile oszust ma choc troche oleju w glowie. Konta takie sa zakladane na pijakow i innych meneli, ktorzy za ich udostepnienie (oraz wyplacanie) dostaja jakies grosze. Mialem wglad w takie konta po decyzji prokuratora o ich odtajnieniu i wiem, ze pieniadze sa wyplacane z nich blyskawicznie, zwykle gora 24 godziny po wplywie.
Pytanie o dane osobowe przed wykonaniem przelewu rowniez nic nie daje, poniewaz aby przelew doszedl prawidlowy musi byc tylko numer konta. Konto moze byc zalozone na żula Marcina Kowalskiego z Krakowa, a jesli poda Ci swoje dane osobowe jako Andrew Golota z Warszawy i na takie dane osobowe wyslesz przelew to i tak dojdzie.
Procedura policyjna nie przewiduje zadnych prob namierzania telefonu z ktorego klient z Toba rozmawial, dlatego nie żyw żadnej nadziei w tym kierunku. Tego rodzaju dzialania operacyjne wymagaja nakazu prokuratorskiego i sa zarezerwowane dla DUZO grubszych afer.

Reasumujac jesli koles jest oszustem, konto bylo na "krzaka", a z netem laczyl sie z jakiegos mobilnego internetu na karte prepaid badz korzystajac z ogolnodostepnych sieci wifi w centrach handlowych czy na dworcu, jest nie do namierzenia, a pieniadze sa stracone.
Sa stracone nawet zwykle wtedy gdy byl na tyle glupi, ze konto bankowe bylo na niego samego badz czlonka rodziny, poniewaz pozyskane w ten sposob srodki sa zwykle szybko "konsumowane", a poniewaz tego rodzaju oszustami sa zwykle osoby maloletnie badz zarejestrowane jako bezrobotne, ekstremalnie ciezko cos od nich odzyskac.

Niemniej walczyc trzeba, przez 13 lat swojej dzialalnosci na Allegro posadzilem za kratkami 2 osoby, a kilka innych dostalo wyroki w zawieszeniu, za to w ramach prac spolecznych musialo zamiatac ulice badz czyscic szalety miejskie.
Powyzszy post zawiera duzo praktycznej wiedzy okupionej niestety malo przyjemnymi doswiadczeniami, sugeruje wydrukowac go sobie i pamietac o tym zawierajac transakcje na eBay czy Tablica.pl

#700 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 23 grudnia 2013 - 10:51

Dokładnie sam "bujam" się z takim cymbałem ( przepraszam za słownictwo, ale inaczej tego nazwać nie można). W tej chwili nawet allegro nie jest bezpieczne. I nie mówię tu o kontach z zerową ilością komentarzy, ale takimi z wieloletnim stażem. Notoryczny problem to włamania na konta użytkowników. Przez kilka lat miałem kilkanaście takich sytuacji. Często super okazje jakie się trafiają to zwykli oszuści którzy po włamaniu na konto wystawiają przedmioty po jednej sztuce na aukcji, a po sprzedaniu wystawiają taką samą. Jak telefon się sprzeda ( zwykle taka aukcja nie trwa więcej niż 10 min) piszą maila aby pod żadnym pozorem nie nie wpłacać pieniędzy poprzez payU i podają swoje dane z numerem konta, a zachwycony kupujący który kupił okazyjnie sprzęt ze szczęścia wpłaca pieniądze tak, aby sprzedający się nie rozmyślił. Ale przeważnie wystarczy skopiować tytuł takiej aukcji i wyszukać ją w zakończonych i już mamy podgląd na sytuację w jakiej się znaleźliśmy. Czasami warto wstrzymać się z wpłatą 1-2 dni. Ostatnio kupiłem przedmioty na dwóch aukcjach ( praktycznie w ciągu godziny). Wpłaciłem pieniądze przez payU. Przez dwa tygodnie żaden z przedmiotów nie został dostarczony. Skontaktowałem się ze sprzedającym w celu wyjaśnienia sprawy. Sprzedający nic nie wiedzieli o żadnych aukcjach i dłużej rozmowie okazało się, że mieli włamania na konta allegro i pocztowe ( maile o zakończonej sprzedaży były w koszu) na szczęście pieniądze z konta payU nie zostały wypłacone wiec szybko otrzymałem zwrot.
Tak jak napisał demandre. Sprawy toczą się latami, a pieniądze jest ciężko odzyskać. Sam kilka lata temu kupiłem przedmiot na wiloprzedmiotowej aukcji od jednego ze sklepów ( ponad 5000 komentarzy). Jak się okazało włamano się na ich konto i wystawiono po 50 konsol i telefonów. Metoda była taka sama ja napisał demandred. Założenie konta bankowego na jakiegoś Pana/Panią który z pół litra niedrogiego trunku zrobi wszystko i przekręt gotowy. Łącznie ludzie zostali oszukani na ponad 80tys zł ( sam nie wpłacałem pieniędzy). Sprawa cięgnie się do tej pory, a miało to miejsce w 2010r. Na szczęście policja zatrzymała organizatora całej akcji.
Jednym słowem aukcje i ogłoszenia na tablicy ( ta strona mówi samo za siebie ile takich sytuacji ma miejsce Wykaz oszustów z Tablica pl. - dodajoszusta.pl ) zrobiły się lekką loterią jeżeli nie uważamy co i gdzie kupujemy. Ludzie kombinują jak mogą, ostatnio nawet jeden z forumowiczów został oszukany jako sprzedający ( zapłacono mu fałszywymi banknotami). Trochę, może post odbiega od tematu, ale da to niektórym do myślenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych